Catastrofă în stil italian pe „Olimpico”

Cea mai zbuciumată noapte din ultimii 20 de ani: 40 de goluri în 8 meciuri, trei scoruri fluviu. Mircea Lucescu i-a făcut pe foştii colegi de la Dinamo Bucureşti să tremure serios. Ridiculizarea Braziliei a ajuns grad de comparaţie. Ce record a stabilit Shakhtar Donetsk

AS Roma comparată cu Brazilia

Grupa E

AS Roma – Bayern Munchen 1-7 (0-5)

CSKA Moscova – Manchester City 2-2 (0-2)

Clasament grupa E

  1. Bayern Munchen: 6p.

  2. AS Roma: 4p.

  3. Manchester City: 2p.

  4. CSKA Moscova: 1p.

11 aprilie 2007. Pe Old Trafford, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor se înregistrează un rezultat de senzaţie: Manchester United – AS Roma 7-1. Era noaptea cea mai neagră din istoria europeană (care a început în 1958) a echipei din capitala Italiei. 21 octombrie 2014. Pe „Olimpico” din Roma, se înregistrează a doua noapte neagră. 1-7 cu Bayern Munchen. Cea mai severă înfrângere suferită acasă de AS Roma. În 2002 şi 2004, tot pe „Olimpico” cele două scoruri de 0-4 în faţa aceluiaşi adversar, Real Madrid au fost considerate ca fiind tragedii. Au fost şi cele mai grele înfrângeri suferite acasă de romani în cupele europene. Acum, acest 1-7 este considerat o adevărată catastrofă. „Noapte de coşmar”, „A fost Roma sau a fost Brazilia” (aluzie la înfrângerea Braziliei cu 1-7 în faţa Germaniei), „Avalanşă bavareză” sunt trei dintre titlurile din Gazzetta dello Sport. Roma pleca din start cu şansa a doua, dar în cetatea eternă plana optimismul. 5-1 acasă cu CSKA Moscova (Bayern a câştigat doar cu 1-0 din 11 metri şi fără spectatori în capitala Rusiei), 1-1 în deplasare cu Manchester City (englezii nu meritau egalul), evoluţie excelentă în campionat, erau tot atâtea argumente pentru un joc echilibrat. Dar…Despre meciul în sine, nu sunt multe de spus. În minutul 35, Bayern conducea cu 5-0. Pe teren, jucătorii Romei pur şi simplu nu înţelegeau ce se întâmplă. Cine citea chipurile jucătorilor italieni aveau impresia că sunt drogaţi. După pauză, Jervinho reuşeşte golul de onoare după a 5-a !! încercare (excelent portarul Neuer), dar bavarezii revin şi mai punctează de două ori. Deşi pentru Bayern victoriile categorice sunt ceva obişnuit, trebuie să menţionăm că doar în septembrie 1988, în Cupa UEFA, germanii au mai înscris 7 goluri în deplasare, 7-3 cu Legia Varşovia. Bayern Munchen participă din 1962 în cupele europene.

În celălalt meci al grupei, „cetăţenii” au avut toate condiţiile să câştige. S-a jucat fără spectatori şi la pauză conduceau cu 2-0. În partea a doua „armata roşie” a preluat controlul jocului şi a egalat în minutul 86, din penalti.

Dinamo Bucureşti a tremurat din cauza lui Mircea Lucescu

Grupa H

Bate Borisov – Shakhtar Donetsk 0-7 (0-6)

FC Porto – Athletic Bilbao 2-1 (1-0)

Clasament Grupa H

  1. FC Porto: 7p.

  2. Shakhtar Donetsk: 5p.

  3. Bate Borisov: 3p.

  4. Athletic Bilbabo: 1p.

La Minsk, „minerii” lui Mircea Lucescu au făcut o demonstraţie de fotbal, care la un moment dat, a pus chiar în pericol unicul record românesc într-o cupă europeană: cel mai mare scor din istoria CCE/Liga Campionilor, 11-0, realizat de Dinamo Bucureşti pe 3 octombrie 1973 contra nord-irlandezilor de la Crusaders Belfast. Shakhtar Donetsk a avut 6-0 la pauză şi după cum decurgeau ostilităţile, toată lumea se aştepta la un nou potop de goluri în partea a doua. S-a mai marcat un singur gol şi astfel, recordul lui Dinamo rîmâne în picioare. De menţionat că toate cele 7 goluri au fost înscrise de brazilieni: Luiz Adriano – 5, Douglas şi Alex Teixeira – câte unul. Luiz Adriano devine al doilea jucător după Messi care înscrie 5 goluri într-un meci din grupele Ligii Campionilor; Alţi doi jucători au mai punctat de 5 ori în preliminariile competiţiei, iar în formatul CCE, mai sunt 10 jucători cu 5 goluri într-un singur meci. Totuşi echipa lui Lucescu a bifat un record: cel mai mare scor la pauză din istoria de aproape 60 de ani a competiţiei. Shakhtar Donetsk a învins o echipă cu „năbădăi”. Bate Borisov a pierdut în prima etapă cu 0-6 la Porto, dar în al doilea meci din grupă a făcut surpriza şi a bătut la Minsk cu 2-1 pe Athletic Bilbao. Ucranienii porneau favoriţi, dar nimeni nu se aştepta totuşi la un scor fluviu. Mai trebuie spus că Bate a mai pierdut acasă la un scor fluviu 1-7 cu Locomotiv Moscova, în 1999, în meciul de debut în cupele europene, iar Shakhtar Donetsk a înregistrat cele mai categorice victorii în deplasare 1983 şi 2000: 5-1 cu B 1901 Nykøbing/Falster (Danemarca) şi cu Levadia Mardu (Estonia), iar până luni noaptea, scorul record în cupele europene era 5-0 acasă în 2008 cu FC Basel.

În celălalt meci al grupei, FC Porto a obţinut victoria neaşteptat de greu în faţa spaniolilor de la Bilbao. Spaniolii meritau un egal, jocul fiind foarte multă vreme echilibrat şi doar inspiraţia antrenorului spaniol al lui FC Porto, Julien Lopetegui, de a-l arunca în luptă pe veteranul Quaresma a făcut diferenţa.

Ce s-ar fi întâmplat dacă juca şi Diego Costa?

Grupa G

Chelsea Londra – N.K.Maribor 6-0 (3-0)

Schalke 04 – Sporting Lisabona 4-3 (1-1)

Clasament Grupa G

  1. Chelsea Londra: 7p.

  2. Schalke 04: 5p.

  3. N.K. Maribor: 2p.

  4. Sporting Lisabona: 1p.

Pe „Stamford Bridge”, spectatorii şi Jose Mourinho au avut un mare regret în momentul în care arbitrul olandez Danny Makkelie a fluierat sfârşitul partidei. În ciuda tuturor eforturilor, cei de la Chelsea nu au reuşit măcar să egaleze numărul maxim de goluri înscrise la Roma şi Minsk. Există o explicaţie: a lipsit super-golgheterul Diego Costa, înlocuitorul său, Loic Remy, punctând doar de două ori. Cu spaniolul în teren scorul ar fi fost şi mai sever.

La Gelsenkirchen am avut parte de un meci din categoria „Thriller”. Două echipe apropiate ca valoare şi cu un stil de joc asemănător. Oaspeţii aveau nevoie ca de aer măcar de un punct, pentru a rămâne în cursa calificării. Au deschis scorul relativ repede, min.16, dar gazdele, profitând de eliminarea lui Mauricio în min.33, au întors rezultatul şi aveau 3-1 în min.60. Urmează ceea ce nimeni nu mai credea. În „10” oaspeţii egalează şi meciul se îndrepta spre un egal dorit de Sporting. Dar nemţii sunt nemţi şi cu toată apărarea eroică a portughezilor, înscriu golul victoriei în minutul 90+3, din penalty, în urma unei blocări în care a lui Huntelaar.

Cea mai „cuminte” grupă dintr-o noapte furtunoasă

Grupa F

APOEL Nicosia – Paris Saint Germain 0-1 (0-0)

FC Barcelona – Ajax Amsterdam 3-1 (2-0)

Clasament Grupa F

  1. Paris St Germain: 7p.

  2. FC Barcelona: 6p.

  3. Ajax Amsterdam: 2p.

  4. APOEL Nicosia:1p

Grupa F a fost cea mai neafectată de evenimente. Se poate spune că ciprioţii de la APOEL au fost la 3 minute de un egal de prestigiu. Pe „Nou Camp”, jucătorii lui FC Barcelona au avut o partitură specială în faţa „lăncierilor”: „să nu ne obosim de loc, pentru că sâmbătă urmează El clasico”. Drept urmare, din minutul 24, după două goluri şi o bară, catalanii au trecut la o miuţă ca la antrenament, dar cu tribune pline. În minutul 66, niciuna dintre „perlele coroanei” – Messi, Neymar – nu mai erau pe teren, iar 10 minute mai târziu şi „bijutierul” Iniesta a fost trimis la odihnă. În minutul 88, olandezii au realizat o mare performanţă: au înscris chiar din primul (şi singurul) lor şut pe spaţiul porţii, dar în timpul suplimentar gazdele au refăcut diferenţa de două goluri. Despre Ajax, tot respectul pentru promovările masive din „grădiniţa” proprie, dar totuşi, când într-un meci de Liga Campionilor cel mai bun jucător al tău este un apărător advers (Pique era să dea două autogoluri), înseamnă că nu prea ai ce căuta prin Europa. Oaspeţii mai trebuie să zică mersi că gazdele au „treabă” sâmbătă, pentru că altfel ar fi fost a treia echipă care ar fi plecat de la stadion cu 7 goluri la pasiv marţi noaptea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.