Câți bani au primit medicii de la companiile farmaceutice

Aproximativ 50 de milioane de euro a cheltuit în 2016 industria farmaceutică cu acordarea unor sponsorizări. Din această sumă, 47 de milioane de euro au fost cheltuite numai cu sponsorizările medicilor, spitalelor publice din România și asociațiilor cu activitate în domeniul medical, se arată într-un raport al Observatorului Român de Sănătate dat publicității la începutul săptămânii. Din datele acestuia rezultă că mulți dintre doctori nu au raportat corect finanțările, sumele făcute publice fiind în unele cazuri de patru ori mai mici decât valoarea totală anunțată de sponsori.

Principala destinaţie a banilor o reprezintă evenimentele educaţionale (32,3%), urmează finanţările prin mijloace materiale (24,3%), activităţi de publicitate/campanii (10%), onorarii pentru conferențiere (7,8%) şi onorarii pentru consultanţă sau în advisory boards (2,9%).

Cea mai sponsorizată specialitate: cardiologia

Medicii din top zece au primit, conform Observatorului Român de Sănătate, finanţări cu valori de la 1900 de euro/luna până la 2800 euro/luna. Cele mai sponsorizate specialităţi au fost: cardiologie, diabet/nutriție, oncologie, pneumoftiziologie și neurologie.

În topul celor mai mari finanțatori din industria farmaceutică se află Johnson&Johnson (33.552.316 lei), Pfizer România (12.045.091 lei) și Merck Sharp Dohme România (10.781.799 lei).

Cei mai mari beneficiari-instutuții au primit în total sponsorizări de 5,5 milioane de euro anul trecut. În top se află Institutul Clinic Fundeni (7.698.341 lei), Institutul Regional de Oncologie Iași (4.919.617 lei), Spitalul Clinic Colțea București (4.849.418 lei), Institutul Oncologic „Ion Chiricuță“ din Cluj ( 4.636.851 lei) și Spitalul Clinic Colentina din București (3.657.920 lei).

Fundații controlate de medici, pe listă

Potrivit raportului, cei mai sponsorizați zece medici din România au primit în 2016 un total cumulat de 352.033 euro sub formă de finanțări din partea industriei pharma. „Un fenomen particular este reprezentat de sponsorizările oferite de industrie nu direct medicilor, cu unor firme sau fundații controlate de aceștia. De exemplu Fundația Cardioprevent (condusă de prof.dr. Dan Gaiță din Timișoara), Fundația Pro (prof. dr. Tudor Udriștoiu din Craiova), Corvitmed SRL (deținută de prof.dr. Daniel Lighezan din Timișoara) și Dan G&A Medconsulting SRL (deținută de dr. Dan Anca Rodica și Dan Gheorghe Andrei din București)“, se arată în raport.

Asociațiile care au primit cei mai mulți bani din sponsorizări pharma sunt: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (1.873.465 lei), Fundația Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură (1.522.790 lei) și Asociația S.O.S Drepturile Pacientului (872.946 lei).

Raportări incomplete sau imprecise

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) confirmă una dintre concluziile importante ale raportului publicat de Observatorul Român de Sănătate privind sponsorizările raportate de industria farmaceutică și medici sau organizațiile medicale. Observatorul Român de Sănătate a atras atenția asupra numărului crescut de raportări incomplete/imprecise, care reprezintă 14% din totalul raportarilor realizate de sponsori. ANMDM precizează, într-un comunicat, că „unii sponsori nu au ținut cont de recomandarea ANMDM, postată pe site în data de 18.01.2017, de utilizare a formularelor electronice de declarare și respectare a Ghidurilor de completare a formularelor de declarare (online, pentru beneficiar și prin e-mail, pentru sponsor) disponibile pe site–ul instituției. Din această cauză, respectiv prin alterarea formatării șablonului recomandat, sumele numerice au fost stocate ca și text, ceea ce a determinat că la importul datelor în sistemul ANMDM de centralizare a datelor aferente sponsorizărilor din 2016, să se genereze erori de marca zecimală. Pe măsura detectării erorilor în sistem, ANMDM va proceda la corectarea manuală a erorilor sesizate“.

Deocamdată, conform notificărilor transmise Observatorului Român de Sănătate, patru medici și o companie farmaceutică au sesizat că datele raportate de ei ar fi fost preluate eronat pe site-ul autorităților publice.

Raportul integral îl găsiți pe http://health-observatory.ro/home

http://www.cotidianul.ro/medici-romani-implicati-intr-un-scandal-de-mituire-292602/

http://www.cotidianul.ro/sa-va-arat-cum-firma-vitalaire-escrocheaza-pacientii-291555/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.