Catedrala neamului prost

Conform unui studiu al Transparency Internaţional, doar trei la sută dintre români au încredere în capacitatea guvernului Boc de a lupta împotriva corupţiei. Probabil că cele trei procente sunt formate din rudele de la Răchiţele ale lui Emil Boc şi din câţiva cetăţeni care confundă lupta împotriva corupţiei cu lupta pentru supravieţuire politică.

Dar Guvernului domnului Boc îi este foarte greu să lupte împotriva corupţiei, pentru că acesta este ocupat cu lupta împotriva crizei. O bătălie care îi consumă aproape toată energia. Executivul ar mai putea face rost de nişte energie, însă pentru asta ar trebui să-şi acorde nişte alocaţii bugetare suplimentare. Or, în condiţiile în care domnul Boc a promis că guvernanţii se vor sacrifica alături de popor, Guvernul s-ar putea confrunta cu un nou val de critici. Iar o luptă cu încă un val de critici i-ar diminua şi mai mult capacitatea de luptă cu criza.

Totodată, conform aceluiaşi Barometru Global al Corupţiei, un român din trei admite că a dat mită. Studiul nu spune, însă, câţi dintre români au luat mită. De fapt, răspunsul îl cunoaştem cu toţii: nici un român nu ia şpagă pentru că, se ştie, România este ţara în care există corupţie fără corupţi.

Partea bună este că guvernul Boc a creat premisele pentru ca fenomenul corupţiei să fie diminuat considerabil, tăind salariile şi mărind TVA. Astfel, numărul celor care-şi vor permite luxul de a da şpagă pentru a-şi rezolva diferite probleme va scădea semnificativ.

Domnul Boc s-a gândit şi la cei care, dacă nu dau o şpagă cât de mică, pot intra în sevraj. Pentru aceştia va fi construită o cutie a mitei. Cu banii strânşi va fi ridicat un impozant lăcaş de cult în care guvernanţii să se roage la Dumnezeu să le ierte păcatele şi să-i ajute să învingă criza şi corupţia. E vorba despre o catedrală a neamului. A neamului prost.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.