Cât de scumpe sunt toaletele publice din Bucureşti

Primăria Capitalei a lansat licitaţie publică deschisă pentru un nou contract pentru următorii patru ani. Pentru închirierea, amplasarea şi întreţinerea toaletelor se oferă 14,2 milioane de lei pe an, faţă de 13,5 milioane de lei pe an, preţul plătit în contractul anterior. În Capitală, accesul la o toaletă ecologică sau automată este gratuit. Numai că bucureştenii se vaită de mirosurile degajate de toaletele amplasate pe străzi şi de mizeria din interior, semn că sunt prost întreţinute.

Municipalitatea vrea să închirieze circa 520 de toalete automate şi ecologice pentru a fi amplasate în zonele aglomerate, pe străzi şi în parcuri. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Primăria Capitalei a lansat marţi, 4 iulie 2017, o licitaţie deschisă pentru ”închirierea, amplasarea şi întreţinerea toaletelor automate racordabile la reţeaua de canalizare şi electricitate, precum şi a toaletelor ecologice mobile”. Contractul este estimat la 56,8 milioane de lei fără TVA, iar finanţarea se va face din fonduri publice. Se intenţionează semnarea unui acord cadru cu un singur operator pentru o durată de patru ani. Un calcul simplu arată că pentru o singură toaletă se va plăti suma de 24.000 de euro, adică 6.000 de euro pe an. Faţă de contractul anterior de 13,5 milioane de lei pe an, cel actual este mai scump, de 14,2 milioane de lei pe an.

Condiţii de participare la licitaţie

Primăria Capitalei impune anumite condiţii de participare la licitaţie. La capitolul capacitatea tehnică, ofertantul va face dovada prestării în ultimii trei ani (calculaţi până la data limită de depunere a ofertelor) de servicii similare obiectului contractului, în valoare de cel puţin 14.000.000 lei, fără TVA. Experienţa similară se va demonstra prin prezentarea unuia sau mai multor contracte. Capacitatea financiară impusă este de cel puţin 10 milioane de lei, sumă care se referă la cifra de afaceri medie anuală pentru ultimii trei ani. Preţul ofertei va conta în proporţie de 80% în punctajul maxim. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10 august 2017. Data limită de evaluare a ofertelor este 4 septembrie 2017. Chiar dacă acordul cadru se referă la patru ani, Primăria Capitalei îşi rezervă dreptul de a semna anual câte un contract subsecvent, în valoare de cel mult 12.213.100 de lei fără TVA.

Alte obligaţii

Potrivit caietului de sarcini, ”întreţinerea toaletelor ecologice este un serviciu tehnic mobil care se defăşoară ori de câte ori este necesar”. De asemenea, întreţinerea WC-urilor publice trebuie efectuată permanent, vidanjarea şi curăţarea trebuie făcute zilnic, dar frecvenţa serviciului se poate mări. Mai mult, ”prestatorul trebuie să doteze cu sistem GPS fiecare maşină care participă la operaţiunile de întreţinere şi curăţare a toaletelor ecologice, astfel încât acestea să poată fi monitorizate în permanenţă”. Operatorului i se pune în vedere faptul că trebuie să respecte amplasamentele, iar dacă i se cere mutarea toaletelor, acesta nu va solicita costuri suplimentare. Prestatorul are termene exacte pentru montarea toaletelor, iar încălcarea acestora poate duce la rezilierea contractului. De asemenea, el nu poate folosi substanţe neavizate pentru curăţare şi nu poate subînchiria acest serviciu. El este obligat să prezinte acte justificative care să ateste că are personal specializat în montarea şi întreţinerea toaletelor. Pe lângă curăţarea şi întreţinerea toaletelor, prestatorul este obligat să asigure hârtia igienică şi să parfumeze pereţii cabinelor. Se preconizează că pentru întreţinere se vor efectua zilnic 560 de km de către vidanjoare şi autospeciale modul de spălare. Prestatorul trebuie să deţină cel puţin 12 autospeciale de vidanjă, nouă autospeciale de spălare şi o autocisternă cu capacitatea de 4.000 de litri. De asemenea, operatorul este responsabil de curăţenia din jurul toaletelor pe o rază de 5 metri.

Amplasamentele din Bucureşti

În caietul de sarcini sunt stabilite cu exactitate locurile în care vor fi amplasate toaletele ecologice şi automate. În sectorul 1: la capătul liniei RATB 41 de la Casa Presei, în Parcul Herăstrău, vor fi 6 toalete. În Parcul Cişmigiu vor fi 4 amplasamente, alte 2 în Grădina Zoologică, la fel şi în şoseaua Kiseleff şi Sala Palatului. În sectorul 2, 4 toalete vor sta permanent în Parcul Obor şi câte una în fiecare parc sau în intersecţiile importante. În sectorul 3, doar 10 toalete vor fi amplasate în zonele aglomerate din intersecţii. În sectorul 4 în afara intersecţiilor importante, vor fi toalete instalate în Cimitirul Bellu, 3 bucăţi, iar în Parcul Tineretului 2 bucăţi. În sectorul 5, vor fi doar 3 toalete: unul în Parcul Izvor, alte două în intersecţii. În sectorul 6, vor fi doar 6 locaţii, 4 în parcuri şi alte 2 la capete de linii linii RATB.

Cum arată contractul prezent

Primăria Capitalei a plătit circa 10 milioane de lei pe an pentru închirierea şi întreţinerea toaletelor publice ecologice. De aceşti bani, în fiecare an au fost amplasate circa 500 ecologice, 50 automate si circa 45 pentru persoane cu dizabilitati. Pentru o toaletă automată, costurile de închiriere şi întreţinere este de circa 13.500 euro/an, iar pentru una ecologică, circa 3.600 de euro/an. Acordul cadru a fost semnat la finalul anului 2012 cu firma Comex Rom şi expiră la finalul lunii octombrie 2016. Aceeaşi firmă a avut contract cu Primăria Capitalei şi în perioada 2008-2012 pentru suma de 30.236.306 RON fără TVA. Daca ar fi cumpărat WC-urile, pentru o toaletă ecologică, preţul pleacă de la 500 euro plus TVA, iar pentru una automată, de la 7.000 de euro. Dacă ar fi cumpărat câteva sute de toalete publice, Primăria le-ar fi putut folosi câţiva ani. În cazul închirierii, la sfârşitul contractului primăria rămâne cu nimic. Trebuie avut în vedere că la toate evenimentele organizate în stradă, concerte sau festivaluri, municipalitatea închiriază temporar câteva mii de toalete.

Pentru fiecare toaletă închiriată şi întreţinută municipalitatea plăteşte:

– 134 lei/zi fără TVA pentru toaletele automate racordate la sistemul de canalizare şi electricitate, adică 61.000 lei/an (circa 13.500 de euro).
– 36,07 lei/zi fără TVA pentru o toaletă ecologică mobilă, adică 16.200 lei/an (circa 3.600 euro).
– 41,80 lei/zi fără TVA pentru toaletele ecologice mobile pentru persoane cu dizabilităţi, adică 18.500 lei/an, circa 4.100 euro.

Situaţia în lume

La New York, în 2008, au fost montate primele toalete publice automate. O toaletă costă peste 100.000 de dolari, dar fiecare om plăteşte 25 de cenţi ca să o folosească. Acestea sunt suficient de spaţioase pentru a putea fi utilizate şi de persoanele cu dizabilităţi. Potrivit NY Times, este permisă folosinţa unei toalete timp de cel mult 15 minute. În total, cu toate costurile de utilităţi şi mentenanţa, o astfel de toaletă poate sa ajungă la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 500.000 de dolari pe an.

Autorităţile din Budapesta au alocat la începutul anului 2011 aproape un milion de dolari pentru 20 de toalete publice automate. Doar montarea unei astfel de toalete costă 50.000 de dolari. Taxa de folosire este de 100 forinţi şi o persoană poate sta înăuntru cel mult 20 de minute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.