×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:30
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Cartel Alfa anunţă proteste

Confederaţia „Cartel Alfa” anunţă că va picheta, între 25-29 septembrie, prefecturile de judeţ, urmând ca pe 4 octombrie să organizeze un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de propunerea Guvernului de transfer a taxelor sociale de la angajator la angajat.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” declanşează mai multe acţiuni de protest, având ca revendicări principale blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat şi modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

Potrivit sindicaliştilor, "propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, va benefia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii). Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru".

Concret, spun sindicaliştii, principalele efecte negative suportate de lucrători ar fi scăderea veniturilor nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desfiinţarea fondului de şomaj şi scăderea sustenabilităţii sistemului public de pensii.

"Considerăm că această soluţie originală a guvernului va da peste cap întreaga piaţă a muncii, cu consecinţe deosebit de grave prin creşterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget şi prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori", arată Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată guvernului, "Cartel Alfa" transmite că efectele negative ale modificării legislaţiei dialogului social din 2011 prin desfiinţarea negocierii colective la nivel superior şi restrângerea dreptului la acţiune colectivă au condus la accentuarea inegalităţilor sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa.

"Astfel, în cei 7 ani de la intrarea în vigoare a condiţionărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% - sunt semnate de reprezentanţii salariaţilor, de cele mai multe ori desemnaţi de însuşi managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de faţadă este minimă. (...) Numărul lucrătorilor pe salariul minim a crescut exponenţial în cei 7 ani (de la 8% în 2011 la peste 30% în prezent), migraţia forţei de muncă a atins cote alarmante, cu un deficit major de forţă de muncă calificată, iar fenomenul muncii nedeclarate a luat amploare. Mai mult decât atât, prevederile acestei legi restricţionează dreptul constituţional la asociere colectivă pentru peste 1 milion de lucrători, angajaţi în cele cca 470.000 întreprinderi care au sub 15 angajaţi (pragul minim impus de lege pentru constituirea unui sindicat)", potrivit sursei citate.

Sindicaliştii spun că, în perioada 25-29 septembrie 2017, vor picheta prefecturile de judeţ şi vor solicita convocarea comisiilor de dialog social judeţene pentru înaintarea şi susţinerea revendicărilor.

În Bucureşti, pe 4 octombrie 2017, va avea loc un miting în Piaţa Victoriei începând cu orele 11,00.

"În cazul în care Guvernul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, se vor constitui premisele pentru declanşarea unui conflict social de amploare", se mai arată în comunicat.

(R.C.)Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
939
 | 4
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Dan
-1
Ma intreb daca nu ar fi mai corect Confederatia Nationala Pastronala Alfa. Comportamentul liderilor sindicali este extrem de ciudat si denota mai degraba o tradare a intereselor sindicalistilor de rand. Daca vrei sa vezi sindicate adevarate, uita-te in Franta unde o parte din sindicate s-au mobilizat impotriva noilor masuri luate de Micron. Apropo de Micron, cu ce-si masoara Micron diversele dimensiuni ? Raspuns: cu micrometrul(nici macar cu sublerul).
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
??????
-1
Remarcați totuși că nu cu multă vreme în urmă astfel de contribuții sociale nu existau, statul neavând "responsabilități" în astfel de "chestiuni", iar românii au fost "obișnuiți", de ceva vreme, să fie cu cel puțin 100 de ani mai în urmă față de alte națiuni ?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
??????
-1
Considerați că domnul Hossu ar fi trebuit să și explice de ce nu este de acord cu o asemenea inițiativă a guvernului ?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
lili @ ??????
+3
Ma uimesti! Tu stii sa citesti?! "Concret, spun sindicaliştii, principalele efecte Negative suportate de lucrători ar fi Scăderea Veniturilor Nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desfiinţarea fondului de şomaj şi scăderea sustenabilităţii sistemului public de pensii." In plus, poti FACE tu singur CALCULE simple, iei un Salariu Net(aflat azi in plata!), vezi care e Brutul(exista program pe calculator!) si apoi pui Contributiile la Angajat FARA sa Cresti Salariul Brut, adica LASI Brutul de Azi si vezi ca NETUL Scade cu 22,75%!! Mai multe detalii gasesti pe internet, liderul BNS Dumitru Costin a demonstrat cu CACULE cum exista RISCUL scaderii salariilor cu 22,75% daca Angajatorul NEOBLIGAT de nici o LEGE nu va Mari Salariul Brut Actual al Angajatului la Nivelul Cheltielilor Totale pe cale le are cu Angajatul respectiv! Nici o lege NU il obliga, dl Dragnea a MINTIT in campanie cand a afirmat ca "vom da o lege" care sa faca salariul Brut Actual EGAL cu Suma Cheltuielilor Totale ale Angajatorului, acum tace si lasa Angajatii la mana Angajatorilor! Citeste, gasesti cate informatii vrei, NU mai asculta la Dragnea si PSdeii lui mincinsoi! DE ce NU mai apare Draghnea cu PIXul in mana sa Demonstreze ca salariile NU scad dupa treccerea Contributiilor la Angajat? Unde-i celebrul lui PIX din campania electorala?! L-a pierdut, evident, era bun doar in campanie pentru MINCIUNILE lui!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
lili @ ??????
+2
Calcul complicat! Să luăm ca exemplu salariul minim brut, de 1.250 de lei. În prezent, la un salariu brut de 1.250 de lei, netul se ridică la 925, ceea ce înseamnă că angajatul plătește contribuții în valoare de 206 lei, la care se mai adaugă un impozit pe venit de 16% de 119 lei (din brut se scad contribuțiile și deducerea personală standard de 300 de lei, se aplică 15% și rezultă cei 119 lei). Suplimentar, angajatorul plătește con­tri­buții în valoare de 285 de lei. Mutarea acestora în sarcina exclusivă a angajatului și reducerea procentului contribuțiilor de la 39,25% la 35% înseamnă că valoarea contribuțiilor datorate de angajat crește la 437,5 lei (35% din 1.250 de lei). Într-adevăr, impozitul se reduce semni­ficativ de la 119 lei în prezent la 51 de lei, dacă luăm în calcul o cotă de impozitare de 10%, în loc de 16%. În consecință, în acest scenariu, angajatul are de plătit sta­tului 488,7 lei, față de 325 de lei în prezent. Prin urmare, în loc să rămână cu 925 de lei în buzunar, netul său s-ar reduce la 761,5 de lei. Practic ar fi o scădere a salariului de peste 20%. În cazul angajaților care câștigă salariul minim pe economie ar fi o întoarcere în timp, veniturile lor în mână fiind apropiate de cele din 2015. Specialiștii în fiscalitate din cadrul PwC esti­mează că angajatorii ar TREBUI să Ma­jo­reze Salariile Brute ACTUALE cu 22,75%, astfel încât angajații să nu fie afectați de această redistribuire a sarcinii fiscale. Este însă incert în ce măsură le poate fi impus acest lucru patronilor. „Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat NU pot fi obligați să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariații plătiți la nivelul sala­riului minim pe economie“, explică Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanță fiscală și juridică din ca­drul PwC, adăugând că toate contractele de muncă sunt înțelegeri private, iar sta­tul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părților.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
rob
+3
Ia mai sikkkkkkkkkkk, nesatuilor! Din ce primiti, din aia vreti mai mult! La Base n-ati cracnit, n-ati iesit in strada cand s-au taiat salariile...
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Sindicatele zero din Ro
0
Nu doar anuntati, faceti-le ! Si luati cu asalt Palatul de Iarna!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Ali baba si cei 400 de hoti @ Sindicatele zero din Ro
+4
Adica Casa Popoului din Bucale!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Vrem 10% taxa pe munca
0
cam tarziu, fa !
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Crocodilul
-2
Asta e butonare securista.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Radu Dan Mihailescu
-1
Corecte argumente, societatea civila va sustine inclusiv prin prezenta in 4 octombrie in Piata Victoriei. MULT SUCCES !
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
lili
0
Succes, sa fie un avertisment pentru mincinosii neamului! Oriucm, la cat v-a mintit Olguta, ar trebui sa stati numai in strada in fata PSD!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Obuz
+7
Fantastic!S-au pus securistii din sindicate in miscare !Erau in coma acum un an ...
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lista lui Dragomir: Ne-au șocat numele
Publicat acum 22 ore şi 11 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 6 ore
Trump: Un regim depravat, bandă de criminali!
Publicat acum 23 ore şi 36 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 32 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 47 minute