Cărţi şi manuscrise la preţuri record

Licitaţiile de cărţi şi manuscrise sunt mai puţin cunoscute de publicul larg. Ele sunt urmărite însă cu atenţie de bibliofili şi de marile biblioteci, care speră să descopere exemplare rare şi preţioase. Relativ recent, în Franţa şi la New York au fost înregistrate preţuri record.

Cea mai scumpă carte din istorie

Tipărită în 1640, în 1.700 de exemplare, “Bay Psalm Book” este o traducere a “Cărţii Psalmilor”, realizată de congregaţioniştii puritani din golful Massachusetts. Destinată să înlocuiască traducerile aduse din Anglia, această lucrare emblematică este prima editată în Statele Unite. Două din cele 11 exemplare care mai există aparţineau “Old South Church” din Boston, care tocmai s-a închis pentru renovare şi unul dintre exemplare a fost scos la licitaţie pentru a finanţa restaurarea ei. Adjudecat la 14.165.000 de dolari, volumul nu a atins totuşi estimarea, dar a devenit cea mai scumpă carte din istoria licitaţiilor. Cumpărătorul, omul de afaceri şi filantropul David Rubenstein, intenţionează să o împrumute bibliotecilor publice din întreaga ţară.

Un manuscris de jumătate de milion de euro

Un manuscris al lui Montesquieu, “Réflexions sur le caractèr de quelques princes” (Reflecţii asupra caracterului unor prinţi), din jurul anului 1734, unul dintre cele două manuscrise ce se mai găseau încă în colecţii particulare, propus de “Sotheby’s” din Paris cu estimarea 150.000-200.000 de euro, a fost ajudecat cu 457.500 de euro. Interesul constă în faptul că este unul dintre puţinele manuscrise scrise integral de mâna autorului. Revenirile, ştersăturile şi corecturile caracteristice de obicei unui manuscris relevă demersul intelectual şi creator al părintelui gândirii politice moderne, care face în această lucrare o paralelă între Ludovic al XI-lea şi împăratul roman Tiberius. O notă ulterioară redactării lui menţionează că a fost dat domnului Lanet pentru a fi publicat în ziarul “La Gironde”, care apărea la Bordeaux, în numărul din 17 decembrie 1833.

Desfacerea bibliotecii lui Dominique de Villepin

Călătorie în Congo de Andre Gide

Dispersată la sfârşitul anului 2013, biblioteca lui Dominique de Villepin, om politic şi scriitor, fost prim-ministru al Franţei, estimată la suma totală de 1,5 milioane de euro, a ajuns, la “Paris Drouot, Pierre Bergé&associés”, la peste 2,9 milioane.

Piesa-far a fost exemplarul de lux al primei ediţii ilustrate a cărţii “Voyage au Congo” (Călătorie în Congo), urmat de “Retour du Tchad” (Întoarcere din Ciad), de André Gide, apărut la Editura “Galimard” în 1928, cu o culegere de fotografii originale de Marc Allégret. Estimată la 30.000-50.000 de euro, a fost adjudecată la 205.772 de euro. Volumul este rezultatul călătoriei oficiale a scriitorului prin Africa ecuatorială, însoţit de elevul şi prietenul lui, Mac Allégret. Acestuia din urmă i se datorează 64 de fotografii în afara textului. O altă amintire a acestei călătorii în Congo, ce a însoţit volumul, este o culegere de 204 clişee, parţial inedite, care imortalizează viaţa cotidiană a zonei.

Tot de André Gide a fost propusă o ciornă a scrisorii pe care scriitorul i-a trimis-o lui Marcel Proust după ce a citit “Du Coté de chez Swan”, datată 10 sau 11 ianuarie 1914, pusă în vânzare, de data acesta la “Sotheby’s” din Paris. Este ciorna faimoasei scrisori de scuze, al cărei original este păstrat la “Urbana University of Illinois”. Piesa a fost viu disputată de amatorii din sală, dar şi telefonic. În decembrie 1912, comisia de la “La Nouvelle Revue française” a refuzat să publice impozantul volum “Du Coté de chez Swan”, considerat prea snob. Această capodoperă literară a apărut apoi, pe cheltuiala autorului, la editura “Grasset”. Director al “La Nouvelle Revue française”, aflat atunci în culmea carierei sale, André Gide scria: “Refuzarea acestei cărţi va rămâne cea mai gravă eroare a «La Nouvelle Revue française” şi “regretul şi remuşcarea cea mai fierbinte a vieţii mele”.

Estimată la 100.000-150.000 de euro, piesa a fost achiziţionată la 145.000 de euro.

Tintin, la mare preţ

Pagină din Aventurrile lui Tintin în ţara Sovietelor

O sumă remarcabilă a fost obţinută pentru “Aventurile lui Titin, reporter al Petit «Vingtième» în ţara Sovietelor”, apărut la Bruxelles, la editura “Petit Vingtième” în 1930: 53.443 de euro. “Piesă importantă a oricărei colecţii serioase de benzi desenate vechi”, cum a fost prezentată, “Aventurile lui Tintin în ţara Sovietelor” marchează naşterea celebrului reporter care denunţă în acest exemplar regimul bolşevic. Singurul album în alb-negru, care n-a fost adaptat şi colorat de Caterman, el a apărut iniţial, în suplimentul pentru copii al ziarului ultracatolic “Vingtième Siècle”. Exemplarul, provenit, de asemenea, din bilioteca lui Dominique de Villepin, este în foarte bună stare de conservare.

Poemele erotice ale lui Verlaine

File din manuscrisul D’auculnes de Paul Verlaine

Tot la Paris, Casa Christie’s a oferit spre vânzare 23 de file de manuscris ale poemelor erotice ale lui Paul Verlaine, “D’auculnes”, datând din 1888-1890. Ele provin din colecţia colecţionarului, galeristului şi negustorului de artă René Gimpel, printre ale cărei perle se aflau şi “L’Oblat” de Huysmans, vândut cu 73.500 de euro, şi patru carnete de note şi crochiuri ale fraţilor Goncourt (22.500 de euro). Recordul şedinţei a fost manuscrisul lui Verlaine, compus în cea mai mare parte din foi ale registrelor Administraţiei Generale a Asistenţei Publice, şi conţinând 17 poeme care lasă să se întrevadă decăderea fizică şi socială de la sfârşitul vieţii “prinţului poeţilor”. În 1890, titlul “D’auculnes” a fost abandonat şi 9 poeme erotice au fost publicate la Bruxelles, în culegerea intitulată “Femmes”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.