Caterinca de tip Mircea Badea a eşuat odată cu Victor Ponta

În urmă cu cîţiva ani, cînd şi-a făcut un blog personal, Mircea Badea a înregistrat un succes formidabil, situîndu-se de departe pe primul loc în topul vizitatorilor. Din motive numai de el ştiute, a devenit acum un adversar la propriu al internauţilor, cu un soi de aroganţă care l-a dus pînă la o luptă directă cu ei, pierdută lamentabil şi în ring.

Cu un simţ al umorului de necontestat, Mircea Badea a adunat în spatele lui un număr impresionant de simpatizanţi, între care mă număram şi eu. Într-un spaţiu public încrîncenat de disputele politice, emisiunea „În gura presei” era ca o gură de oxigen, subiectele, chiar cele mai grave, fiind tratate cu o lejeritate menită să descreţească frunţile.

„Caterinca” era forma prin care erau taxate deciziile dure ale politicienilor, dar şi limbajul scîlciat al acestora, născînd deseori, dacă nu hazul nebun, măcar un simplu zîmbet în colţul gurii. Era aproape imposibil să ratezi o emisiune a lui, căci exista riscul ca, a doua zi, un prieten să te întrebe: „Ai văzut ce i-a făcut Badea lui cutare sau cutare politician?”, iar tu să fii nevoit, de curiozitate, să cauţi înregistrarea pe net.

O vreme, Mircea Badea îi lua în colimator pe toţi, indiferent din ce tabără politică făceau parte. Atît de mare era succesul lui încît, în scurt timp, toţi colegii lui, chiar şi cei mai spilcuiţi, încercau să semene cu el, devenind aproape ridicoli în tentativa de a fi şi ei „şmecheraşi”. Pînă şi fetele din Antenă (Stoiceasca, Dana Grecu şi, vai!, Sabina Iosub) se schimonosesc zilnic să fie ca Mircea Badea, cu toate că tuturor le lipsea exact ce trebuie, adică… umorul! Dar cel mai vizibil este efortul băieţilor (Adrian Ursu, Radu Tudor, Răzvan Dumitrescu) de a fi şi ei un surogat rezultat din zaţul lui Mircea Badea. Între toţi, Mihai Gâdea a escaladat cel mai vizibil această intenţie, fără să-şi dea seama că nu se poate trece uşor de la aerul serios, doct la caterincă fără a cădea în ridicol! Aproape fără excepţie, toţi cei de la Antena 3 au dorit să-l copieze pe Mircea Badea, transformînd dezbaterile din emisiunile lor în excrescenţe născute „În gura presei”.

Desigur, nu ne-ar fi preocupat felul în care cei de la Antena 3 îşi gîndesc emisiunile dacă acest lucru nu ar avea conotaţii care merită să fie subliniate. Şi, ca să înlăturăm orice speculaţie, cum că am face parte dintr-o tabără adversă, reamintesc că doar cu puţin timp în urmă, cînd era în vogă scandalul cu băsiştii din presă, eu am declarat public (v. articolul nostru „Eu sînt de partea celor de la Antena 3”, din 29 ianuarie a.c.) că sînt solidar cu anteniştii, încheind articolul cu un mesaj cît se poate de clar: „Acum, sincer, dacă ar fi să aleg, prefer să beau o cafea cu Mircea Badea decît să mănînc un cîrnat cu Andreea Pora! Măcar cu el, la o caterincă, trece vremea mai frumos, pe cînd cu dînsa…”. Opinia aceea este valabilă şi astăzi.

Dacă privim însă cu atenţie în urmă, constatăm că în tot regimul Băsescu, cu care Antenele au dus un război continuu (exceptînd perioada „soluţiei imorale”), felul băşcălios în care toţi realizatorii tratau temele grele ale zilei, din acea dorinţă de a semăna cu Mircea Badea, au dus la cîteva eşecuri de răsunet, cu toate că mereu era vizibilă dorinţa Antenelor de a sugera în spaţiul public că ei, oamenii lui Voiculescu, îl vor da jos pe Traian Băsescu! Şi, uite-aşa, au fost ratate Referendumul din 2007, alegerile din 2008, alegerile din 2009, Referendumul din 2012 şi acum alegerile din 2014, cînd cel susţinut în mod deşănţat a pierdut lamentabil. Doar scrutinul pentru alegerile generale din2012 afost un succes al Antenei 3, numai că, imediat după acesta, absolut toţi realizatorii au intrat într-un joc sinucigaş, acela de a-l face cu orice preţ preşedinte pe Victor Ponta, dezvoltînd atacuri imunde faţă de contracandidatul acestuia, Klaus Iohannis, împotriva oricăror reguli, chiar şi ale celor care ţin de obraz. Toţi anteniştii au uitat ce spuseseră despre Ponta cînd a numit-o pe Kovessi la DNA sau cînd s-a rupt USL şi au ţinut morţiş să devină activişti în campania lui electorală.

Îmbătaţi de succesul de audienţă, după intrarea în cursa prezidenţială a lui Victor Ponta, echipa condusă de Mihai Gâdea îşi pierduse complet capul, alunecînd pe panta periculoasă a manipulării grosolane, renunţînd voit la ceea ce-i conferise profesionalismul practicat ani de zile. Momentul culminant a fost atins cînd echipa trimisă în Canada pentru a găsi copiii înfiaţi cu ajutorul lui Iohannis, deşi a reuşit să dea de urma acestora, a renunţat să-i arate, pentru a se vedea că sînt în viaţă şi că n-au ajuns într-o bancă de organe cum sugerau pesediştii, limitîndu-se la prezentarea unui preot care auzise de la nu ştiu cine că s-ar fi dat şi nişte bani pentru înfierea lor! Să te duci pînă în Canada pentru a vedea dacă acei copii trăiesc şi să nu mai faci un singur pas pentru a-i arăta – iată o strategie păguboasă care s-a decontat negativ în dreptul lui Ponta.

Poate că nu-şi dau seama, însă acesta a fost unul dintre momentele în care opinia publică a înţeles că băşcălioşii de la Antena 3 sînt partizani pe faţă ai candidatului PSD, pentru susţinerea căruia sînt în stare de orice. În clipa aceea, credibilitatea lor s-a dus dracului complet, generînd, în compensaţie, o reacţie adversă care s-a transformat într-un bulgăre de zăpadă care a crescut continuu!

La acest efect a contribuit enorm şi ceea ce spuneam mai sus, că băşcălia simpatică a lui Mircea Badea fusese transformată într-un mijloc de denigrare a adversarilor lui Ponta! Faptul că în fiecare seară un milion de oameni urmăresc Antena 3 nu a făcut decît ca şi efectul de adversitate faţă de Ponta să crească, simultan cu apropierea instinctivă de cel răstignit în fiecare seară. Practic, cei de la Antena 3 au vrut să fie cei care-l fac pe Ponta preşedinte şi n-au fost altceva decît groparii lui!

Personal, îmi displace că nici acum, după ce lucrurile au fost tranşate la urne, cei de la Antena 3 nu înţeleg că sînt şi ei parte a eşecului lui Ponta, continuînd tirul împotriva lui Iohannis ca şi cînd s-ar pregăti de turul 3 al confruntării! Să-l faci şi acum pe noul preşedinte că ar fi marioneta lui Băsescu, să spui că-l va pune chiar prim-ministru, deşi ştii că partidele şi majorităţile decise de ele vin cu o astfel de propunere, mi se pare forma abjectă de a crede că eşti învingător doar pentru că ai trecut de linia de sosire, fără să-ţi dai seama că înaintea ta trecuseră pe acolo toţi ceilalţi concurenţi.

De ce se simt şi acum solidari cu Victor Ponta e greu de înţeles, căci viaţa continuă şi după aceste alegeri, însă această chestiune îi priveşte doar pe cei de la Antena 3, pe care aş vrea să-i redescopăr eliberaţi de înfrîngerea celui pe care l-au susţinut. Mai sînt atîtea bătălii de dus cu corupţia, cu imbecilitatea unei clase politice nereformate, încît, în peisajul şi aşa restrîns al presei adevărate, este nevoie de profesioniştii de la Antena 3.

Noi constatăm doar că, odată cu înfrîngerea lui Victor Ponta, a eşuat şi acest tip de presă definit drept caterinca partizană de tip Mircea Badea. Căci caterinca nu poate fi încrîncenată, din moment ce rolul ei este tocmai de a descreţi frunţile!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.