„Casa lumei elegante”, la Palat

În clădirea din centrul Capitalei care găzduia cândva primul bal din an, are loc astăzi o conferință care își propune să ofere participanților o călătorie în stilurile vestimentare ale ultimelor trei secole: „A doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost perioada de glorie a Palatului Suţu, aici organizându-se primul bal al fiecărui an, în februarie. Grigore Suţu (1819-1893) şi soţia sa, Irina, fiica marelui bancher Ştefan Hagi Moscu, s-au preocupat să păstreze ambianţa unei reşedințe aristocratice. Ei au adăugat marchiza susţinută de piloni de fier, creându-se astfel un elegant peron de intrare“, notează organizatorii.

Muzeul Municipiului Bucureşti organizează astăzi, de la ora 18.30, o nouă întâlnire din seria conferințelor săptămânale organizate la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2, București). Dr. Maria-Camelia Ene (muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București, expert în costume şi accesorii vestimentare de epocă) și dr. Adrian-Silvan Ionescu (directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“) vor susține o prezentare despre colecţia de costume şi accesorii vestimentare a Muzeului Municipiului Bucureşti, făcând o incursiune în moda secolelor al XVIII-lea, al XIX-lea şi a primei jumătăți a secolului XX.

Potrivit unui comunicat de presă, Muzeul Municipiului Bucureşti deține o impresionantă colecţie de costume de epocă, create în ateliere orientale şi occidentale. Acesteia i se alătură bunuri culturale autentice, dintre care o bună parte sunt piese de tezaur.
Palatul Suţu găzduia baluri selecte, serate muzicale şi teatrale, similare cu petrecerile de la Casele Oteteleşanu, precum şi cu cele organizate în casele deținute de Gheorghe Bibescu și Grigore Cantacuzino. Balurile şi seratele dansante organizate de Grigore Suţu atrăgeau elitele Bucureştilor, însuşi Regele Carol I fiind adesea prezent.

Biletul de acces costă 10 lei și permite vizitarea expoziţiilor de la Palatul Suțu. Cu ocazia acestei conferinţe, programul de vizitare a muzeului va fi prelungit până la ora 21.00.
Expozițiile de la Palatul Suțu sunt deschise de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00, și includ în acest moment Mărturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977, Pinacoteca Bucureştiului – un proiect interbelic, Vindecări miraculoase – Theodor Pallady, Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?, Fotografii din Bucureştiul interbelic marca Ebner, Timpul orașului.
Conferințele vor continua joi, 6 aprilie 2017, ora 18.30, cu prezentarea „Braga. Povești și itinerarii balcanice“, cu Dragoș Bogdan. Coordonatorul conferinţelor este Cătălin D. Constantin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.