Câștigătorul trofeului Festivalului Anonimul

Pelicula ”Mariţa”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, a primit, sâmbătă seară, trofeul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, relatează News.ro.

Trofeul şi premiile secţiunii de scurtmetraj au fost acordate în urma votului publicului.

În competiţia de lungmetraje au fost selectate şase filme din Sri Lanka, India, Columbia, România, Israel şi Olanda.

”Vin aici de zece ani, de când fac selecţia, şi a fost pentru prima dată când o parte atât de mare din public a votat”, a declarat Ludmila Cvikova la gala de închidere a festivalului.

Trofeul a fost ridicat de actorul Adrian Titieni, protagonistul lungmetrajului. El a mulţumit publicului şi a adăugat: ”Acum zece ani am fost la Aspen Shortfest, unde filmul «Valuri» al lui Adrian Sitaru a câştigat un premiu. Fiind reprezentantul filmului, a trebuit să mă supun rigorilor: premianţii îi serveau pe cei o sută de invitaţi, în ultima seară. Un regizor belgian i-a scris un e-mail lui Adrian Sitaru şi i-a spus: Nu ştiu ce performanţă a făcut actorul în filmul tău, dar vreau să-ţi spun că este un chelner desăvârşit. Cât despre «Mariţa», nu ştiu ce performanţă am făcut în film, dar vreau să spun că de fiecare dată când făceam câte un drum cu maşina, cu tot felul de aparate de filmat pe ea, directorul de imagine îmi mulţumea pentru că am condus foarte bine. Mulţumirile astea erau şi în ochii regizorului. Cu alte cuvinte, nu ştiu ce performanţă am făcut, dar ştiu că acea maşină a fost condusă foarte bine”.

Pe locurile doi şi trei în preferinţele spectatorilor de la Anonimul s-au aflat ”Quality time” (regia Daan Bakker, Olanda – Norvegia, 2017) şi ”Burning birds” (regia Sanjeewa Pushpakumara, Franţa – Sri Lanka – Qatar – Olanda, 2016), care a deschis competiţia.

În ceea ce priveşte competiţia de scurtmetraje, premiul pentru cel mai bun film străin a revenit peliculei ”State of Emergency Motherfucker” (regia Sébastien Petretti, Belgia). Actorul Yassine Fadel a fost prezent la gală şi a primit premiul.

Scurtmetrajul românesc ”Scris/Nescris”, de Adrian Silişteanu, a fost votat de public dintre cele 14 filme selectate de Ionuţ Mareş. ”Filmul a mai primit câteva premii, dar este prima dată când mulţumesc direct publicului. E interesant să vezi că oameni din diferite locuri ale lumii rezonează la aceeaşi temă”, a spus Adrian Silişteanu.

În secţiunea scurtmetraj a fost acordat şi un premiu special, care poartă numele regretatului regizor Ovidiu Bose Paştină, a revenit producţiei italiene ”Il silenzio” (regia Farnoosh Samadi & Ali Asgari).

La gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Independente Anonimul a fost proiectatîn avanpremieră lungmetrajului ”Capace”, regizat de Sorin Marin, cu Vlad Ivanov, Adrian Titieni şi Adrian Păduraru în distribuţie.

Seara a continuat cu o petrecere la care a mixat DJ Gojira şi s-a încheiat cu proiecţia filmelor câştigătoare.

Regizorul Michel Franco a fost invitatul special al festivalului, care a fost deschis de producţia ”Las hijas de Abril”, pentru care cineastul mexican a obţinut premiul juriului Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2017, acesta fiind al treilea trofeu primit de el pe Croazetă.

Mai multe filme româneşti au fost prezentate în avanpremieră, între acestea numărându-se lungmetrajele ”Perfect sănătos”, de Anca Damian, şi ”Aniversarea”, de Dan Chişu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.