Câte dosare zice Laura Codruța Kovesi că a făcut DNA cu ajutorul SRI

Doar 0,55% dintre dosarele înregistrate în DNA anul acesta au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la SRI, a susținut joi seara, la Digi24, șefa DNA Laura Codruța Kovesi, precizând însă că această colaborare cu Serviciul Român de Informații mai vizează și alte aspecte, precum activitățile de filaj.

„În ceea ce privește percepția că ne bazăm foarte mult pe SRI, sper să-i dezamăgesc pe cei ce susțin acest lucru și nu că așa vreau eu, ci pentru că așa ne arată statistica. Din 4.200 de dosare înregistrate la DNA, 24 de dosare au fost deschise în acest an ca urmare a sesizărilor venite de la SRI. 204 dosare au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la structurile de informații și celelalte structuri ale MAI. Deci de zece ori mai mult am primit de la MAI decât am primit de la SRI. Pe ce ne bazăm? Ne bazăm pe cetățeni. Peste 87 la sută din dosarele deschise în DNA în acest an sunt ca urmare a sesizărilor venite de la persoane fizice și juridice. Nu în ultimul rând, ne bazăm pe instituții ale statului care au atribuții de control. Sunt în jur de 500 de dosare care au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la diverse instituții care au atribuții de control: ANAF, Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, Curtea de Conturi. Deci dacă un procent de 0,55% este mare, atunci putem să spunem că această percepție (că DNA s-ar baza foarte mult pe sesizările venite din partea SRI, n.r.) este corectă. Dar categoric nu este”, a declarat șefa DNA.

„Colaborarea cu SRI mai vizează și alte aspecte. Spre exemplu, activitățile de filaj. Noi nu avem suficient personal pentru a desfășura această activitate, care presupune o resursă umană numeroasă și resurse materiale. Dacă, mâine, Guvernul României ne alocă suficiente fonduri pentru a avea resurse materiale și umane, desigur, nu o să mai lucrăm cu SRI. Mai desfășurăm acest tip de activități și cu serviciul de informații al MAI”, a mai precizat Laura Codruța Kovesi.

Kovesi: Rămân în sistemul judiciar

Kovesi a mai declarat la Digi 24 că va rămâne în sistemul judiciar, însă va anunța la finalul actualului mandat dacă dorește să continue activitatea la conducerea DNA.

„Am luat o decizie în ceea ce privește viitorul meu profesional și dacă doresc sau dacă nu doresc un mandat, dar această decizie nu vreau să o fac publică în acest moment. Ceea ce pot să confirm în acest moment este că nu voi candida la niciun fel de politică sau în administrația publică, voi rămâne în sistemul judiciar și, dacă doresc să-mi continui mandatul la Direcția Națională Anticorupție, am să anunț când va expira acest mandat”, a declarat Kovesi, la Digi 24.

Kovesi a adăugat că nu a discutat cu nimeni despre un eventual nou mandat în fruntea DNA.

„Văd că sunt foarte multe speculații în spațiul public despre ceea ce voi face, despre ceea ce nu voi face. Vă asigur că sunt singura care decid acest lucru și ceea ce pot să asigur (…) este că nu voi intra în politică și nu voi candida nici pentru președinte și nici pentru altă funcție, ci am să-mi continui activitatea în sistemul judiciar”, a precizat șefa DNA.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.