Cătălin Zamfir reacționează la analiza BCR privind legea dării în plată

Cum discuţiile pe marginea Legii dării în plată urmează să fie reluate, astăzi, în comisiile de specialitate din Senat, analizele băncilor, ce conţin argumente contra acestui proiect, nu întârzie să apară, potrivit Bursa.

Banca Comercială Română (BCR) a transmis ieri, printre altele, într-un comunicat, că Legea dării în plată va distorsiona piaţa imobiliară şi sectorul ipotecar, va îngreuna creditarea, va conduce la scăderea dobânzilor la depozite şi va face să dispară Programul Prima Casă.

Iniţiatorul legii, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, a reacţionat la analiza BCR. Domnia sa ne-a precizat: „Nu am înţeles dacă băncile au vreun amendament la Legea dării în plată. Am înţeles, însă, că nu o vor deloc. Ei (n.r. bancherii) folosesc încă expresia «forma actuală a legii». Nu există o formă actuală, este o altă formă, modificată, care se dezbate în Parlament. Este clarificat fără echivoc că de lege nu beneficiază persoanele juridice care au luat credite pentru dezvoltarea imobilelor”.

Iniţiatorii proiectului legislativ au adus mai multe modificări textului de lege, care urmează să fie discutate în Parlament.

Analiza BCR privind impactul Legii dării în plată relevă consecinţe „semnificative, de la contracţia pieţei ipotecare, la distorsionarea pieţei imobiliare şi până la impactul advers asupra condiţiilor de locuit ale familiilor din România”, arată comunicatul BCR.

Acesta apreciază că, potrivit simulărilor financiare ale echipei de analiştii ai băncii, „considerând forma curentă a proiectului de lege”, instituţiile financiar bancare vor fi nevoite să adopte măsuri prudenţiale ca să reducă riscul de credit şi ca să protejeze fondurile deponenţilor şi ale acţionarilor, „din care se acordă credite”: „Astfel, analiştii BCR au modelat impactul unei creşteri medii a avansului la creditele ipotecare şi imobiliare de la 15%, în prezent, la o medie viitoare de 30%, nivel considerat prudenţial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienţi”.

Specialiştii de la BCR subliniază că vom avea de-a face cu o contracţie semnificativă a pieţei ipotecare şi imobiliare cu aproximativ 60%, reprezentând aproximativ 160.000 de clienţi care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit. „Considerând situaţia actuală din piaţă, doar 1 din 10 clienţi având posibilităţile financiare să prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, analiza de impact a scos la iveală faptul că, la nivelul întregii pieţe, numărul de clienţi eligibili se va reduce cu 60% în următorii 5 ani, de la 270.000 de clienţi la 110.000”, mai arată comunicatul.

Totodată, Programul Prima Casă va dispărea, considerând situaţia efectivă în care garanţia statului devine nulă, fără garanţia statului instituţiile financiar-bancare nemaiputând oferi facilităţile de avans scăzut şi dobândă redusă, adaugă sursele citate.

Acestea arată că volumul finanţărilor imobiliare intermediate de bănci va scădea pe o perioadă de 5 ani de la aproximativ 50 miliarde lei, la circa 15 miliarde lei.

Cătălin Zamfir vine cu o idee nouă, legată de Programul Prima Casă: „Dacă băncile nu mai vor acest program, atunci voi propune Guvernului să înfiinţeze o agenţie guvernamentală care să acorde astfel de produse cu garanţie de stat. Sau produsul poate fi acordat prin CEC Bank. De ce să capitalizăm băncile?”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.