Cât și cum se bea alcool în lume

Geografia consumului de alcool indică o prevalență mare a băutorilor în Occident și în Rusia, un consum moderat în țările africane, în țările arabe și în cele din Asia de Sud-Est, arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Le Monde.

Cu cât o țară este mai dezvoltată, cu atât consumul de alcool este mai mare și regulat, arată OMS. În cazul țărilor în curs de dezvoltare, consumul este unul moderat.

OMS indică un fapt aparent surprinzător: 48% din populația mondială nu a consumat niciodată alcool. Majoritatea acestor persoane sunt indieni și africani. Numai ca, cei care consuma alcool, incluziv in India si Africa, o fac de asemenea maniera incat media consumului pentru tara respectiva este destul de ridicata.

Spre exemplu, un consumator dealcool de Ciad consumă 40 de litri de alcool pur pe an, în medie, în special sub formă de bere. Este o cantitate mult mai mare decât cea consumată de un german, de doar 14,7 litri de alcool pur pe an (preponderent bere). În India se consumă, în medie, peste 27 de litri de alcool pur pe an, în timp ce în Rusia 22,3 litri.

În Franța se consuma preponderent vin (56,4%), iar cantitatea medie de alcool pur pe an ajunge la 12,9 litri. În Europa, consumul cel mai mare de alcool este înregistrat în Lituania, Polonia (24,2 litri de alcool pur pe an) și Portugalia (22,6 litri de alcool pur pe an). În România se consumă în medie 21,3 litri de alcool pur pe an.

Alt fapt interesenat este că în țările musulmane consumul de alcool este foarte ridicat: 24,8 litri pe an în Iran și nu mai puțin de 32,8 litri pe an în Emiratele Arabe Unite.

Cât priveste tipul de alcool preferat, spirtoasele conduc detașat, cu peste 50% din preferințe, urmate de bere (34,8%) și vin (8%). Pe continentul american se consumă preponderent bere și nu spirtoase, iar tendința este opusă în țările din zona Pacificului. Europa este continentul în care vinul este cel mai căutat, deși nu deține supremația, iar Orientul Mijlociu se apropie de aceeasi tendinta.

Unde vă situați cu consumul de alcool

OMS arată că un episod bahic puternic începe când se trece de pragul de 60 de grame de alcool pur, adică șase pahare de vin de 100 de ml sau șase pahare de whisky de 30 de ml.

OMS raportează nu mai puțin de 3,3 milioane de decese anuale datorate consumului abuziv de alcool (5,9% din totalul mortalității). Femeile sunt tot mai expuse riscurilor la adresa sănătății din cauza consumului de alcool.

OMS mai precizează că Republica Populară Chineză este țara care va cunoaște cea mai puternică creștere a consumului de alcool pe an până în 2025. Europa va rămâne însă cel mai ”însetat” continent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.