×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:50
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Dihonie între politicieni
Cartoful fierbinte și arhiva SIPA

Soarta viitoare a dosarelor care fac parte din Arhiva SIPA a împărțit clasa politică, dar și reprezentanții societății civile în două „tabere“ distincte: cea a celor care doresc desecretizarea acelor documente și cea a celor care se opun acestui viitor demers. Dar, indiferent din ce „tabără“ ar face parte, toți invocă proceduri extrem de complexe, care ar duce desecretizarea într-un viitor nedefinit, care pare a fi rudă bună cu „niciodată“.

Klaus Iohannis: „ciorbe reîncălzite...“

Chestionat în legătură cu arhiva SIPA, președintele Klaus Iohannis a afirmat: „Este interesant de urmărit cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spaţiul public, la anumite momente politice şi cum, dintr-odată, unii devin amnezici, alţii devin tăcuţi, alţii devin vorbăreţi. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spaţiul public şi aştept de la domnul ministru al Justiţiei ca, în mod transparent şi tranşant, să clarifice această discuţie“.

Premierul Grindeanu: vrea, dar mai încolo

„Eu susţin desecretizarea, şi o spun cât se poate de direct, respectând legea. Probabil există diverese nivele de secretizare ale acelor documente aflate în arhivă, i-am cerut domnului ministru (al Justiției) să strângă date. Şi dânsul susţine acest lucru. Ba mai mult, eu cred că e foarte bine să ştim şi cei care în această perioadă - şi acesta este un lucru pe care trebuie să-l facă domnul ministru şi-l va face - au avut acces la acestă arhivă.“ Deocamdată, nimeni nu știe, însă, ce mai conține acum arhiva SIPA. Iar la asta se adaugă și faptul că nici demersurile juridice care trebuiesc îndeplinite nu sunt prea clare.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Nu pot spune un termen exact...“

Menţionând că nu ştie ce se află în arhivă ministrul Justiției a afirmat: „Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea“. Dar nici în aceste condiții Tudorel Toader nu știe dacă el este cel care va dispune desecretizarea: „V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului- le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenţa Guvernului – Guvernul, prin hotărâre. Dacă vor fi secrete de stat, e alt regim“.

Norica Nicolai: „trebuie să se facă, cumva, lumină“

„Este o situaţie care trenează de foarte multă vreme, nu acum au apărut aceste informaţii, sunt încă din 2005-2006 luări de poziţie în presă ale unor persoane publice, mă refer la Corneliu Turianu care a şi formulat o plângere penală, pentru că a constatat că îi lipseşte dosarul“. Europarlamentarul consideră că este necesară desecretizarea raportului de anchetă din 2008 privind arhiva SIPA: „Eu cred că trebuie să se facă cumva lumină, nu ştiu dacă neapărat pentru ca cineva să răspundă, dar pentru că avem obligaţia să ştim adevărul şi lumina începe cu desecretizarea raportului de anchetă din 2008, nu a dosarelor, pentru că în acel raport se stabileşte clar cine se face vinovat de scurgerea de informaţii, de sustragerea de cauze şi de acolo se poate porni pe un drum care poate duce la şantajarea unor magistraţi, având în vedere informaţiile existente în dosar“.

Călin Popescu Tăriceanu: „Trebuie distrusă“

„Această arhivă SIPA pur şi simplu ar trebui, în opinia mea, distrusă, astfel ca să nu mai existe niciun fel de instrument de şantaj la adresa celor care probabil încă mai sunt în zona judecător/procuror. Probabil că unii dintre ei au ieşit la pensie de când e arhiva, nu ştim, dar ceilalţi, care sunt încă în serviciu activ, să nu planeze asupra lor această ameninţare, pentru că nu mi se pare normal ca elementele de viaţă privată să poată să fie folosite împotriva lor, astfel încât judecata lor să fie distorsionată de temerea dezvăluirilor“.

Victor Ponta: „Dacă coborâm în cocină cu Monica Macovei...“

Fostul Premier Victor Ponta a declarat, tranșant: „Dacă coborâm în cocină cu macovei să nu vă supărați că ne murdărim. După care a continuat: „Singura persoană care a avut acces la aceea arhivă și care a folosit-o este exact Monica Macovei, care pe atunci în 2005-2006, era brațul înarmat al lui Traian Băsescu împotriva adversarilor politici. Probabil că dacă se vor face cercetări pe bune, nu de către domnul Lazăr, vom afla că M. Macovei cu Dănileț au citit arhiva, au luat despre despre X, despre Y, și cum le-au folosit pot doar să îmi imaginez, pentru că s-au dat atunci niște decizii în perioada doamnei Macovei cu totul și cu totul împotriva legii“.

Robert Cazanciuc: Este nevoie de o discuție în CSAT“

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției: „ E clar că e nevoie de o discuţie în CSAT, din punctul meu de vedere, pentru a vedea procedura de urmat, pentru a vedea viitorul acestei arhive şi a clarifica suspiciunile din spaţiul public. E nevoie de o procedură, s-ar putea chiar să fie nevoie de un act normativ, iniţiat de ministerul Justiţiei“.

Marian Vanghelie: „... s-a întâmplat în timpul lui Gabriel Oprea“

„Ar trebui cei care sunt în măsură și care s-au bătut pentru <> de-a lungul timpului, doar ca să omoare această instituție și să o folosească ca anexă a altor servicii, ar trebui să știe cine cine le-a tras(...) Documentele astea se refereau la foarte mulți oameni politici(...). Domnul Gabi Oprea ar trebui să știe foarte bine. În sensul că a fost în perioada aia foarte scurtă ministru acolo, dacă vă aduceți aminte. Cam în perioada aia s-a întâmplat“.

Traian Băsescu: „ar fi un dezastru total“

„Văd că există pozițiile publice pentru desecretizarea arhivei SIPA, a zis-o ministrul Justiției, a zis-o Dragnea (...) A desecretiza această arhivă și o lăsa în spațiul public ar putea reprezenta un dezastru total pentru justiție și s-ar distruge și ceea ce s-a construit până acum. Doi ani de zile presa ar ataca din toate părțile magistrații, iar justiția nu poate rezista unui astfel de atac“.

LIVIU DRAGNEA: „instrumente folosite de sistem“

„Faptul că cineva ar fi putut să folosească acele informații pentru a șantaja, pentru a influența decizii ale justiției, mie mi se pare unul dintre cele mai urâte lucruri care s-au întâmplat în România în ultimii ani. Și poate, într-adevăr dacă așa este, și din păcate, se pare că s-ar putea ca așa sa fie, acesta poate sa fie unul din cele câteva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom și asa mai departe“.

Vasile Surcel Publicat Vineri, 19 mai 2017
1537
 | 6
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
??????
0
Care considerați că ar trebui să fie rolul ministrului justitiei ?
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
??????
0
Cum comentați totuși faptul că puterea executivă ar fi avut un "serviciu" care se ocupa cu controlul puterii judecătorești ,iar ministrul justiției, guvernul sau în cazul secretelor de stat ,"alții" , ar avea atribuții de a desecretiza informațiile ? De ce considerați că puterea judectorească independentă nu are competențele de a-și secretiza și desecretiza informațiile despre propriul sistem de justiție ,fiind necesară "asistență" din partea unui serviciu secret aflat la dispoziia "puterii executive" ? Deci, considerați că serviciile de informații care se ocupă cu protecția internă a sistemului de justiție ar trebui subordonate CSM ?
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
DE CAND S A AUZIT LA SIPA CA VOR FI DESFINTATI, DOCUMENTELE MII AU FOST COPIATE SI SUNT FOLOSITE SI ACUM CA OBIECT DE SANTAJ !!!!!!SI ASA CA PENTRU STIREA DE CUNOSTINTA TOTUL E TARDIV IN MARE PARTE SI MIN JUSTITIEI SE LAUDA CA V A DESECRETIZA PE CELE LA SECRET DE SERVICIU DAR SINCER NU STIE GRADELE DE SECRETIZARE SI POATE SE FACE CA NU LE STIE, FF PUTINE DOCUMENTE ALE SIPA ERAU SECRTE DE SERVICIU ,UN SERVICIU SECRET NU PREA SECRETIZEAZA DOCUMENTELE LA SECRET DE SERVICIU !!!!!!! IN FINE SA NU FIARBA CIORBA CA DE PE LATURI SI CINE STIE CE SE MAI INTAMPLA !!!!!!!!!TOATA VINA APARTINE EDITATEI DE MACOVEI PE CARE A LASAT O SOTULDIN CAUZA BAUTURII SI EA CA SA SE RAZBUNE A DESFIINTAT SERVICIUL E USOR DE VERIFICAT SI PROBAT DE CEI INDREPTATITI !!!!!!!!!! SI VECHII LUCRATORI SIPA STIU ASTA LA PERFECTIE !!!!!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Charlie
+5
Nu poate exista o justificare normala pentru distrugerea arhivei, de aceea cei care sustin necesitatea distrugerii se autodemasca in postura de aparatori ai sabotorilor democratiei. Se marseaza pe "viata intima" pentru manipularea in aceasta directie, ignorandu-se ca cei care s-au "combinat" extraconjugal nu s-au oprit aici, colaborand la vicierea actului de Justitie. Cazuri de judecatori cuplati cu avocati si de judecatori" imbarligati" cu penalii pe rol. Deci, fara sa intervina o mana santajista din afara!!! Modul de instrumentare a acestor dosare arhivate, corect cercetat, poate oferi raspunsuri referitoare la scopul abscons. Deasemenea, se poate stabili definitiv in ce masura judecatorii/procurorii monitorizati au dat solutii, respectiv au instrumentat dosare,la comanda. Chestia cu viata privata e folosita speculativ. Serviciul asigura protectia informativa perfect indreptatita intr-o societate nesecurista. Clanul Basescu a folosit elemente din dosare, dovada ca fratiorul sau penal negocia solutii de instante impreuna cu feciorul sau receptiv, iar Tartorul comanda anumitor instante pe cine si cat sa condamne. Nu doar frica de Lulutza ii demobilizeaza pe magistrati in a-i face in sfarsit vant. Viata intima imorala nu face casa buna cu un magistrat. Tocmai invocarea posibilitatii de santaj bazat pe detalii de viata intima ne arata ca viata intima reprezinta un punct slab pe care cei vizati nu-l surmonteaza cu demnitate si cu orice risc.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+8
insăși existența acestei arhive este o dovadă in plus cum că magistrații sunt corupți, sunt influențabili politic sau material, că și-au făcut statut special tocmai pentru a fi inamovibili, deasupra legilor, cu monitorizarea româniei permanent pe tema justiției , pierzând puzderie de procese la CEDO , iar ei tot in funcție. Incă nu știți din care cauză romania nu este un stat de drept ?? Dacă ești un pic mai răsărit știi din start ce este in aceste dosare. De ce trebuie expresis verbis , mură-n gură la nătăfleți ??
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
somnambulu
+8
In arhiva SIPA se gaseste adevarul despre vanzarea Romaniei pe doi lei tramvai din 1990 si pana in prezent!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
curiosu @ somnambulu
+5
Sa ne traiasca domnul Danilet si sa ne spuna tot ce a citit in arhiva SIPA!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
escu
+9
Tataie, spaimă totală. Tremură nădragii pe mulți. Oare de ce? Când era vorba despre dosarele securității era sport național să se desecretizeze. Acum spaima în oasele unora este mai mare ca reumatismul. De ce oare? Pentru că au mulți, după 1989, udat canapeaua, dedându-se la multe matrapazlâcuri care sunt mai tari decât notele informative despre arabi date de Mona Muscă la securitate. Această arhivă deține secretele multor hotărâri judecătorești controversate. Livia Stanciu știeeee!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
x
+10
Ce tara, sau ce cocina mai bine zis !!! De la judecatori, la cei ce ne conduc toti par manjiti si speriati de eventuala desecretizare. Si "dalmatienii" astia vulnerabili, santajabili, ne judeca, ne conduc. Ce speranta de mai bine sa ai in tara asta, de la cine sa vina acel bine?
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Krixus
+2
Fiti siguri: absolut TOT din acea arhiva care s-a putut folosi pentru a pune presiune asupra magistratilor a ajuns de mult in posesia mai multor centre de hmmm putere! De vreme ce avem dovada de netagaduit a faptului ca cel chemat sa inventarieze arhiva, caricatura aceea de jucecator, a fost informatorul unei anumite ambasade (acum intelegem si de ce insul nu a putut fi indepartat din CSM in ciuda votului judecatorilor!!!) este destul de clar ca.... De altfel la capitolul tradare si divulgare de secrete de stat eu unul nu stiu ca oricare dintre codurile penale sa faca vreo deosebire dintre parteneri strategici sau nu: Parchetul General de ce nu deschide actiune impotriva informatorului? Ah - atunci ar veni la rand si altii.... In plus, tabara Macovei si ai ei s-au servit desigur copios. Dar primul servit va fi fost Basescu - care, sa nu uitam, a obtinut de la justitie orice porcarie a vrut..... De aici incolo, vorba marelui Sas (cinstit - oare de ce?- in ciuda faptului ca a dobandit in mod cert si constatat de instanta case cu acte false): nu mai ramane decat o ciobra reincalzita pentru prosti!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Sierra
-1
E cea mai mare prostie sa aduci la lumina lucruri din viata privata a unor persoane, in schimb ar trebui anchetati cei care au avut acces la aceste informatii si le-au impartit cu altii pentru a-i santaja pe respectivii. tr. bas. e cel mai mare santajist din tara asta si ar mai trebui anchetati chiar si politicienii care au dat asemenea puteri structurii securistice SIPA.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Krixus @ Sierra
+6
Asa este! De ce sa le aduci la lumina? Ca dupa aia nu le mai poti folosi pentru a pune presiune pe magistratii in cauza, nu-i asa? Mai bine sa ramana toate cum sunt, ca doar astfel justitia aservita statului subteran si puterii straine care l-a creat si care il intretine cu forta poate sa fie folosita ca si pana acum! Hei, tineri si frumosi si "dastepti" care ati 'rezistat' din cauza prostiilor pe care vi le-a bagat in cap acelasi stat subteran: unde sunteti? Sau e valabil si pentru voi ceea ce raspundea prezidentul vostru de facebook la Iasi, tocmai la sarbatorirea Unirii, anume ca ar fi mai bine sa fi sluga americana decat ruseasca??? Habar nu aveti! Hai sa va spun eu care am trait ambele stari de colonie: nici in vremea amestecului maxim al Uniunii Sovietice in treburile interne ale Romaniei nu s-a tins nici macar 5% din starea de inrobire de astazi? Va place sa fiti slugi? Slugi sa fiti impreuna cu urmasii vosturii pana-ntr-a o suta spita!!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 14 ore şi 11 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 21 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 17 ore şi 8 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 36 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 43 minute