Câte victime au făcut bombele cu fragmentație în 2016

Chiar dacă au fost interzise prin Convenția intenațională de la Oslo, bombele cu fragmentație au produs de două ori mai multe victime în 2016 comparativ cu 2015, cele mai multe dintre aceste victime fiind consemnate în Siria, potrivit raportului anual al Coaliției împotriva bombelor cu fragmentație.

Raportul vine publicat cu câteva zile înainte de conferința statelor părți ale Convenției de la Oslo, ce va avea loc între 4-6 septembrie, la Geneva.

Bombele cu fragmentație sunt compuse din zeci de mini-bombe care se dispersează pe o zonă vastă, fără însă a exploada toate în același timp, transformându-se în mine care, la cel mai mic contact, pot ucide sau mutila, chiar și după mulți ani de la lansarea lor.

Astfel de bombe au ucis și rănit nu mai puțin de 971 de oameni (98% civili) în 2016, un număr dublat față de anul 2015 în care au fost 419 victime. Din totalul victimelor de anul trecut, 860 au fost înregistrate în Siria, 51 în Laos, 38 în Yemen, nouă în Vietnam, 4 în Irak, câte 3 în Libia și Sudanul de Sud și câte una în Bosnia-Herțegovina, Liban și Serbia.

„Bombele cu fragmentație continuă să producă masacre”, iar utilizarea lor repetată „rămâne extrem de preocupantă”, a declarat directoarea organizației Handicap International, membră a Coaliției împotriva bombelor cu fragmentație.

Totodată, în vederea conferinței de la Geneva, organizația Handicap International „cheamă statele să aplice dreptul internațional și să exercite presiuni asupra beligeranților pentru ca aceștia să înceteze utilizarea acestei arme barbare”.

119 state au aderat la tratatul din 2008 de interzicere a bombelor cu framentație, SUA, Rusia și China nenumărându-se pe lista acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.