Cât ne costă cei 550 de parlamentari

Fie criza cât de rea, parlamentarii sunt sfinţi în România. Sistemul electoral trimite în Parlament, pentru următorii patru ani, cu peste 50 de aleşi mai mulţi ca în mandatul 2008-2012. La o cheltuială lunară, cu fiecare parlamentar, de 15.000 de lei, maşină la scară şi şofer, cazare la hotel de lux şi birou parlamentar, bugetul de stat va avea de suferit.

USL estimează că în următorii patru ani, românii vor fi reprezentaţi de 550 de deputaţi şi senatori. Privind cifrele, o situaţie similară s-a mai întâmplat în primul legislativ postdecembrist. Pentru un mandat de 2 ani, între 1990 şi 1992, pentru că nu exista prag electoral, în Parlament au intrat 515 aleşi. Ulterior, numărul aleşilor a ajuns între 2008 şi 2012 la 476.

Avem acum o problemă de ordin administrativ. Sălile de plen din Palatul Parlamentului au doar 463 de fotolii la Cameră şi 145 la Senat. Va fi interesant de văzut ce se va întâmpla în cadrul şedinţelor comune ale celor două camere, atunci când aleşii se reunesc în sala de plen a Camerei Deputaţilor.

În altă ordine de idei, cel mai mult va suferi însă vistieria statului. Parlamentarii nu sunt deloc ieftini. Un calcul făcut pe 550 de parlamentari ne arată că doar pentru un an, adică două sesiuni, statul va cheltui numai pentru indemnizaţii şi sume forfetare, 99 de milioane de lei. Se adaugă maşină pentru fiecare, la scară şi cazare la hotel de lux. Şi, cel mai important: se bucură de imunitate parlamentară

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.