×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:14
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
În ziarul Cotidianul de marţi, la toate chioșcurile și benzinăriile
Cărtărescu şi Codruţa

Nu sunt un admirator al nici unuia. Nici nu-mi vine să umblu după coada lor şi după producţia lor artistico-juridică. Există şi ei cum pot în acest peisaj pestriţ şi agitat. Mircea Cărtărescu, dacă nu era gonflat de profesorii săi şi de Humanitas, ar fi fost un scriitor printre ceilalţi. Cel puţin pentru mine. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Laura Codruţa Kovesi. O absolventă de Drept printre ceilalţi, promovată în sistem şi pentru serviciile făcute unora, super-promovată şi super-expusă. Nimic mai mult. Trucurile sale cu presa, cu declaraţiile televizate, cu turneul prin media, cu succesele bazate pe înregistrările şi notele primite de la SRI, mă lasă rece. Exact ca şi cărţile lui Mircea Cărtărescu traduse de ICR pe banii românilor sau în cadrul schimburilor interculturale cu diverse ţări. La fel, performanţele doamnei Kovesi sunt importante, dar şi discutabile, pentru cel puţin un lucru. Pentru că sunt partizane. Vizează doar selectiv o anume tabără de infractori. Pentru înhăţarea unora îi suntem datori, deşi mijloacele prin care au fost obţinute sentinţele ar trebui să ne ducă în situaţia să ne fie greaţă de noi înşine ca fiinţe democratice, preocupate de drepturile cetăţeanului.

Ei bine, eroii şi actorii acestor zile fierbinţi – şi în acest caz, amîndoi pe aceeaşi parte – au comis două prestaţii internaţionale. Mircea Cărtărescu a găsit de cuviinţă să-i anunţe pe germani că noi, românii, ne reinventăm ca popor; şi dacă putem noi, pot şi ei. Iar Laura Codruţa Kovesi a acordat un interviu la BBC. Ea crede că legile trebuie să rămînă încremenite, că interviurile o fac mai mai performantă şi rezultatele muncii sale ies în evidenţă şi o apără de duşmani. Aceasta este raţiunea pentru care doamna Kovesi vorbeşte mult peste hotare şi vrea să se asigure că străinătatea, presa sau politicienii o vor apăra. Sau o vor susţine. În campania sa de imagine, Laura Codruţa Kovesi creşte exagerînd, în funcţie de ţară şi de jurnalist, situaţia în care se află. La BBC, mai ieri a spus: „Începând de acum, va exista un risc uriaş pentru sistemul judiciar, în fiecare zi. Pentru că în fiecare zi putem afla de altă modificare, putem afla de schimbări ale jurisdicţiei noastre sau chiar ca Direcţia noastră să fie dizolvată, să nu mai existe deloc“. Modificări şi schimbări de jurisdicţie vor fi cu duiumul. Desfiinţarea DNA este deocamdată un cadou pentru BBC. Pînă una-alta, în cazul Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, şi ea şi procurorul general au făcut un soi de tărăboi juridic enorm. De dimineaţa pînă seara au strigat nu şi nu, deşi implicarea celor doi, chiar şi a CSM, în procesul de legiferare aduce delicate sau mai grosolane atingeri chiar statului de drept pe care îl deplîng. Concluziile formulate de CCR în acest caz o confirmă pe deplin, lăsîndu-l pe Klaus Iohannis într-una din cele mai penibile situaţii, de preşedinte care vorbeşte fără să stăpînească subiectul.

Jurnaliştii străini, îngroziţi de corupţie (reală în România, controlată de puteri executive, informative, juridice sau de grupuri de politicieni amestecaţi cu interlopi), iau de bun tot ce zice doamna Kovesi. Ba, îi şi plîng de milă şi se simt obligaţi să o ajute. Ei nu cunosc situaţia, nu au habar de abuzuri, nu ştiu de dirijarea DNA de către o parte a puterii politice şi de SRI. Și se gîndesc că este moral şi spectaculos să facă portretul unei doamne ajunse într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu această lume a crimei economico-politice.

Cu siguranţă că jurnaliştii străini, chiar şi cei de la BBC, nu ştiu că prin comentariile sale legate de legiferare, doamna Codruţa o ţine tot pe arătură, mai ales pentru interesul ei de imagine. Și pentru menţinerea sistemului rudimentar format din înregistrare (denunţ), declaraţie, rechizitoriu – trei ani.

Să ne întoarcem la Mircea Cărtărescu, pupincurist de profesie, care a decis el (probabil şi cu editorul său român) că în aceste zile „românii se reinventează ca popor şi ca cetăţeni“.

Iată, de pe contul de Facebook al lui Cărtărescu, în limba română, finalul textului publicat în Germania: „Vrem să ne reinventăm ca popor şi ca cetăţeni. Vrem să ne putem privi în ochi, în oglindă, fără să ne fie ruşine. Iar dacă noi putem, puteţi şi voi“.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul versiunea tipărită

Cornel NistorescuPublicat Luni, 13 februarie 2017
17294
 | 72
 | 48
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
advesarulsasuluivopsit
+1
Unde sunteti cei 500.000 de psd-isti? Voi nu stiti sa "mergeti" in strada? Sau sunteti interesati sa va aparam noi, ceilalti - iar voi sa priviti la TV, eventual sa faceti declaratii la presa? Luptati-va pentru a nu pierde puterea pe care v-am dat-o! Nu mai fiti fraieri ca in noiembrie 2015!
Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
+Răspunde
Nevoia de cultura si justiție
-5
Vă plac comentariile d-le Nistorescu? Articolul face parte din campania de calmare a situației, nu? Sau doar Iohanis trebuie să o calmeze. Noi ceilalți putem băga permanent bățul prin gard.
Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
+Răspunde
MARIA
+10
LAURA KODRUTA KOVESI LA PUSCARIE!!!!!!!!!!!!! LA PUSCARIE CU EA IMEDIAT ACUZATA DE TRAARE SI VANZAREA INSTITUTIILOR DE STAT ROMANESTI COMPANIILOR SI INTERESELOR STRAINE !! LUPTA EI CU CORUPTIA= TRADARE NATIONALA!!!!!!!!!!!
Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
+Răspunde
c.g.
+3
Pt.Rob. Daca in anii '90, ROMANIA, revenea in siajul monarhiilor traditionale europene, nu era azi in ruina: economica, politica, sociala si cu un om in Dealul Cotrocenilor ... indignat, in fapt ca si predecesorii sai, o marioneta, ca gargaragiu nu poate fi el este '' Marele Tacut '' ! Dar cei care se amesteca in treburile interne ale ROMANIEI, dupa lovitura de stat din dec.'89 adica : rusii, '' colegii americani '', '' poporul ales '', au blocat calea revenirii M.S.REGELE MIHAI I, prin cozile lor de topopr, batranul edecar Ion Iliescu si dusmanul de neam si tara Petre Roman si altii..., care aiureau ca REGELE nu este cu pasaportul in regula, nu este roman si alte nerozii bolsevice ! In fapt prin montarea democratiei originale in sos slinos de capitalism de cumetrie montate in locul tovarasie in amarata asta de republica( un fel de '' mama hotilor '' indesata pe gatul nostru dupa 30.dec.1947 de tancurile rusesti licenta FORD , acoperite ciopor de indivizi ai '' poporului ales '', cozile de topor autohtone formate din analfabetii satelor si oraselor ) s-au pus in opera mega hotii si mega banditisme economice, care ne-au transformat tara in colonie jefuita in dispret pentru mediu de bogatiile solului si subsolului precum coloniile din Africa si America de Sud in contrast izbitor, nefiresc, fata de apartenenta noastra la N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! Dar sa revenim in actualitate cred ca MONARHIA azi este numai ... istorie, azi pensionarii au primit un pic la pensii, datorita programului de guvernarea al actualei Puteri formata din PSD si '' asociatii '', bravo LIVIU DRAGNEA -Presedinte PSD, bravo C.P. TARICEANU -Presedinte ALDE ! Sa auzim si de mai bine , o seara linistita !
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
VASILE BLEAGA
+7
CAPITALISMUL INSEAMNA SA CUMPERI LUCRURI CARE NU-TI TREBUIE , CU BANI PE CARE NU II AI CA SA LE FACI IN CIUDA OAMENILOR PE CARE NU-I PLACI !
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
typ
+14
DOUA SPECIMENE DIN ACELASI REGN NOCIV AL SPATIULUI CRETACICULUI INFERIOR CU PRIME FORME DE VIATA PRIMITIVE..
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
OLL
+11
daCĂ CĂrtărescu a ajuns să-i sfătuiască și pe germani, înseamnă că merită un premiu Nobel; dar trebuie s-o ia de la zero, adică de la primul neamț din țară, președintele lui... Altfel, eu zic să-i lăsăm în plata Domnului !
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Vuvuzeaua mov
+15
“Cartarescu Mircea, nascut la 1 iunie 1956, Bucuresti. Fiul unui activist.” Asa incepe o Nota a Securitatii, transpusa de Mihai Pelin in Cartea Alba a Securitatii, aflata la vremea redactarii volumului Istorii literare si artistice in Arhivele SRI, Fond D, dosar nr. 10 996, vol.13, f.150-152 si care, in prezent, ar trebui sa se afle in Dosarul lui Cartarescu de la CNSAS. Articolul complet: la-debut/ Ce ti-e si cu campul asta tactic...
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Hacker
+13
Cărtărescu și Codruța nu mai pot face mare .... cu rimă vă rog, hai că se poate...
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Dan.C
-28
D-le Nistorescu ,inainte de a arata cu ,,degetul"unei mintii ramase-n tarele istoriei spre unii colegi si concetateni,ar fi mai indicat, dpmdv,sa va uitati in oglinda si daca nu rositi,puteti continua...desigur in tonul comunistoid al ziarului.Spun acest lucru ,parafrazandu-l pe John F. Kennedy ,, Nu te intreba ce poate face țara pentru tine,ci ce trebuie tu sa faci pentru țara ta"Adica mai pe intelesul postacilor in ton cu ziarul,ce-ati facut dvs. in plus fata de cei pe care-i certati cu atata obidienta suspecta?
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
ION A. @ Dan.C
0
PENIBIL, ca de obicei! E drept insa ca dl Nistorescu are calificarile necesare sa vorbeasca despre pupincurismul altora. In aceasta materie are o bogata experienta!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 57 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 6 ore
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 23 minute