Carnagiu în capitala Thailandei

Începute în martie, protestele antiguvernamentale din Thailanda au degenerat în confruntări soldate, doar vineri, cu 16 morţi şi 140 de raniti, existând pericolul unui război civil

Cel puţin trei persoane au murit sâmbătă dimineaţa la Banghkok în urma cunfruntărilor dintre armată şi „cămăşile roşii”. Conform unui fotograf, trei cadavre rămase pe străzi după luptele de vineri au fost ridicate de locuitori. „Îmi spun că alte două cadavre mai sunt pe stradă, dar nu le văd”, a declarat el, relatează Mediafax.

Ultimele confruntări s-au derulat în nordul cartierului controlat de „cămăşile roşii” antiguvernamentale, o zonă până în prezent scutită de lupte. Un alt fotograf al AFP a declarat că a văzut la locul confruntărilor un panou al autorităţilor pe care scria în engleză „zonă de tiruri cu gloanţe reale”. Conform unui locuitor străin al cartierului, militarii au deschis focul în cursul dimineţii asupra a aproximativ „20 de manifestanţi”. Cel puţin trei bărbaţi şi o femeie au fost ucişi, potrivit acestuia. Circa 300 de militari au luat poziţii vineri seara pentru a bloca intrarea în cartier şi au fost încercuiţi toată noaptea de localnici.

Un membru al echipei de securitate de la hotelul All Seasons a declarat că „patru sau cinci cadavre” se aflau în faţa clădirii. „Ambulanţele se tem să vină, nu este nimeni în faţa hotelului. Mai mulţi oameni au venit să se refugieze în interior”.

Pericolul vine în special de la persoanele izolate care trag focuri de armă, pe care nici una dintre tabere nu le revendică şi care au participat la violenţele din 10 aprilie (25 de morţi şi peste 800 de răniţi), în timpul cărora un jurnalist japonez a fost ucis, scrie AFP.

Confruntările sângeroase au avut loc în zona comercială a capitalei, unde opozanţii, „cămăşile roşii” au ridicat baricade din bambus şi cauciucuri. La tirurile de arme aceştia au răspuns cu sticle incendiare şi pietre. Autorităţile au ameninţat că vor opri alimentarea cu apă si electricitate a oraşului, pentru a scurta cât mai mult asediul asupra districtului comercial. Potrivit „The Times”, „cămăşile roşii” au început să piardă controlul asupra zonei baricadate. Nu mai puţin, începerea sezonului de recoltare a orezului va duce la domolirea conflictelor, scrie „The Economist”, întrucât mulţi dintre opozanţi provin din zonele rurale ale ţării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.