Cât timp îi ia unui român să aprindă prima oară un bec

Perioada de conectare la rețeaua de electricitate în România este de 182 de zile. Suntem pe penultimul loc în Europa și acest fapt produce frustrarea cetățeanului și alungă potențialii investitori, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acesta promite însă că instituția pe care o conduce și distribuitorii de energie (Enel, E.ON, CEZ, Electrica) vor constitui un grup de lucru care să caute soluții pentru scurtarea perioadei de racordare.

”Știu că performanța distribuitorului este mai bună în realitate, media e ceva mai jos, însă dacă nu reușim să facem ceva cu asta în primul rând pentru consumator este un chin. Avem cazuri în care se primește acordul în luni de zile, ba chiar într-un an. Este o chestiune onestă pentru oricare dintre noi am fi puși în postura în care să avem un proiect viabil, dar să ni se spună că trebuie să fim conectați la rețea. Poate că nu ar fi rău să încercăm acea idee despre care se vorbea și la Bruxelles, ”One stop shop”, în așa fel încât consumatorul să obțină un singur aviz, o soluție tehnică, iar următorul pas să fie direct racordarea”, a declarat Grigorescu.

Soluțiile găsite de distribuitorii de energie au fost prezentate de Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități în Energie (ACUE):

– Sunt soluții: una ar fi ca cetățeanul, în momentul în care obține autorizația pentru imobilul respectiv, să încercăm să obțină și autorizația pentru utilități, inclusiv pentru energia electrică. Ar mai fi o posibilitate de a defini o metodologie simplificată a procesului de obținere a autorizației, la nivel de comună. Noi să depunem formal documentele și să respectăm regulile, dar și să ni se emită autorizația, să meargă lucrurile în paralel . Să depunem un plan, iar pe baza lui să primim aprobarea direct, fără să mai trecem prin toată zona de certificate. Ar trebui ca un branșament să nu mai fie considerat o construcție, nu vorbim despre un imobil aici.

– O problemă care ar trebui tratată și abordată ar fi o relație mai apropiată cu instituțiile care emit autorizații de construcție, pentru că orice am racorda la rețea, fie o casă, fie o fabrică, ea are nevoie de un proiect și de o autorizație. La acel moment al obținerii autorizației de construcție ar trebui să fie realizat și proiectul de alimentare. Trebuie să ne luptăm ca primăriile, la momentul în care aprobă o autorizație de construcție, să o aprobe cu tot cu proiectul de branșament.

– Referitor la eliminarea birocrației, anul acesta am lanast corespondența pe e-mail, pentru o zona de cereri de gaz. Documente care din punctual nostru de vedere nu au valoare, o cerere de acces la gaz, conform legislației, o tratezi, dar poți să închei contract numai după o cerere de racordare. Este suficient să semnăm un contract cu acel client.

– Cred că este momentul să separăm racordările pentru clienții casnici, pentru clienții mici, de racordările pentru clienții mari. Un client mic nu poate fi tratat ca o fabrică.

– Atunci când se dă o autorizație de construire, teoretic ar trebui să existe și soluția tehnică, iar atunci racordarea ar însemna mult mai puțin timp și mult mai puțini bani. Mă gândesc la o autorizație integrată pentru partea de utilități, să existe o soluție și pentru gaz și pentru electriciate, cu aceleași acte, în așa fel încât consumatorul să nu se mai plimbe de la ghișeu la ghișeu.

– Dacă am dat o dată o autorizație pe rețea și vorbim doar de mici conectări, ar trebui să existe o autorizație pentru întreaga rețea, pentru întreaga zonă urbanistică. Ar fi mai eficientă o soluție de mediu pe o metodă standardizată, nu pe fiecare racordare în parte.

– Ar trebui să mai eliminăm din formularele tipizate sau, eventual, să mai umblăm la legile care au stabilit aceste formulare. Dacă ne ajută să tăiem alte zece formulare tip, poate nu este un lucru atât de rău să realizăm noi un altul.

– Mai există momentul în care un transformator se află pe terenul cuiva,iar în momentele urgente nu ni se permite accesul acolo. O soluție pentru această problemă ar fi înăsprirea amenzilor.

Totodată, în cadrul întâlnirii, companiile au prezentat etapele de racordare a unui consumator la rețea, timpii de așteptare, dar și procesul birocratic la care sunt supuși clienții noi. Ministrul Energiei a propus înființarea unui grup de lucru, format din reprezentanți ai companiilor din domeniu, reprezentanți ACUE și angajați ai ministerului care să identifice problemele și să găsească soluții pentru ca procesul și timpul de racordare a unui client nou să fie reduse considerabil.

În Europa, mai rău ca noi stau ungurii, cărora le trebuie 252 de zile, conform Băncii Mondiale. Sub România sunt Cipru cu 137 de zile, Polonia cu 133, Bulgaria cu 130, Italia cu 124, Slovacia cu 121, Malta cu 121, Olanda cu 110 etc.

Potrivit Băncii Mondiale, cineva care dorește să se racordeze la rețeaua electrică în România trebuie să aștepte 40 de zile pentru depunerea aplicației la distribuitorul de curent și apoi să aștepte o propunere privind soluția de racordare și aprobarea conexiunii tehnice. O zi este alocată primirii vizitei pe locul respective din partea companiei de utilități. Depunerea documentelor pentru contractul de racordare și primirea contractului durează 10 zile. Alte 30 de zile sunt destinate pentru obținerea designului lucrărilor și aprobarea designului de către distribuitor. Cel mai mult se așteaptă pentru obținerea permiselor de construire pentru conectarea lucrărilor, 60 de zile. Finalizarea contractului de execuție cu distribuitorul și așteptarea lucrărilor de racordare durează 30 de zile. Primirea inspecției finale din partea companiei de utilități și primirea certificatului de racordare mai iau alte 10 zile. În final, două zile sunt alocate semnării contractului de furnizare și primirea contorului din partea distribuitorului. Jumătate de ani pierdut pentru a aprinde pentru prima oară lumina!

În afară de timpul de așteptat, există multă bătaie de cap cu completarea cererii de racordare la rețea. În conformitate cu ordinele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în fișele pe care trebuie să le completeze, solicitantul trebuie să enumere ce aparate va folosi după ce va fi racordat, chiar dacă nu are nicio idee privind tipurile de aparate, mărcile și modelul ce vor fi achiziționate. El trebuie să știe inclusiv consumul energetic al acestor aparate, util și total, exprimat în kW. Totodată, consumul trebuie precizat pentru fiecare din următorii cinci-șase ani. Solicitanții află de abia după ce au depus cererea că, dacă vor o putere mai mare de 10-11 kW, atunci trebuie să își tragă curent trifazat la cu totul alt preț. Urmează din nou completarea și retrimiterea cererii, eventual alte săptămâni de așteptare și alte observații ale distibuitorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.