Casa lui Iuliu Maniu se dărâmă în văzul poporului român mândru de istoria sa

Sedința Senatului din: 23.03.2015

În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE:

Am aflat cu stupoare din mai multe articole de presă că, aproape de aniversarea unui secol de la Marea Unire a Transilvaniei cu România, casa unuia din principalii artizani ai acestui act fundamental din istoria națională, omul politic Iuliu Maniu, situată în localitatea natală Bădăcin din județul Sălaj, este pe cale să se prăbușească, autoritățile locale, județene și centrale nefiind în stare până în prezent să remedieze această situație.

Consider că se impune implicarea în cauză a Guvernului României, respectiv a Ministerului Culturii, având în vedere personalitatea istorică marcantă a lui Iuliu Maniu, care a fost nu numai un luptător unionist și un artizan al făuririi statului național unitar român, ci și un om politic proeminent al periodei interbelice. Iuliu Maniu a fost un luptător pentru drepturile românilor ardeleni în calitate de deputat al Partidului Național Român în Parlamentul de la Budapesta și a avut o implicare hotărâtoare în Consiliul Național Român de la Arad și la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, care au decis unirea Transilvaniei cu Țara Mamă. În perioadă 1918–1922 a fost președintele Consiliului Dirigent (guvern provizoriu) al Transilvaniei, iar ulterior s-a remarcat ca om politic în calitate de președinte al Partidului Național Țărănesc și de prim-ministru al Guvernului României. Ca lider al Partidului Național Țărănesc, a fost implicat în actul de la 23 august 1944 și în alăturarea României coaliției antihitleriste, fapt care a permis revenirea Nord–Vestului Transilvaniei în fruntariile statului român. După instaurarea regimului comunist, a fost condamnat politic și a sfârșit ca un martir în închisoarea de la Sighet. A fost un exemplu de virtute politică, fiind preocupat doar de slujirea națiunii sale, nu de acumularea de averi, dovadă elocventă fiind faptul că, timp de peste două decenii, cât s-a aflat în București, a locuit într-o garsonieră. Astfel că a lăsat în urma sa drept amintire, alături de cariera politică prodigioasă, doar casa sa părintească din Bădăcin, construită în 1879.
Pe lângă obligația derivată din considerente de ordin istoric și moral, Guvernul României are obligația să se implice în împiedicarea prăbușirii casei memoriale Iuliu Maniu și din motive de drept material, având în vedere că, în perioada regimului comunist, statul român a folosit acest imobil pentru mai multe utilități (depozit de îngrășăminte chimice, sediu de gospodărie agricolă colectivă, tabără pentru copii și cămin pentru copii cu handicap sever), care au contribuit la degradarea sa.

Domnule ministru, apelez la sensibilitatea dumneavoastră și vă adresez rugămintea de a lua măsuri, inclusiv de ordin financiar, pentru a împiedica prăbușirea casei memoriale Iuliu Maniu și a dovedi că și noi românii știm să prețuim memoria marilor înaintași, precum alte națiuni sau minorități naționale.

Solicit răspuns scris cu privire la măsurile dispuse.

Senator Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 277 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.