Cât de mult se înşală Trump când vorbeşte despre NATO şi Europa

Într-o discutie cu jurnaliştii de la Washington Times, cu o zi înaintea atentatelor de la Bruxelles, Donald Trump a prezentat câteva din principiile sale de politică externă, linii directoare care îl pun pe aceeasi lungine de unda cu trei bine cunoscuţi lideri internaţionali. Din nefericiere, scrie generalul James Stavridis, fost sef al Comandamentului European al Armatei SUA, aceşti lideri sunt “Vladimir Putin, preşedintele dictator al Rusiei; Kim Jong-un, liderul autoritar şi irascibil al Coreei de Nord; Xi Junping, preşedintele expansionist al Chinei.

Ce gândeşte Donald Trump despre Europa? “NATO ne costă o avere”. Cum vrea să sprijine Trump Coreea de Sud? “Mereu ne trimitem navele, avioanele şi facem exerciţii militare”. Cum vrea să lupte Trump cu Statul Islamic? “Mi-ar fi foarte, foarte greu să trimit atât de multe trupe să se ocupe de asta”.

“Aliniindu-se la poziţia Rusiei, Coreei de Nord şi Chinei în ce priveşte necesitatea ca SUA să se traga şi aramata să revină în cazărmile în care el crede că îi este locul, Trump aruncă semninţele instabilităţii globale şi cedează importante părţi ale lumii dominaţiei regionale. Marea Chinei de Sud ar risca să intre sub hegemonia chineză, iar Europa de Est ar intra sub influenţa semnificativă a Rusiei. Ar urma efectele din alte părţi ale lumii şi deja instabila Penisnulă Coreeană ar mai face un pas către un război deschis. Toate astea ar submina economia globală şi ar diminua forţa Statelor Unite”, scrie generalul Stavridis.

“Trump nu este preocupat doar de internaţionalismul Americii, pare că se opune organic şi principiului fundamental al acestei idei: statornicia influenţei mondiale a SUA”, scrie Stavridis. “Spun mereu că trebuie să fim impredictibili. Suntem perfect predictibili. Iar predictibilitatea e rea”, consideră Trump.

Problema lui Trump pare să fie una financiară:”NATO ne costă o avere şi, da, protejăm Europa cheltuind o mulţime de bani”. Trump mai arată că SUA ar trebui să se retragă din Coreea de Sud sau să ceară bani pentru trupele menţinute acolo. “Coreea de Sud este foarte bogată. Este o mare putere industrială. Şi nu ni se oferă nimic pentru ceea ce facem acolo”.

“Am mai văzut asta şi înainte, scrie James Stavridis. După un Prim Război Mondial apocaliptic, SUA s-au retras din Europa, au refuzat să se alăture Ligii Natiunilor şi, e esenţial, SUA s-au retras din lume considerând că este scump, complicat şi deloc necesar să menţină o politică de angajament. Rezultatul a fost ascensiunea fascismului in Europa, extinderea Japoniei imperiale şi Al Doilea Război Mondial”.

“SUA nu este şi nu trebuie să fie jandarmul global. Dar este interesul nostru fundamental să ne agajăm, să operăm şi sa conducem. Haideţi să luam exemplul NATO şi pe cel al Europei”, scrie Stavridis.

NATO contează pentru Statele Unite din cinci puncte de vedere esenţiale, scrie fostul comandat al trupelor aliate din Europa.

1. Este cea mai consistentă şi mai bună organizaţie a prietenilor Statelor Unite din lume. Partenerii noştri din NATO împărtăşesc aceleaşi valori – libertate, democraţie, stat de drept, libertate de expresie şi alte elemente importante ale fiinţei noastre naţionale. Aceste valori au ajuns în America din Europa prin iuluminism, iar Washingtonul trebuie să le susţină.
2. În ciuda comentariilor lui Trump, europenii cheltuiesc mult pentru apărare. Cheltuiesc mai puţin decât cele 2% din PIB la care s-au angajat, dar este important că dau 300 de miliarde de dolari pe an pentru apărare. Luaţi împreună, europenii ar avea al doilea cel mai mare buget al apărării din lume, mai mare decât cele ale Rusiei şi Chinei luate împreună.
3. Poziţia geopolitică a Europei permite forţelor SUA să protejeze interesele americane şi să-şi proiecteze puterea în regiuni instabile, din Sahel până în Levant. Bazele NATO din Europa nu sunt nişte bastioane prăfuite rămase din Războiul Rece, ci sunt avanposturile operaţiunilor din secolul 21.
4. Economia SUA şi cea a Europei sunt interdependente. Cea mai vastă relaţie comercială din lume este cea transatlantică şi curinde jumătate din PIB-ul lumii şi aproape o treime din comerţul mondial. Politica lui Trump de dezangajare faţă de Europa şi NATO l-ar incuraja pe Putin şi ar descuraja pe prietenii din Europa şi ar crea o atmosferă de incertitudine şi îndoială.
5. NATO şi aliaţii europeni au capabilităţi cibernetice şi informative importante. Renunţarea la relaţiile noastre de apărare ar slabi SUA într-o perioadă în care pentru a lupta cu extremismul violent este necesară interacţiunea. Cele mai recente atacuri din Bruxelles, California şi Paris arată că suntem interconectaţi în lupta împotriva terorismului.

“Aceleaşi consideraţii generale sunt valabile şi pentru Asia, unde alianţa noastră cu Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia, Noua Zeelandă şi alte ţări ne ajută să asigurăm stabilitatea globală şi să întărim economia globală. Trump crede că SUA ar trebui să renunţe la rolul conducător în NATO şi să renunţe la viitoare angajamente militare. Este naiv şi periculos. Aceasta ar produce bucurie doar la Moscova, Beijing şi Phenian”, scrie James Stavridis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.