Cartonaş roşu pentru Titus Corlăţean

Zeci de mii de oameni şi-au făcut programul din ziua de duminică diferit de al celor cu care se amestecă de obicei pe stradă, la restaurant, în metrou, la locurile de muncă. Au renunţat la câteva ore de odihnă ca să meargă la vot. Să voteze preşedintele unei ţări care se află, geografic, la mare distanţă. O ţară care i-a alungat, care a fost incapabilă să-i ţin acasă pe unii dintre cei mai buni fii ai ei. Trist şi deopotrivă de neînţeles. Ţara n-a ştiut să-i ţină, dar ei ţin la ţară, îi vor binele, se implică. Trimiţând bani acasă sau, iată, stând ore în şir la coadă ca să voteze noul preşedinte. E un exerciţiu de patriotism, acesta e cuvântul, oricât ne-am feri de cuvinte mari.

Vorbim, fireşte, de România şi de românii din diaspora. Şi pentru ca lecţia să fie şi mai puternică, românii din străinătate au făcut acest lucru în ciuda autorităţilor de la Bucureşti, care parcă au lucrat înadins ca să-i descurajeze.

Până la comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor, singura concluzie certă este aceea că scrutinul a fost organizat prost. Din rea voinţă sau din prostie crasă.

Dacă în ţară a fost cum a fost, cu notabilele incidente semnalate deja de Cotidianul şi de alte publicaţii, în străinătate a fost jale. Ceea ce s-a întâmplat la secţiile de votare din Londra, Paris, Madrid, la Chişinău sau la Roma este o bătaie de joc. Punct. Nu-ţi poţi desconsidera în asemenea hal cetăţenii în slujba cărora lucrezi. Nu poţi să îţi baţi joc de ei, de dreptul lor de a vota şi să mai rămâi după aceea în funcţie, ca să contempli dezastrul.

Din păcate pentru el, ministrul Titus Corlăţean a ratat jenant probabil cel mai important examen pe care l-a avut de susţinut. Căci politica externă nu înseamnă artă pentru artă. Este, ca orice politică, despre oameni şi pentru oameni. Asta, dacă înţelegi diferenţa dintre politician şi politruc. Ministrul Corlăţean nu are nico scuză nici în cazul că aşa i s-a cerut. Bătaia de joc a oamenilor, la comandă politică (dacă acesta e cazul), e încă şi mai condamnabilă.

Reţelele sociale sunt pline de fotografii, de mesaje din partea românilor din străinătate, care au stat cu încredere la cozi, în faţa secţiilor de votare, şi-au luat din timpul liber, demonstrând că le pasă. Românii din diaspora le-au arătat politicienilor de la Bucureşti că poporul român nu mai înseamnă de mult o gloată pe care s-o duci de nas cu pomeni electorale de tot felul, manipulări şi minciuni sfruntate. Legăturile dintre România şi românii care au ales să trăiască în afara ţării sunt mai profunde decât cred politicienii de la Bucureşti. Mai profunde decât se tem politicienii de la Bucureşti.

Ceea ce s-a întâmplat în oraşele în care au fost organizate secţii de votare (şi în cele în care Ministerul Afacerilor Externe n-a binevoit să deschidă secţii de votare, deşi sunt locuite de mii de români), va provoca mai multe cutremure. A trecut vremea în care dacă se strănuta la Moscova, răcea lumea la Bucureşti. Acum s-a stat la coadă la Londra, Paris, Madrid, Roma sau New York, iar prezenţa masivă a românilor de acolo şi entuziasmul cu care au vrut să voteze, să transmită un mesaj, va avea efecte puternice la Bucureşti. Primul efect logic şi normal e demisia ministrului de externe (şi a colegului de cabinet Bogdan Stanoevici, care răspunde, chipurile, de românii de pretutindeni). Deja există petiţii cu mii de semnături şi sute de manifestanţi în faţa sediului MAE. Românii din ţară şi cei de afară şi-au dat mâna. Următorul efect: condiţii mai bune de vot la turul al doilea. Al treilea: probabil că vom trece şi noi la votul, mai civilizat, prin corespondenţă, acolo unde nu se poate organiza un proces de votare decent.

Dar până atunci, e de ţinut minte: românii din diaspora, care nu pot fi mituiţi cu pomeni electorale, contează. Uneori, de departe se vede mai bine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.