Care sunt cele mai noi partide înfiinţate pe Legea 114/2015

Noua lege a partidelor politice permite înfiinţarea unui partid doar prin prezentarea a 3 membri fondatori. Până în prezent, 4 noi partide sunt cu acte în regulă înregistrate la TMB. Printre fondatori predomină veterani din PRM şi PDL.

Partid de rezervişti disimulat într-unul sătesc

Din 5 august a.c., la adresa Str. Duzilor nr. 40 din satul Dumitrana (Ilfov) figurează sediul Partidului Naţional Pentru Patrie (PNPP). Suntem în faţa unei premiere. Un partid cu sediul de bază într-un sat. La prima vedere pare că este vorba de un partid sătesc. De ce nu? Pe noua lege a partidelor politice, orice scară de bloc îşi poate face partid. Totuşi, numele preşedintelui, Viorel Gligor, pare relativ cunoscut. O amplă căutare pe net şi misterul se desluşeşte: PNPP este o grupare înfiinţată din militari rezervişti. Nu era clar dacă Viorel Gligor era una şi aceeaşi persoană cu şeful pensionarilor PDL Constanţa, demisionat din funcţie în 2010. Prin ricoşeu şi după verificări tipic militare (privind persoana subsemnatului), am reuşit să stau de vorbă cu preşedintele partidului. Da, Viorel Gligor a fost şeful organizaţiei de pensionari PDL Constanţa. „Interimar”, a subliniat domnia sa. Conform spuselor preşedintelui, PNPP nu are nicio legătură cu partidul lui Gabriel Oprea şi de asemenea nicio legătură cu sindicatul militarilor rezervişti condus de Mircea Dogaru, personaj despre care s-au spus multe în ultimele zile. „Nu avem nicio treabă nici cu Oprea nici cu sindicatul lui Dogaru (…). Am ales satul Dumitrana ca punct de primire a corespondenţei. (…) Vom avea pe listele electorale numai oameni care nu au făcut politică în ultimii 25 de ani”, ne-a spus Viorel Gligor. Rămâne să vedem cum vor arăta listele în 2016.

Un alt fel de „rezervişti”

Corneliu Ciontu şi Mircea Ifrim sunt nume din perioada de glorie a PRM (1996 – 2004). Ciontu a fost mult timp mâna stângă a lui C.V. Tudor, dar a fost exclus din partid după ce a încercat să preia puterea. S-a refugiat la conservatorii lui Dan Voiculescu, a încercat să înfiinţeze un PRM 2, a mai fost în cărţi prin 2013 într-o grupare dizidentă a PRM care a pierdut însă în justiţie. Acum, Corneliu Ciontu, alături de Mircea Ifrim (trecut şi pe la PNL pentru o scurtă perioadă) şi de un alt veteran al politicii, Dan Ilie Morega (ex PSD, ultima oară în PNL), a înfiinţat un partid care, după denumire, este unul de orientare naţionalistă: Frontul Demnităţii şi Identităţii Naţionale. Mai mulţi foşti PRM-işti au fost cooptaţi în acest partid nou.

Tot un fost PRM-ist din perioada de vârf a acestui partid, Dan Claudiu Tănăsescu (fost primar în comuna Mogoşoaia, fost deputat între 2004 şi 2008), a înfiinţat Blocul Unităţii Naţionale (BUN). Sediul central se află în Bucureşti într-un imobil în care locuieşte Alexandru Gabriel Vulpoiu, în 2014 membru al Alianţei Naţionale a Agricultorilor, în prezent în conducerea BUN. În conducere îl mai avem pe Dorel Vulpoiu, fost vicepreşedinte PRM prin 2013 (aripa Vadim). De menţionat că fiul lui DCT este europarlamentar PSD.

Tot în luna august au ieşit actele (înregistrare legală) ale partidului M10. Şi aici avem tot un fel de „rezervişti”, dar veniţi din zona PDL Băsescu: Monica Macovei – preşedinte, Adrian Papahagi şi Dacian Ţolea (fost ideolog al PDL).

PLR nu a existat, ALDE nu e înregistrat

La ora actuală, în registrul partidelor politice de la Tribunalul Municipiului Bucureşti sunt înregistrate 43 de partide. Ce este însă interesant este faptul că nu apare deloc numele de PLR, utilizat foarte mult şi clamat ca fiind existent de gruparea Tăriceanu. Menţionăm că în registrul de la TMB apar şi alte 29 de partide care au fost (din diferite motive) radiate, dizolvate sau pentru care s-a respins înregistrarea. Apare doar mai vechiul PNM (Partidul Naţional al Mediului) despre care s-a spus (dar nu există documente) că s-ar fi transformat în PLR. Nu apare nici ALDE, grupare rezultată din fuziunea PC cu grupul Tăriceanu şi care a fost prezentată ca rezultatul fuziunii PC cu PLR. (PC apare în registrul de la TMB ca partid de sine stătător – n.a.) De asemenea, nu apar PND (Partidul Noua Democraţie), grupare înfiinţată de un grup de ex PPDD-işti, şi nici anunţatul partid al lui Mircea Geoană. Este posibil ca în cazul celor două grupări să nu se fi încheiat procedurile birocratice de la TMB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.