Cât de periculoasă poate fi Ebola ca armă biologică

Probabilitatea ca militanţii organizatiei Statul Islamic sau ai altor grupări teroriste să folosească virusul Ebola ca armă biologica este foarte redusă, în ciuda opiniilor alarmiste, create de mediatizarea excesivă a informaţiilor privind un potential atac, se arată într-o analiză a agenţiei Stratfor.

În primul rand, teoria care ar susţine că actuala epidemie de Ebola este rodul unei acţiuni teroriste nu se suţine, scrie Stratfor. Începând din anii ’70, Africa a cunoscut mai multe asemenea epidemii. În cele mai multe cazuri, acestea au fost declanşate de contactul cu animalele sălbatice vânate pentru hrană în zonele cele mai sărace. În cazul epidemiei actuale, s-a ajuns la concluzia că totul a pornit de la un copil de doi ani din Guineea care a atins sau, cel mai probabil, a mâncat carnea unui animal infectat (maimuţă sau liliac).

Informaţiile vehiculate până acum privind intenţia organizaţiei Statul Islamic de a transforma virusul Ebola în armă biologică urmăresc mai mult impactul psihologic, prin intermediul presei. Într-adevăr, organizaţii teroriste precum Al-Qaida au folosit si arme neconvenţionale în atacurile lor (a fost folosit clorul şi alţi agenţi chimici în bombele din atentatele impotriva trupelor americane din Irak), iar Statul Islamic a folosit gazul muştar în Siria. Dar în cazul unui virus, transformarea în armă este mai dificilă, scrie Stratfor, folosind exemplul sectei japoneze Aum Shinrikyo.

Membrii Aum au încercat să obţină virusul Ebola şi au călătorit în Africa legendaţi ca angajaţi ai organizaţiilor de caritate. Misiunea lor a eşuat. Virusul Ebola este unul puţin rezistent: supravieţuieste doar câteva ore pe suprafeţe uscate, se reproduce greu în mediul de laborator şi are nevoie de condiţii greu de asigurat pentru transport. Secta Aum a avut la dispoziţie ani îndelungaţi pentru a transforma Ebola în armă, până să intre în vizorul autorităţilor (după atentatul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo, în 1995), însă Statul Islamic este o organizaţie aflată în centrul atenţiei internaţionale si ar fi mult mai greu sa lanseze o asemenea operaţiune în Africa.

Apoi, scrie Stratfor, transmiterea virusului prin contact cu fluidele persoanelor infectate (şi doar prin trecerea de pielea persioanei sănătoase) nu îl recomandă pentru a fi folosit drept armă biologică. Ebola s-ar răspândi greu, iar persoanele infectate sunt uşor de recunsocut, motiv pentru care o epdemie ar putea fi relativ uşor de localizat, într-o ţară dezvoltată.

Cât priveşte posibilitatea folosirii unor kamikaze, care sa contracteze virusul pentru a-l răspândi apoi în Occident, aceasta ar presupune păcălirea de către o persoană infectată cu Ebola a protocoalelor de securitate. Chiar şi în cazul în care teroriştii kamikaze ar intra într-o ţară occidentala pentru a comite un atentat sinucigaş, este foarte probabil ca şocul şi căldura degajată de o explozie să neutralizeze virusul.

“Armele biologice par extraordinare în filme, însă sunt greu de obţinut şi foarte scumpe în realitate. De aceea ele sunt foarte rar folosite de terorişti. Jihadiştii pot ucide civili într-un mod mult mai eficient prin metode tradiţionale. Folosirea virusului Ebola pentru un atac este extrem de puţin probabilă”, încheie Stratfor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.