×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 12:54
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Un lider incontestabil, dar lipsit de parteneri
Cât de aproape este sfârșitul ”Europei germane” a Angelei Merkel

De regulă, creștin-democrații germani din cadrul PPE se adună cu câteva ore înainte de summit-urile europene pentru a lua decizii pe care ulterior le impun altor guverne europene. La ultimul summit, politicienii germani nu au mai pregătit concluziile întâlnirii ce urma să aibă loc, scrie Politico, identificând în asta dovada reducerii influenței germane în cadrul PPE și în general în Europa.

Ar trei motive majore pentru asta, scrie Politico.

Conservatorii germani, în pană de parteneri ideologici în UE

În primul rând popularii europeni sunt în declin. La ultima reuniune PPE, din decembrie, cap de afiș au fost discuțiile cu premierul spaniol Mariano Rajo despre șansele sale de a rămâne la putere după alegerile generale, și cele cu consilierii lui Nicolas Sarkozy, despre planurile sale de a reveni la putere în Franța. Însă tabloul general este mai sumbru pentru conservatorii europeni. Au pierdut în Grecia, în ciuda erorilor și dezamăgirilor produse de premierul de stânga Alexis Tsipras, au pierdut în Portugalia, acolo unde coaliția de guvernare este sprijinită de comuniști, au pierdut în Finlanda, unde premierul Alexander Stubb a fost retrogradat la poziția de ministru de Finanțe, și au pierdut și în Polonia, unde alegătorii au respins venirea la putere a unei coaliții dintre Platforma Civică (liberală) și Partidul Popular Polonez. Iar apoi, la finalul anului 2015, popularii spanioli au pierdut majoritatea parlamentară și sunt nevoiți pentru prima dată să se gândească la o coaliție.

În acest fel, Angela Merkel rămâne singurul șef de guvern PPE dintr-o mare țară europeană. Partenerii ideologici dispar și politicile sale sunt susținute de tot mai puține state.

Tot mai multe alianțe anti-Merkel

În al doilea rând, în Europa se afirmă tot mai mult alianțe deja existente sau ad-hoc. Este cazul Grupului de la Visegrad, care și-a regăsit unitatea pe o platformă anti-imigrație și, implicit, anti-Merkel. Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia se opun acestei politici si Bruxelles-ul este neputincios în fața adoptării unor linii politice, instituțiile UE pot reacționa bine doar atunci când are loc încălcarea legislației europene, nu adoptarea unei anumite ideologii.Comisia Eurpeană a lansat o investigație în cazul reformelor aplicate in Polonia la Curtea Constituțională și în apresă, cu scopul declarat de a impune un mecanism de verificare Varșoviei, însă cazurile precedente arată că aici este vorba mai mult despre retorica.

O ”declarație de independență” a instituțiilor UE?

În al treilea rând, în mod paradoxal, modul în care germanul Martin Schulz a ales să conducă Parlamentul European, a făcut ca această instituție să fie mai independentă în fața Berlinului. La fel și în cazul Comisiei Europene condusă de Jean-Claude Juncker. Schulz a decis să sprijine Cimisia Juncker, una mult mai politică decât până acum, și să reziste în fața influențelor guvernelor naționale. Politico scrie că această declarație de independență a instituțiilor UE a fost rodul instictului politic de care au dat dovadă doi germani: Klaus Welle, secretarul general al PE (care a venit cu ideea propunerii unor candidați pentru pozițiile de top înaintea alegerilor europene) și Martin Selmayr, șeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker.

Eurocrații de la Bruxelles par tot mai distanțați de Germania, scrie Politico, oferind din nou expemplul lui Selmayr și relația sa foarte tensionată cu ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble. Cei doi s-au contrat în momentul în care reprezentantul Comisiei a încercat să intervină mai mult în negocierile cu Grecia.

Având toate acestea în vedere, Merkel nu se poate considera un lider contestat al Europei. Niciun politician de calibru nu poate sa preia acum responsabilitățile asumate de cancelar. Însă Merkel este un lider al Europei care nu mai are parteneri de dialog, atât timp cât președintele Franței își pierde pe zi ce trece din popularitate, soarta premierului Mariano Rajoy este incertă, iar David Cameron are o agendă proprie în ce privește imigrația și mai ales funcționarea UE.

Carnegie Eurpe adâncește analiza prezentată mai sus, plecând de la interconectarea periculoasă pentru Merkel a violențelor de la Koln cu politica sa pentru imigratie, cu atentatele de la Paris și situația critică din Orinetul Mijlociu. ”Va pierde Merkel Europa?”, îi întreabă cei de la Carnegie pe mai mulți analiști și ziariști. Sau cei care pierd contactul cu Europa nu sunt decât liderii, în general central si est-europeni care propun politici anti-imigraționiste cel putin la fel de arhaice ca și cultura imigranților , asa cum o prezintă chiar ei?

Europa ar putea ajunge să se roage să nu o piardă pe Merkel

Nu este pentru prima data când Angela Merkel pare izolată în Europa, spune Noah Barkin, șeful Reuters Germania. S-a întâmplat și atunci când a insistat pentru impunerea auisterității în alte state. Diferența este însă că acum, în cazul imigranților, puterea economică a Germaniei nu mai este o garanție pentru succesul politicii lui Merkel. Până la urmă, spune Barkin, poziția lui Merkel în Europa va depinde de cât de puternică va fi poziția sa în Germania. Iar aceasta va depinde de cum se va ține de promisiunea de a reduce numărul imigranților și de pedepsirea exemplară a autorilor violențelor de la Koln. Dar, chiar și dacă Merkel pierde contactul cu Europa, Europa ar putea ajunge să se roage să nu o piardă pe Merkel, susține șeful Reuters Germania.

Trei condiții pentru ca Merkel să rămână liderul Europei

În viziunea Martei Dassu, director pentru afaceri europene la Institutul Aspen, Merkel nu pierde nici Europa și nici Germania, în ciuda ascensiunii evidente a unor partide anti-sistem precum Alternativa pentru Germania. ”Europa ar trebui să se teamă de o Germanie slabă, nu de o Germanie puternică”, spune Dassu. ”Când Germania este slabă, sporesc forțele centrifuge”, iar actuala frondă anti-imigrație a statelor foste socialiste pare mult mai puternică decât cea anti-austeritate a statelor din flancul sudic al UE. Sunt trei condiții pentru ca Merkel să rămână liderul Europei: Germania trebuie să gestioneze cu succes negocierile cu Londra pentru reformarea tratatelor UE, trebuie ca Europa să înceapă să-și revină economic, trebuie ca Franța și Italia să își mențină relația apropiată cu Berlinul, în ciuda criticilor recente aduse lui Merkel de premierul Matteo Renzi. Îndeplinirea acestor trei condiții nu ar face ca Merkel să fie acceptată în toate statele UE, dar ar reuși să obțină sprijinul celor mai importante.

Germania nu ar trebui să se uite la paiul din ochiul celorlalți

Martin Ehl, de la cotidianul ceh Hospodarske Noviny, consideră că Germania are probleme cu stabilitatea internă și cu funcțiopnarea instituțiilor, atâta vreme cât s-a ajuns la mușamalizarea de către autorități și presă a violențelor de la Koln. La această percepută problemă se adaugă cinci alegeri importante în landurile din Germania, care urmează în 2016. Ehl conchide că problema ”democrației iliberale” cu care Berlinul susține că se confrunta țările central-europene nu va putea fi rezolvată decât după ce Germania va avea grijă de propriile sale probleme.

Esența merkelismului

Frederik Erixon, directorul Centrului European pentru Economie Politică Internațională, spune că problema esențială nu este supraviețuirea lui Merkel la putere, ci a ”merkelismului” ca mod de a concepe politica internațională. Acest stil de a face politica este ”nici așa, nici așa”, este greu să-ți dai seama care este poziția lui Merkel până când evenimentele o forțează să se hotărască. De la alegerile din 2013, Merkel nu a avut nicio direcție clară. Asta până la criza imigranților, atunci când Merkel a devenit un adevărat lider, în timp ce alte state (cele central și est-europene) și-ar fi dorit ca Merkel să rămână în continuare nehotărâtă.

Vorbind despre aceeași modificare a atitudinii lui Merkel în cazul imigrantilor, Roland Freudenstein, director de politici la centrul de studii Wilfried Martens, spune că această criză ar putea readuce Germanioa alături de multe alte state UE (acceptând necesitatea reducerii fluxului migrator), însă acest lucru ar fi în egală măsură o lovitură dură pentru Schengen și pentru UE.

Bernd Ulrich, director adjunct la Die Zeit, vede lucrurile mai nuanțat în ce o privește pe Merkel. Înainte de toate, UE este supusă unor amenințări ce vin din partea Rusiei, a Turciei si din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, iar SUA se preocupă prea puțin de haosul din aceste ultime două regiuni. În fața acestor probleme, țări precum Ungaria și Polonia au găsit refugiu în regresul politic. Același fenomen al ”putinismului european” poate fi regăsit și în Franța (Frontul Național), dar și în alte state. Iar pericolul autoritarismului vine și din exterior, din Turcia și Rusia, scrie Bernd Ulrich. Confruntata cu acest context, Merkel a adoptat tradiționala sa politică duală – a mers pe ideea unei politici de securitate europene care să nu implice SUA (așa cum a procedat în criza ucraineană) si apoi a mers pe o politică de mână forte (în cazul crizei datoriilor), iar în cele din urma a incercat să aplice o politică a imigrației care să ”conducă Europa spre un viitor regenerativ”, spune Ulrich.

”Europa germană nu funcționează. Și nu a funcționat vreodată”

În cele din urmă, o viziune mai critică la adresa lui Merkel din partea lui Ulrike Guerot, director al Școlii Europene de Guvernanță din Berlin. Merkel nu poate să piardă Europa, spune ea, atât timp cât ea nu a avut niciodată Europa. Merkel a s-a făcut cunoascută prin lipsa unei viziuni asupra Europei. Nu a avut decât mult pragmatism când a condus Europa în cazul crizei datoriilor. Guerot amintește că Merkel a fost numita ”Merkiavelli” pentru modul în care a încercat să impună metoda interguvernamentală de conducere a UE în locul celei comunitare, bazată pe instituțiile de la Bruxelles. Prin urmare, Europa pare să fi fost pierdută încă de la afirmarea lui Merkel în fruntea Uniunii Europene, atunci când a transformat-o într-o Europă germană. În cazul în care Merkel va pierde ceva, va pierde această Europă germană, spune Ulrike Guerot. ”Fără a mai oferi detalii și nuanțări, ce este limpede este că Europa germană nu funcționează. Și nu a funcționat vreodată”.

Călin MarchieviciPublicat Duminică, 17 ianuarie 2016
6602
 | 23
 | 69
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Anonim
+4
Ileana Rollason: Persistati in propaganda prorusa gobiana. Va pretindeti eseista si clamati efortul de documentare dar carentele de informare, aroganta si limbajul suburban nu sint proprii unei persoane educate ci uneia semidocte. Cit de bine ati verificat cele ce ati scris daca sustineti ca poporul curd nu este musulman, daca sustineti ca Rusia a batut Imperiul Otoman in 1856 ca aliata a Frantei?... In 1856, Rusia a fost invinsa in Razboiul Crimeei de o coalitie formata din Franta, Regatul Unit, Regatul Sardiniei si Imperiul Otoman? Tocmai inlaturarea tutelei rusesti, precum si interesul marilor puteri la Gurile Dunarii, au permis unirea Principatelor Dunarene, chiar revenirea la Moldova a judetelor din sudul teritoriului dintre Prut si Nistru, ocupat de Rusia in 1812. Vorbiti insistent de alianta fireasca dintre Germania si Rusia. Or, coincidenta de interese, caci de alianta nu prea poate fi vorba, a fost si este pur conjuncturala. Ce numitor comun poate exista intre cultura rigurozitatii si cea a improvizatiei? Va gratulati preopinentii cu epitete de trotskist. Cum poate fi atunci numita admiratia pentru Stalin ca tatuc al popoarelor, chipurile fauritorul Europei alaturi de Napoleon? Lasind la o parte zecile de milioane de morti produse de stalinism chiar in URSS, cum ar fi aratat Europa faurita de Stalin daca diviziile rusesti ar fi ajuns pina la Paris ca dupa infringerea lui Napoleon si cum ar fi azi Europa de Est daca nu ar fi incaput pe mina lui Stalin ci ar fi beneficiat de Planul Marshall? Tangential, vorbiti si de contenciosul istoric ruso-roman dar pierderile suferite de Romania le puneti pe seama Ucrainei. Or, Ucraina era parte din Imperiul Rus, fie tarist sau sovietic. Politica Imperiului se facea la Moscova, nu la Kiev, uneori chiar in detrimentul Ucrainei. Iata deci ca ucrainenii, la fel ca balticii, aveau motivele lor sa colaboreze cu germanii. Ce motive au avut insa francezii?
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-3
pentru Gratian: aoleu, ca mare-i gradina lui dzeu ! esti prost rau, Gratiane, prost rau ! saunt casatorita c-un BRITANIC, UN CELT, ca nici asta nu pricepi , Rolla-son = fiul lui Rolla. Familie foarte veche. Succesuri, în ce te priveste, la faliment. ps. Tismenski = un neo-con SUA, un imbecil. Te rog sa-ti masori comparatiile, ca ma-nfurii, si-nca rau! tie - si altora de pe "forum"-, nu-ti iese din cap ca-n lume sunt si-alte tari, în care-s si alte popoare, cu alte feluri de traditii scolare si academice, si cu alti oameni publici, cu alt fel de mas-media, altfel de analize, documentate, si obiective, despre tarile europene. Si mai pune, naibilor, mâna si citeste, nu-ti irosi tineretea cu tâmpenii de "gaselnite", citeste, cultiva-te, daca vrei sa-aibi noroace-n dialoguri (am folosit termenul platonian dinadins, desi pe forum aproape toti erau de la mahala, si, cu vreo 2 exceptii, numai "dialog" n-au facut). Plus ca-si închipuie ca trebuie sa vorbeasca despre o persoana, si s-o mai si discrimineze, înjoseasca si-njure, mai ales daca-i femeie (a se vedea numitul "Nastratin", o creatura josnica). Mare-i gradina lui dzeu.
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+3
@Ileana Rollason: Persistati in propaganda prorusa gobiana. Va pretindeti eseista si clamati efortul de documentare dar carentele de informare, aroganta si limbajul suburban nu sint proprii unei persoane educate ci uneia semidocte. Cit de bine ati verificat cele ce ati scris daca sustineti ca poporul curd nu este musulman, daca sustineti ca Rusia a batut Imperiul Otoman in 1856 ca aliata a Frantei?... In 1856, Rusia a fost invinsa in Razboiul Crimeei de o coalitie formata din Franta, Regatul Unit, Regatul Sardiniei si Imperiul Otoman? Tocmai inlaturarea tutelei rusesti, precum si interesul marilor puteri la Gurile Dunarii, au permis unirea Principatelor Dunarene, chiar revenirea la Moldova a judetelor din sudul teritoriului dintre Prut si Nistru, ocupat de Rusia in 1812. Vorbiti insistent de alianta fireasca dintre Germania si Rusia. Or, coincidenta de interese, caci de alianta nu prea poate fi vorba, a fost si este pur conjuncturala. Ce numitor comun poate exista intre cultura rigurozitatii si cea a improvizatiei? Va gratulati preopinentii cu epitete de trotskist. Cum poate fi atunci numita admiratia pentru Stalin ca tatuc al popoarelor, chipurile fauritorul Europei alaturi de Napoleon? Lasind la o parte zecile de milioane de morti produse de stalinism chiar in URSS, cum ar fi aratat Europa faurita de Stalin daca diviziile rusesti ar fi ajuns pina la Paris ca dupa infringerea lui Napoleon si cum ar fi azi Europa de Est daca nu ar fi incaput pe mina lui Stalin ci ar fi beneficiat de Planul Marshall? Tangential, vorbiti si de contenciosul istoric ruso-roman dar pierderile suferite de Romania le puneti pe seama Ucrainei. Or, Ucraina era parte din Imperiul Rus, fie tarist sau sovietic. Politica Imperiului se facea la Moscova, nu la Kiev, uneori chiar in detrimentul Ucrainei. Iata deci ca ucrainenii, la fel ca balticii, aveau motivele lor sa colaboreze cu germanii. Ce motive au avut insa francezii?
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+3
@Ileana Rollason (continuare)Insistati cu obstinatie asupra caracterului german al Transilvaniei si cel turcesc al teritorului exterior Carpatilor. Niciun cuvint despre unitatea romanilor, indiferent de stapiniri? Cui prodest?
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+2
Scuze pentru eroarea de punctuatie. " In 1856, Rusia a fost invinsa in Razboiul Crimeei de o coalitie formata din Franta, Regatul Unit, Regatul Sardiniei si Imperiul Otoman" este propozitie afirmativa nu interogativa. Am postat mesajul inca de ieri seara dar nu a aparut. De aceea, l-am postat azi de doua ori, in locuri diferite. Rog Administratorul sa-l inlature pe primul, care nu are continuare. In alta ordine de idei, este cu totul regretabil ca aici isi gasesc locul comentarii bazate doar pe invective.
Publicat Marţi, 19 ianuarie 2016
+Răspunde
Abrudan Eugenia
+5
Petitie impotriva cotelor obligatorii de migranti si a construirii unei mega-moschei in Bucuresti net/petitie/48114146/ Va rog semnati si distribuiti daca sunteti de acord!
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-4
pentru Jean Valjean (bine-ar fi dac-ai fi, numai ca nu esti...): Da, lucrez, si comentariile pe care le fac sunt tot parte a muncii mele, fiindca ma documentez pentru ele. Doua carti îmi sunt în tipar, si, daca nu-s lenesa (adica o las mai moale cu efemeridele din ziare, vine si-a treia, c-un subiect înca neexplorat). Sunt eseista. Culmea-i c-am si amici - si oameni politici, între care si-un român -, fata de care ce spun, conteaza. Nu tin, deocamdata, "saloane", decât pe net. Revenind si nemaiglumind, ce spun e bine verificat. Numai ca documentarile sunt infinite. Stii, de pilda, ca Friedrich II cel Mare al Prusiei a construit, ÏN GERMANIA, un sat RUSESC, ca sa-l vada prietenul lui, tzarul, când a venit în vizita? Merkel : citeste si mai la vale ce-am spus despre ea, fiindca suntem de acord, tipa n-a fost un lider, eu n-am facut decât o greseala, când i-am atribuit prea multe lui Kohl, când GERHARD SCHROEDER e strategul politicii germane. Fereste-te sa suferi de xenofobia indusa, de rusofobia din mass-media, dupa 10 ani de Basescu si 25 de ani de intox Liicheanu-Hossu-Longin + subsidiile din SUA anti-europene, de la secte religioase et comp., la ziarele românesti. Xenofobia si rusofobia n-au trecere-n Vest. Conteaza legaturile economice. Nu te-ai întrebat de ce nu progreseaza România? ori îti închipui c-or sa investeasca americanii-n ea? si mai lasa-ma cu KGB-ul , vad c-ai boala restului de pe forum, si aiurea, si fumata. UCRAINA, pe care SUA i-au bagat-o pe gât Europei, a distrus România, nu Rusia (PCR ilegal, kominternist, Basarabia, Bucovina). Tezaurul: documenteaza-te, România a fost condamnata (Tratatul din '47) la despagubiri IMENSE de razboi dupa 3 ani de agresiune, pâna la Stalingrad, împotriva URSS, în WWII. Germania a investit ECONOMIC în România. Cere-i UCRAINEI o parte a TEZAURULUI: a avut divizii SS, subventionate si de SUA. E-o tara ÏNVINSA în WWII. Si datoare României. N-avea de ce sa stea la tratative alaturi de-nvingatori.
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
vasile
0
waw ..dispute nene ..da orgolii.. claqsici , neoclassici, moderni, mondeni..interesant..tot interesanta ar fi concluzia ca UE se dovedeste o noua UTOPIE cui foloseste? cum se va sfarsi ..nu cred ca poate cineva sa spuna..dar unii se straduiesc ....sa viseze
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-7
pentru Mimi, Gratian, si restul (mai ales restului, care sunt catastrofe, într-un stadiu alarmant de prostie, îsi închipuie ca lumea exterioara le-ar apartine, se razbuna cu minusuri, în loc sa puna umarul la ceva pozitiv!). Din cauza voastra Bucurestiul a ajuns o cloaca. Si capitala proxenetilor. SA NU VA EUROPENIZATI. Sa nu ridicati, doamne-pazeste, vreo hârtie de pe strada, ca va cad mâinile. Sa nu uitati sa huiduiti, si-nca si mai rau, sa scuipati la tot pasul, ca sa mai si murdariti fizic. Sa nu va-nchipuiti, cu toate astea, ca schimbati ceva din realitatea istorica sau din rolul (negativ) al României lui Basescu pe scena europeana. Sau ca SUA, falimentare, Imperiul Raului, nu-s, de maniera traditionala, anti-europene. Ca România n-ar fi sub ocupatie teritoriala americana (cu baze militare). Iresponsabili. Nici macar adolescenti cu spirit critic. Ïn loc sa puneti mâna pe materialele de presa economica, mai ales, internationala.Si pe studiile de istorie. Crapati ca nemtii au MUNCIT si Germania s-a reconstruit, ca nu i-a pierit fastul gotic, sau ca Trier (din Germania) a fost Capitala Imperiului Roman al lui Constantin si Elena. Ori Praga, superba, a lui Rudolf al II lea de Habsburg. Sau ca Rusia a fost si-i si-acuma colonizata de nemti si de francezi! Dezolanta incultura. TURCO-DISTRUGERE. Cereti-i Turciei sa va dea cetatenia, pentru atitudinea pe care-o aveti, anti-europeana, si anti-ruseasca. Existenta, adica unificarea României i se datoreste RUSIEI, catastrofelor, CARE-A TOT BATUT IMPERIUL OTOMAN (1856)! RUSIA, ALIATA FRANTEI ! Bucurestiul , construit de KISELEFF, a fost Micul Paris distrus de Basescu-Oprescu (fiindca s-au apucat sa construiasca, pe calea Victoriei, în spatele Palatelor de model francez, porcarii de blocuri, si tot în timpul lor ca primari s-a construit, neautorizata, porcaria de turn care pune-n pericol biserica de pe strada Nuferilor !) Si Transilvania-i germanica! Mai duceti-va si-n Turcia, unde va e locul !
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Jean Valjean @ Ileana Rollason
+7
Draga Ileana, sper ca mai si muncesti pentru ca esti prea prolifica si agresiva pentru cineva care mai are si alte treburi. Noi astia mai amaratii din Ro avem un obicei: privim si incercam sa pricepem. Ori ce sa pricepi din lumea asta. Matalutza zici ca americanii sunt naspa, ca fratia ruso-germana e classy si benefica si ca noi suntem prea prosti ca sa pricepem asta. Chestia e ca daca te uiti la alde nemti, cu toate performantele economice incontestabile, ii cam doare in pix de UE iar babutza Merkelina sufera rau la capitolul leader. Nu e nici pe aproape asa ceva. Nu a avut habar de vreo strategie pentru UE, pentru Euro, pentru estul asta amarat dupa jaful la care a fost supus de ciolovecii tai iubiti, pentru imigrantii invitati hai hui la plimbare prin Oiropa, practic nu prea a avut habar de nimic. Iar alaturi de pretinul Putin sunt doi nostalgici KGB ( sau FSB) sau cum i-o chema. Oricum te uiti la alianta asta, pe noi ne cam lasa reci ba chiar ne cam ingrijoreaza avand in vedere ca suferiram destul si sub unii (nemti) si sub altii (rusi). Ba inca mai avem de incasat niscai miliarde bune datorie nemteasca din razbel si o anumita parte buna de tezaur de pe la rusnaci. Deci, iti cam racesti gura de pomana p'aci cu propaganda. Nu te crede nimeni nici cat sa treaca strada. Mai incet cu entuziasmul propagandistic ca indiferent de ce leaderi avem sau am avut, intelegem al dreak de bine ca le cam ploua in gura si unora si altora ( dar si altora) dupa ce avem noi p'acilea. Asa ca las-o jos ca macane. Mai mergi si tu la un shopping ceva, sa te racoresti.
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Gratian @ Ileana Rollason
+5
- Cred ca stiu cine sunteti, ati semnat articole pro limba moldoveneasca si antiunioniste in revista "22", sub pseudonimul Ileana Vrancea, in acord cu familia d-lui Tismenitki (Tismaneanu)! Prin 2000 matusii lui Tismenitki nu i-a placut ca romanii i-au recuperat pe corifeii culturi si spiritualitatii nationale romanesti in frunte cu Eliade si s-a carat la Paris nu inainte de a ne da o carte 50% plagiata ca nu erau romanii pe placul ei. Adica, vorba veche despre pcr ca " nu mai e partidul ala care era cand am intrat noi rollan...ii". Cred ca a avut un soc cand a vazut ca nici Parisul nu mai era ca pe vremea Tratatului de pace din 1947 cu atatia muslimi. Auzi braul, Rusia ne-a fost favorabila la unirea Principatelor, in 1856, ca asa a inteles Ileana Rollanshon, noroc cu victoria anglo-francezilor in razboiul Crimeii si Congresul de la Paris ca altfel Rusia lua ambele Principate si le unea ca simple ...gubernii, dar nu-i asa, timpul nu-i ...trecut ! Pe atunci Germania nu exista ca entitate statala si nici Italia ! Intotdeauna genului ro...son nu i-a placut istoria ci parodierea istoriei de tipul istoriei URSS.
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Ezechiel
+4
Multumim dlui Calin pt. aceasta revista a presei straine. Este f. interesanta. Cotidianul ar trebui sa o largeasca. Revista presei straine este f. interesanta. Vedem ce se mai intampla-n lume deadevaratelea ! Lumea pe care o traim este super interconectata. Multe evenimente internationale afecteaza mai mult Romania decat evenimente interne !
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-4
pentru Mimi : în primul rând ca numai REFUGIATII POLITICI VOR PUTEA SA RAMÄNA PE CONTINENT. Plus ca NICI UN MUSULMAN NU VINE-N ROMÂNIA. Asa ca mai taca-ti fleanca. Si-n al doilea rând, de unde scoti "invazia fara precedent", mai CITESTE SI ISTORIE, FEMEIE, ori ai uitat de barbariile turcilor în Muntenia si Moldova, pe care le invadau anual si de unde voiau si tribut, si-ai uita ca Budapesta a fost pashalâc turcesc! "TEDIOUS OLD" (ILLITERATE) "FOOLS !" (pariez ca habar n-ai cine-a spus asta!)
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-6
continui, si tot pentru Gratian : si fiindca Germania, rasa de pe fata pamântului de bombardamentele americano-britanice, si-a reconstruit orasele. Intimiste. În care fiecare corporatie de meserie a vrut, de-a lungul secolelor, sa-si puna amprenta. Nemtii construiesc. Si Europa centrala si ESTE germanica, Marchievici greseste când chibitzeaza de sfârsitul ei. Orase cu cladiri elegante (vezi Transilvania), PIATA ORASULUI, cu PARC SI-O STATUIE, cu banci pe care lumea se odihneste dupa-masa. ASTA este "Europa lui Merkel". Kohl. Fiindca mi-ai atras atentia, am recitit, ai dreptate ca marea personalitate a Germaniei actuale a fost si este GERHARD SCHROEDER. Stalin. Tipul a fost omul vremurilor lui. Churchill si restul NU erau nici pe departe mai buni. Uiti de muncitori si de COLONII. Europa înca era MEDIEVALA ca mentalitati. Si-asa a si ramas, în România, pâna acuma. Stalin a construit URSS, marea epopee a constructiei tarii e stalinista. Plus ca n-a fost sangvinarul pe care l-au construit americanii, care sufera ca n-au fost singurii "eliberatori "(= colonizatori) ai Europei. Citeste-i pe istoricii vestici. Plus ca Stalin, cu mustata lui cu tot pe care si-o tot mângîa, pe drept cuvânt a fost "tatucul popoarelor". Ecaterina cea Mare, nemtoaica, a-ncurajat nemtii sa vina-n Rusia. Care-i FOARTE GERMANIZATA. O republica autonoma germana era (si este si-acuma) pe vremea lui Stalin. La invazia lui Hitler, Stalin îi muta locuitorii (de frica sa nu colaboreze) în Siberia. Unii au ramas acolo, altii s-au întors în republica lor. Merkel i-a vizitat, si-a fost disperata sa vada ca nemtii-i vorbesc ... ruseste ! Limba pe care-o vorbeste si ea, de altminteri. Cehov a fost casatorit c-o actrita ruso-nemtoaica, a carei familie venise la vremea Ecaterinei cea Mare. Si-a carei una din descendnte a devenit erou al URSS pentru curajul din WWII (cf. Antony Beevor). pentru Ardeleanul : nu esti "ardelean", fiindca te porti condamnabil, xenofob. Nu-s evreica, dezastrule.
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-11
pentru Gratian : Nu-ti cunosti dosarul. Îti lipseste "spiritul legilor", acuzi fara dovezi, faci figura de contrariul unui observator politic. Pierzi, fiindca vrei sa fi "român", refractar. Însa nu depasesti limitele. O parte a restului de pe forum le depaseste. Sistemul li se reduce la opozitia EST (RUSIA)-VEST (înclusiv, culmea, ROMÄNIA OTMANA, TURCITA!). Adica la un fals. Repet ca Obama e dezavuat în Vestul Europei, si ca-i socotit un dezastru de lider, din nefericire, mondial. Ca neo-con-ii lui au facut efortul de-a readuce lumea la vremea Razboiului Rece, DIN CAUZA DATORIILOR CATASTROFALE ALE SUA si-a FAPTULUI CA DOLARUL A-NCETAT A MAI FI MONEDA DE REZERVA BANCARA INTERNATIOALA. Nu stiu câti ani ai, dar pâna la '89, autoritatile române transmiteau, cel putin, mesaje pozitive în mas-media. Era foamete la Bucuresti si-n Sudul, repet, TURCIT, al tarii. Nu era, însa, acelasi lucru-n Transivania, GERMANIZATA (atât ca arhitectura, cât si ca bucatarie si fel de într-ajutorare sociala). Îl pomenesti pe Boc. Am stat la Cluj si aflu ca tipul a reusit sa impuna centrul pieton, adica protejarea patromoniului construit al orasului. Ca prim-ministru, din cauza dezastrului care a fost si e Basescu, Boc n-a avut nici un rezultat. Merkel. E femeie. A stiut sa rotunjeasca niste conflicte care-ar fi amenintat Europa (cf. mass-media vestice). Hollande a facut si el eforturi, numai ca, fata de Merkel, individul a fost duplicitar, mai ales ca Franta-i mai mult sau mai putin vânduta unor printi sauditi si din Quatar. Nu stiam ca sunt o "fana a regimului hanseatic", stiu, însa, ca la Lûbeck, în Casa Buddenbrook, a copilarit Thomas Mann. Germania e, însa, o tara superba (la fel Cehia, Praga, Marea Britanie). De ce? din cauza celebrelor PARCURI, a faptului ca ORASELE NU-S MARI, NU-S TENTACULARE, ca ales din Franta, poluate, irespirabile, si cu modelul fascist al lui Le Corbusier în arhitectura. O FRANTA-CHINA, cu "cetati" de parca superpopulata. Numai ca-i stau goale, fara locuitori
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 17 ore şi 11 minute