Cartofii prăjiți cresc riscul de deces prematur

Încă o dată se dovedește că modul în care gătim mâncarea pe care o consumăm este esențial pentru sănătatea noastră. Potrivit unui studiu al nutriționiștilor americani, persoanele care consumă cartofi prăjiți de cel puțin două ori pe săptămână își dublează șansele să moară prematur în comparație cu cele care încearcă să evite cartofii prăjiți, notează CNN.

Cercetătorii spun că dacă mâncăm cartofi preparați la cuptor sau fierți, nu vom fi la fel de afectați negativ ca atunci când mâncăm cartofi prăjiți, care reprezintă una dintre cele mai populare feluri de mâncare, aceştia fiind apreciați pentru gustul plăcut și ușurința cu care pot fi preparați. De aceea, foarte mulți oameni aleg acest tip de mâncare.

Oameni de știință americani au făcut un studiu pe 4.440 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani, pe o perioadă de 8 ani, pentru a studia osteoartrita. În urma cercetării, aceştia au decis însă să aprofundeze efectul pe care îl are consumul de cartofi aspra organismului.

Pericolul din farfurie

Participanții la studiu au fost împărțiți în două categorii bazate pe cât de des consumă cartofi săptămânal. Pe parcursul a opt ani, 236 de participanți au murit. După ce au fost analizate obiceiurile culinare ale celor care și-au pierdut viața, cercetătorii au observat că cei care mâncau cartofi prăjiți de două-trei ori pe săptămână îşi dublau riscurile să moară prematur, spre deosebire de cei care nu mâncau cartofi prăjiți. Alți factori care pot contribui la moartea prematură sunt: obezitatea, viața sedentară și folosirea unei mari cantități de sare în alimente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.