Cât şi cum te încurcă tatuajele în căutarea unui loc de muncă

Odinioară o modă doar printre deţinuţi, marinari şi circari, tatuajele au devenit un ritual de trecere beningn pentru foarte mulţi occidentali. Unul din cinci americani are cel putin un tatuaj, iar femeile tatuate îi depăşesc ca număr pe bărbaţi. Ce se întâmplă însă când aceste persoane îşi caută o slujbă, se întreaba The Economist.

Deşi sunt tot mai la modă, tatuajele încă mai inspiră ideea de fire rebelă, care nu ajută atunci când îţi cauţi un serviciu, scrie revista britanică, citându-l pe Andrew Timming, de la Universitatea St Andrews din Scoţia. Într-un studiu încă nepublicat, Timming şi colegii sai au cerut participanţilor să aplice pentru slujbe, acceptând ca fotografiile lor să fie modificate, pentru a le fi adăugate tatuaje pe gât. Candidaţii tatuaţi s-au clasat în mod constant mai slab în preferinţele angajatorilor, deşi aveau aceeaşi pregătire şi experienţă cu ceilalţi. Angajatorii sunt şi mai nemulţumiţi de candidaţii tatuaţi dacă este ca aceştia saă lucreze direct cu clienţii.

Tatuaje precum florile sau fluturaşii sunt relativ acceptate, arată studiul citat de The Economist. Unele firme adoptă o politică mai liberală: managerul unei firme ce oferă servicii în sistemul penitenciar susţine că angajaţii comunică mai bine cu deţinuţii dacă sunt tatuaţi. La fel, firmele care au clienţi din rândul tinerilor sunt mai deschise către angajaţii cu tatuaje. Însă un tatuaj de dimensiuni mari nu mai este acceptat nici măcar de un şef care este tatuat el însuşi.

Asemenea prejudecăţi pot părea anacronice, scrie The Economist, dar nu sunt fără fundament. Studiile empirice au arătat că tatuajele sunt legate de comportamentul deviant. Este mai probabil ca persoanele tatuate să deţină arme, droguri ilegale şi să fie arestate. Asocierea cu delincvenţa este direct proporţionala cu dimensiunea tatuajelor sau cu numărul lor.

Aceasta poate explica de ce armata SUA revine la vechile standarde, interzicând recruţilor să aibă tatuaje pe gât, pe braţe şi pe cap. Totodată, se interzice militarilor să aibă pe corp tatuaje cu conotaţii rasiste. Este o măsură menită să promoveze disciplina, dar care limitează mult numărul celor ce pot fi primiţi în armată, scrie The Economist.

Până la urmă, o soluţie pentru multi soldaţi şi şomeri în căutarea unui job este îndepărtarea tatuajului, o practica care a sporit cu circa 440% în ultimii zece ani, potrivit unei statistici oferite de IBISWorld.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.