Catastrofă în Marea Mediterană

Încă o navă cu sute de imigranți s-a scufundat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în largul coastelor libiene.

Circa 700 de oameni ar fi morți. Până acum există doar 28 de supraviețuitori. O operațiune de salvare a fost lansată.

UPDATE Președintele francez François Hollande a cerut duminică organizarea unei reuniuni europene de urgență a miniștrilor de interne și ai afacerilor externe pentru luarea de măsuri după naufragiul din Marea Mediterană care s-ar fi soldat cu moartea a circa 700 de persoane, relatează AFP, citată de Agerpres.

Dacă acest bilanț este confirmat „este vorba despre cea mai mare catastrofă din ultimii ani din Marea Mediterană”, a declarat Hollande pentru o televiziune.

În fața unei creșteri a dramelor de la începutul anului, „noi trebuie să acționăm”, a subliniat el, precizând că a discutat cu șeful guvernului italian Matteo Renzi.

Este nevoie de „o creștere a numărului de nave”, „de mai multe survoluri” în zonă și „de o luptă mai intensă împotriva acestui trafic (cu ființe umane). Pentru că cei care îi aduc pe acești oameni la bordul ambarcațiunilor sunt traficanți, chiar teroriști, pentru că ei știu perfect că acest ambarcațiuni sunt nesigure și chiar le vor distruge pe mare și vor pune în pericol sute de persoane, chiar în pericol de moarte”, a declarat președintele francez.

Premierul italian Matteo Renzi a făcut la rândul său apel duminică la un efort internațional susținut împotriva traficanților de ființe după naufragiu, relatează Reuters.

„Cerem să nu fim lăsați singuri”, a declarat pentru jurnaliști Matteo Renzi după o ședință de guvern, adăugând că dorește ca o reuniune de urgență a liderilor Uniunii Europene să aibă loc în această săptămână pentru a discuta despre criza imigranților.

Renzi a afirmat că numai misiunile de căutare și salvare nu sunt suficiente pentru a salva vieți, subliniind că problema poate fi rezolvată doar prin prevenirea traficului de persoane și prin împiedicarea bărcilor cu imigranți să părăsească Libia.

Șeful guvernului italian a afirmat că pentru moment nu se știe numărul exact al persoanelor care și-au pierdut viața. El a spus că poate doar confirma faptul că au fost găsite 24 de cadavre și au fost salvate 28 de persoane de către echipele de intervenție.

Nava s-a scufundat la circa 110 km de coastele libiene, având la bord peste 700 de persoane, potrivit celor 28 de supraviețuitori recuperațide o navă comercială, a declarat Carlotta Sami, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR) în Italia.

Dacă cifrele se confirmă, ar fi cea mai „gravă hecatombă întâlnită vreodată în Mediterana”, a declarat oficialul.

Potrivit presei italiene, circa 21 de cadavre au fost recuperate.

Nava ar fi lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un apel la ajutor primit de gărzile de coastă italiene care au cerut unui cargo portughez să-și schimbe ruta în direcția apelului. La sosirea la fața locului, la circa 220 km sud de insula italiană Lampeduza, echipajul a văzut nava scufundându-se, conform HCR. În momentul când cei 700 de imigranți aflați la bord s-au aruncat toți în același timp în apă de aceeași parte la sosirea cargoului portughez s-a produs tragedia, a mai spus Carlotta Sami.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.