Câtă imbecilitate permite funcţia de ambasador

Faţă de discreţia corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, riguros respectând norme şi statut, SUA permit situarea reprezentantului său în ceea ce ar fi trebuit deja să constituie motivele unei chemări acasă a acestuia. Implicarea în viaţa politică internă a unor ambasadori arată disoluţia vieţii politice interne şi folosirea canalelor diplomatice în scopuri care pun în pericol democraţia şi chiar stabilitatea unei ţări. Mai mult, au început să fie considerate atât de fireşti aceste implicări încât asistăm la o făţişă escaladare a bravadei. Dacă MAE român nu poate avea o atitudine care să pună capăt acestei situaţii, dacă preşedintele nu îşi permite din o mie de motive, din care unele pot fi reale, Parlamentul nu trebuie să rămână în expectativă. Nu doar comisiile de politică externă sau prietenie cu SUA ar trebui să se pună în mişcare pe acest subiect, ci însăşi autoritatea reprezentativă a României. Actualul ambasador al SUA trebuie trimis acasă! România nu poate fi scena unui personaj al cărui comportament angajează o simbolică publică a provocării.

Unii diplomaţi acreditaţi la Bucureşti nu au misiuni mai speciale decât colegii lor din alte ţări. Cei care tremură în faţa domnului Klemm nu au niciun motiv să o facă. Comunitatea diplomatică la nivelul ambasadorilor într-o ţară, spre a funcţiona independent şi fără a leza treburile curente, este constituită într-un organism de informare reciprocă saptămânală. Unde-o fi situat domnul Klemm în acest context colegial? Bucureştiul, în ordinea capitalelor democratice, nu poate deveni fieful unor teribilişti rătăciţi în profesiunea diplomatică. În perioade de criză, majoritatea reprezentanţilor ambasadelor şi-au camuflat superioritatea în profesionalism. Înţelegerea unei profesiuni precum aceea de ambasador se rezolvă înaintea ajungerii persoanei la post, nu mai târziu. O superputere precum SUA şi-a arătat întotdeauna, la nivelul României, onestitatea şi prudenţa. Amatorismul, provocarea şi incompetenţa unui ambasador al USA în România nu pot rămâne la nivelul polemicii jurnalistice. Cel implicat în asemenea lucruri va trebui să fie schimbat cu cineva care ştie să-şi reprezinte ţara, cu atât mai mult cu cât aceasta este America.

Observând faptele, implicaţiile şi nevoia restabilirii normalităţii, ai vrea să ştii dacă funcţia de ambasador permite imbecilitatea. Domnul Klemm este într-un moment nefast al vocaţiei sale de diplomat şi poate fi luat fără dubiu drept un activist extremist. Poţi reprezenta orice superputere, cu un asemenea comportament căile se închid. Cum mai poate reprezenta America, cum mai este acceptat la Bucureşti? Asta-i întrebarea, după care vin alte interogaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.