×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:57
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Pe urmele afacerilor imobiliare ale unor foști șefi de servicii secrete (I)
Casa mediteraneeană a lui Coldea, mascată pe numele părinților
Casa construită în curtea părinţilor săi, din comuna Târnova, nu apare în declaraţia de avere a generalului Florian Coldea
Casa construită în curtea părinţilor săi, din comuna Târnova, nu apare în declaraţia de avere a generalului Florian Coldea

Mai mulți foști și actuali șefi de servicii secrete au fost implicați în afaceri imobiliare, începând de la construirea și închirierea de case până la blocuri rezidențiale.

Chestorul Virgil Ardelean, care a fost cel mai longeviv șef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, și-a construit o casă de vacanță în Munții Apuseni, la coada Lacului Beliș-Fântânele, și este implicat în construirea unui bloc rezidențial, cu 10 etaje, incluzând spații comerciale și apartamente de locuit, în cartierul Gheorghieni din municipiul Cluj-Napoca, unde a achiziționat și a demolat în acest scop fostul complex comercial Feleacul.

Generalul Florian Coldea, cel mai longeviv șef operativ al SRI, și-a construit o casă tip mediteraneean în satul natal Târnova din județul Arad. Generalul Alexandru Burian, fost director adjunct al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne și apoi director adjunct al SPP, și-a construit o casă de vacanță în orașul natal Baia Sprie din județul Maramureș, la poalele Munților Gutin.

Generalul Marcel Opriș, cel mai longeviv șef al STS, și-a construit case de vacanță la mare, în stațiunea Eforie Sud, și la munte, în localitatea Podu Dâmboviței, județul Argeș, unde deține o pădure de 28 ha.

Generalul Coldea, urmașul lui Lică Sămădăul

Comuna Târnova din județul Arad este localitatea de baștină a fostului șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea. Aici și-a petrecut copilăria, adolescența și o parte din tinerețe, ajutându-i pe părinți la treburile casnice și ale câmpului. Potrivit părinților, i-a ajutat inclusiv să comercializeze cartofi și varză în județele învecinate în care se deplasa cu un autoturism ARO cu remorcă. După școala generală din localitate, Coldea a absolvit Liceul Industrial nr. 11 din Arad, cu profil petrol și gaze, și a urmat doi ani la Institutul Politehnic din Timișoara, până ce a rămas repetent. Cu sprijinul generalului Dan Gheorghe, văr cu mama sa, a continuat studiile la Academia Națională de Informații, iar, după absolvirea acesteia și angajarea la SRI, a venit tot mai rar pe acasă, de obicei, vara, în timpul concediului ori în perioada sărbătorilor de iarnă.

Târnova este o localitate de câmpie situată la 10 km de orașul Ineu, la 45 km de municipiul Arad. Drumul de la Ineu la Târnova trece pe lângă hanul „Moara cu Noroc“, devenit cunoscut din romanul cu același titlu al lui Ioan Slavici. Hanul a fost extins și modernizat, amintind de cel din romanul lui Slavici doar prin câteva exponate. Pe traseul dintre Ineu și Târnova se află o singură localitate, Mocrea, în care am remarcat un spital de boli psihiatrice și o fermă de porci aparținând cunoscutului concern american Smithfield, care a achiziționat fostul complex Comtim din județul Timiș.

Așadar, în locurile unde hălăduiau în secolul XIX turmele de porci ale lui Lică Sămădăul, se cresc acum în mod intensiv porci de către cel mai mare concern de profil de pe piața mondială. Cum s-a aciuat concernul american pe aceste coclauri, numai fostul șef operativ al SRI poate ști. Pentru că acesta poate fi considerat un urmaș demn al lui Lică Sămădăul, cel puțin prin prisma modului de gândire și de acțiune al cunoscutului personaj al lui Slavici: „Eu voiesc să știu totdeauna cine umblă pe drum, cine trece pe aici, cine zice și cine face și voiesc ca nimeni afară de mine să nu știe“.

Florian Coldea câştigă anual 7.500 de lei din închirierea unui apartament în Bucureşti

Generalul și-a cam lăsat comuna de izbeliște

Comuna Târnova are în jur de 6.000 de locuitori, din care în jur de 1.200 sunt ucraineni veniți după Revoluție din nordul județului Maramureș. Populația este îmbătrânită ca în majoritatea satelor românești. Mulți tineri au plecat să-și găsească un rost pe meleaguri străine, iar o parte dintre cei rămași lucrează la fabrici multinaționale din Sebiș și Ineu, unde primesc salariul minim pe economie.

În Târnova nu a fost nicio investiție importantă în anii capitalismului postdecembrist. O spălătorie de mașini deschisă cu câțiva ani și-a închis porțile din toamnă. A apărut un club de distracții de noapte, denumit VIP Club, dar acesta funcționează mai mult vara, îndeosebi în weekenduri.

În centrul comunei a fost deschis un bar cu canapele de piele în locul vechiului bufet sătesc, care este frecventat mai mult de tineri. Oamenii mai în vârstă își cumpără băutură și ies să o consume afară, nefiind atrași de luxul canapelelor. În apropierea barului funcționează cu mai mult succes o farmacie și un magazin alimentar. Oamenii din Târnova cu care am stat de vorbă nu erau afectați de schimbarea din funcție a celui mai cunoscut fiu al comunei, generalul Florian Coldea. Au evitat etichetările negative, dar îi reproșează acestuia că nu a prea făcut nimic pentru comună din atotputernicia funcției pe care a deținut-o timp de 12 ani. Drumurile care duc spre comună și cele din interiorul acesteia sunt printre cele mai proaste din județul Arad, fiind pline de hârtoape și nesemnalizate. Localnicii nu au canalizare, iar în această iarnă au avut probleme cu apa potabilă care a înghețat în conductele de aducțiune. Se pare că amicii generalului Coldea care au condus destinele județului Arad, precum fostul președinte al Consiliului Județean Gheorghe Seculici, fostul prefect Călin Bibart, originar din zonă, și eternizatul primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, au uitat de comuna Târnova.

Casă mediteraneeană cu cameră de înregistrare video

Consătenii spun că generalul Coldea a avut totuși grijă de propria propășire, construindu-și la Târnova o casă tip mediteraneean lângă casa părintească. Casa a fost construită în perioada 2013-2014 și are numărul 2, casa părintească având numărul 3. Ambele case sunt situate la intrarea din Târnova dinspre municipiul Arad. În spatele casei mediteraneene a fost amenajată o mică livadă. Potrivit vecinilor, generalul Coldea a venit destul de rar la noua casă, iar când a venit nu a ieșit deloc prin sat. În vacanțe mai vine la bunici unicul său copil, dar nu este lăsat să iasă prin sat. Deasupra intrării în casă este instalată la vedere o cameră de înregistrare video.
Generalul Florian Coldea și-a consemnat în declarațiile de avere, la capitolul „clădiri“, doar două apartamente pe care le deține în București: un apartament dobândit în 2005 (anul numirii sale în funcția de prim-adjunct al directorului SRI), în suprafață de 56,33 mp, și un apartament dobândit în perioada 2006-2008, în suprafață de 128,76 mp.

La al doilea apartament, situat la ultimul etaj al unui bloc, generalul Coldea și-a adăugat o mansardă. Primul apartament deținut a fost închiriat, soții Coldea obținând, conform declarațiilor de avere, un venit anual de 7.500 lei din chirie. Ceea ce înseamnă că au închiriat apartamentul respectiv pentru suma de 625 lei lunar (140 euro), în condițiile în care, în zone similare din București, chiriile pentru un apartament obișnuit cu două camere se cifrează între 250 şi 300 euro. Să fi devenit soții Coldea atât de buni samariteni cu chiriașii lor?
Potrivit unor surse, generalul Coldea ar locui de câțiva ani într-un apartament de lux dintr-un ansamblu rezidențial din București. Atotputernicia și longevitatea funcției l-au făcut să îndrăgească luxul, dacă avem în vedere și bolidul BMW I8 cu care a fost văzut la anumite unități SRI în ultima perioadă de activitate.
Potrivit dezvăluirilor de presă din ultimele luni, generalul Coldea a folosit ca adevărate reședințe case conspirative ale SRI (K2, T14), dotate cu piscină, terenuri de tenis, bufet-restaurant ș.a.

Așteptăm ca Agenția Națională de Integritate să clarifice modul în care generalul Florian Coldea și-a construit casa din localitatea natală Târnova și motivele pentru care nu a consemnat-o în declarațiile sale de avere din ultimii ani. Casa nouă a fost înscrisă în Cartea Funciară pe numele părinților săi, Mihail și Ana Coldea, pentru care a fost eliberată autorizația de construire. Aceștia nu aveau însă resursele financiare necesare pentru a construi și mobila această casă, având în vedere că sunt pensionari și că pensiile lor, de fost tractorist, respectiv de fostă poștăriță, abia le ajung pentru traiul de toate zilele.

Pe de altă parte, potrivit propriilor mărturisiri, părinții au avut posibilitatea să-l ajute pe generalul Coldea cu aproape un deceniu în urmă, când au vândut unei familii de ucraineni o altă casă deținută în Târnova cu un miliard de lei vechi (100.000 RON), pe care i-au dat pentru a-i folosi la cumpărarea celui de-al doilea apartament din București. Astfel de tertipuri, cu mascarea proprietății pe numele părinților sau al altor rude apropiate, nu sunt demne de calibrul generalului Florian Coldea.

Valer Marian, Eduard Ovidiu Ohanesian

Publicat Luni, 20 martie 2017
13840
 | 38
 | 29
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Valahu
0
Bravo autorilor !
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
ana
0
PESTE TOTTTTTTTTTTT NUMAI HOTIIIIIIIIIIIIIIII
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
+2
Dacă Florian Coldea nu are grijă ce "mişcări" face, s-ar putea să primească, pentru foarte mulţi ani, domiciliu obligatoriu la o CASĂ cu gratii la ferestre; casă situată, la alegere, fie la Rahova, fie la Aiud, fie chiar la Arad. Unul din avantajele reşedinţei de la Rahova este acela că acolo Coldea va putea "socializa" cu Miron Cozma... În caz că F. Coldea nu agreează compania "luceferilor huilei", va putea cere transferul la Poarta Albă. Cu siguranţă, la reşedinţa din judeţul Constanţa, Florian Coldea se va simţi "ca într-o casă mediteraneeană"...
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Alex @ Rusu Radu
+1
Esti optimist, prietene. Crezi d-ta ca Sistemu' o sa-l bage la-ntristare pe don general?! Sa fim seriosi! Mai multe "sanse" avem noi, comentatorii incomozi, sa ne demonstram nevinovatia in fata unei instante, decat d-lui Coldea, salvatorul jurnalistilor rapiti, mana dreapta si stanga a Presedintiei, coordonatorul complexelor echipe de "ascultaci" si urmaritori online etc. s.a.m.d.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Alex
+5
Daca acesti oameni, plini de importanta menirii lor, ar fi lucrat constiincios pt binele tarii, m-ar fi durut in cot de cat de mare si frumoasa le e casa ori masina. Asa e romanul, tolerant pana la prostie atunci cand are incredere in ai lui, dar se schimba foaia daca astia, ai lui, care tin in mainile lor destinele Romaniei, sunt tradatori de neam. Ei, atunci incepe sa ne intereseze si ce-au papat prima data dupa primul "oa"! Pentru ca si dumnealor, "ochii si timpanul" societatii, n-au avut alta treaba decat sa intre cu bocancii cazoni in in vietile noastre. Si-au batut joc de lege, au vrut sa ne demonstreze ca adevarul e de partea celor ce fac rechizitorii la DNA pe baza stenogramelor mincinoase si ca "drepturile omului sunt un lux", vorba unei gaini in viata. Iar romanii se pare ca s-au cam saturat de coruptii de la Anticoruptie, de acoperitii stiuti dar nedescoperiti oficial, de maniile bolsevice ale Serviciilor si de toata nebunia asta care ameninta sa ne inghita cu totul. Lumea asta mare fierbe ca un cazan sub presiune. Domnilor ofiteri de informatii, ocupati-va, cu precadere, de amenintarile externe si incetati sa mai fiti dvs. o amenintare pt securitatea tarii. P.S. Salut revenirea in prim-plan a lui Ovidiu Ohanesian (na, c-a fost cu rima, fara voie!).
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
BulaB
-8
Smithfield a fost cumparata de cea mai mare companie de crescut si procesat porci din lume ( China ) prin 2013. Casa din poza este modesta,ingrijita, dar nici pe departe nu este mediteraneana.Ptr. SOBOLANUL..da,unii gradati si nu neaparat generali, au case mari in functie de stat si de zona.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Alicia
-9
Aceste persoane au /avut salarii peste medie, casele descrise sunt normale. Aveti dovezi ca aceste case au fost construite cu bani furati? Daca da, prezentati-le, daca nu, nu mai scrieti articole nebazate pe fapte concrete.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
7.4
+9
Omul are origini sanatoase, cu invatatura a stat mai prost dar a ajutat la munca campului fara sa-si dea aere de intelectual si a avansat in fiecare an cu un grad asa cum se avansa pe puncte in 1947-1950. Deci o istorie ca in frumosii anii 50 cu stalinismul de rigoare cand a ajuns mare sef. Sa mai zica cineva ca in UE nu se pastreaza traditiile noastre securiste. Mai ramane o intrebare: masina nu mai e Volga dar era neagra sau alba cum e la moda? Sa notam ca masina vine intodeauna de la tara cu komisarii de la care luam lumina fie estica fie vestica.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Lent Colonelovici
-2
Apa trece, colonia ramane. Nu pot sa nu fac paralela cu strategia de comunicare a robinetilor de aur si a luxului descoperit in 89 la vila lui Ceausescu din Primaverii, la fel de ”conspirativa” si ea. Vai de steaua noastra, de generalii si de saracia care ne distrage atentia catre bufet-restaurant, si vila mediteraneana, si robineti din ”aur”, si apa de ”colonie” din 1989. Ieftin, dar eficient dupa 27 de ani de vis neimplinit.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
ion bascula
-11
casa din Tarnova e modesta si de bun simt terminati cu tampeniile .In plus nu vad nimic mediteraneean in ea.Trec zilnic pe langa ea , by the way.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Nimic Nou @ ion bascula
+5
Afara-i vopsit gardul , inauntru-i leopardul ! Normal , daca treci ' pe langa ' ea !
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
oricine
+5
Daca se preteaza inceamna ca demn nu poate fi chiar el
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017