Cât plăteşte România pentru un copil, un absolvent şomer şi un deţinut

România plăteşte lunar 84 de lei pentru un copil, 250 lei pentru un proaspăt absolvent de liceu sau facultate fără lucru şi 567 de lei pentru un puşcăriaş. Asta înseamnă 4,5 miliarde de lei pe an, echivalentul a 0,65% din PIB-ul estimat pentru 2015.

Suma a crescut brusc după ce miercuri Camera Deputaţilor a decis dublarea alocaţiilor copiilor de la 42 la 84 de lei. Astfel că suma rezervată pentru acest segment va creşte de la 1,8 miliarde de lei la 3,6 miliarde de lei pe an.

Pentru un deţinut statul rezervă o sumă mult mai mare, de 2.397 lei. Însă, din aceştia 1.619 lei reprezintă cheltuielile de personal iar 211 lei sunt veniturile proprii ale penitenciarelor, adică munca deţinutului. Rămâne o sumă de 567 de lei care reprezintă alocarea bugetară efectivă pentru un chiriaş al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În total, de la buget vin cam 900 milioane de lei anual pentru cei închişi. În ceea ce priveşte tinerii absolvenţi, statul plăteşte în jur de 64 milioane de lei pentru alocaţiile de şomaj, sumă echivalentă pe jumătate de an. După cum se observă, un puşcăriaş este de 6,7 ori mai scump ca un copil şi aproape două ori ca un tânăr absolvent de liceu sau facultate. Numărul deţinuţilor din România se ridică la aproape 30.000, dintre care 1.500 sunt femei.

Sistemul penitenciar numără în prezent 44 de unităţi, dintre care 33 de penitenciare, 6 penitenciare spital, 3 centre de detenţie, 2 educative. Copii cuprinşi între 0 și 14 ani reprezintă 15,67% din populația României (aproximativ 3 milioane de indivizi), iar în fiecare vară termină liceul sau facultatea în jur de 43.000 de tineri. La aceştia se pot adăuga pensionarii, însă aici vorbim de sistemul contributivităţii. Din acest an, o anumită categorie de pensionari va fi plătită din bugetul de stat. Este vorba de cei care au activat în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Pensia medie în acest caz este de 2.724 de lei, adică un efort bugetar (pentru că pensiile vor fi plătite din bugetele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne sau SRI) de 5,3 miliarde de lei lei anual. Adăugată la suma de 4,5 miliarde lei, cât reprezintă alocaţiile pentru copii, şomajul pentru absolvenţi şi sumele pentru puşcăriaş, ajungem la 9,8 miliarde de lei anual, adică echivalentul a 1% din PIB.

Este suma pe care românii trebuie să o producă anual pentru plata persoanelor din aceste categorii. Nu i-am inclus aici pe ceilalţi şomeri, pe persoanele cu handicap sau alţi beneficiari de ajutoare sociale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.