Cât de bine a fost gestionat leul în prima zi de Brexit

Banca Națională a României a calculate vineri, ziua în care s-au anunțat rezultatele referendumului din Marea Britanie, o medie de 4,53 lei pentru un euro, 4,17 lei pentur un franc elvețian și 4,07 lei pentru un dolar american.

Deși la primele ore ale dimineții, leu a fost tranzacționat la 4,5600 pentru un euro, ceea ce reprezenta cel mai înalt nivel din martie 2014, cotația s-a întors la 4,53 lei pentru un euro, exact ca acum două zile. Cu câteva ore înainte e afișarea cursului, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că Banca Centrală are dorința să reacționeze, cu toate armele, în cazul în care va fi necesar.

“Este întradevăr un război și chiar dacă nu suntem în prima linie a acestuia va trebui să reacționăm cu fermitate și cu consecvență”, a spus oficialul BNR. Președintele Klaus Iohannis a declarat după întâlnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu premierul Dacian Cioloș, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și cu liderii partidelor parlamentare că leul este gestionabil în ciuda Brexit-ului.

Valutele din regiune s-au depreciat destul de mult, ca și leul la primele ore ale zilei, ceea ce indică suspiciuni legate de o intervenție a BNR în piață pentru a tempera presiunile. Zlotul polonez a cobprât cu 2,5% pe piața din Varșovia, la ora 08.35, ajungând la 4,4824 unități/euro. Forintul ungar a scăzut cu 1,2%, la 317,92 unități/euro. De asemenea, moneda cehă, coroana, a pierdut 0,1% față de euro, ajungând la 27,09 coroane/euro. “Sunt şocat. E un punct de inflexiune. Implicaţiile sunt nu numai economice, ci şi geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămâne unit”. (…) Leul este în pericol, dar BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea. Sistemul bancar este bine capitalizat.

BNR are rezerve considerabile. Nu avem o prezenţă a capitalului pe termen scurt, dacă fuge să pericliteze stabilitatea financiară şi economică”, a declarat dimineață Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR pentru Ziarul Financiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.