Câţi bani primeşte de la TVR bugetarul Horia-Roman Patapievici

Deşi onorariile colaboratorilor externi reprezintă la TVR secrete mai bine păzite decât cele ale NATO, am reuşit să aflăm câţi bani primeşte H.-R. Patapievici pentru o emisiune fără audienţă. Bonus: cotidianul.ro vă prezintă şi bugetarul care câştigă de la stat 1,4 miliarde lei vechi.

Peste o jumătate de miliard lei vechi pe an

Cotidianul.ro v-a prezentat în exclusivitate salariile şefilor din TVR, majoritatea fiind mai mari decât cele ale parlamentarilor şi miniştrilor. La TVR există însă un secret mai bine păzit decât documentele strict secrete ale NATO: onorariile colaboratorilor externi. Am aflat totuşi cât i se plăteşte lui Horia-Roman Patapievici (cel care îndeplineşte funcţia/sinecură de preşedinte al Institutului Cultural Român): 60.000 lei pe an (600 de milioane lei vechi). Informaţia am obţinut-o de la o sursă bine informată din TVR, şi ea „bate” cu aproximaţie şi cu unele calcule efectuate de noi. Concret, am scăzut din cât a câştigat Patapievici din drepturi de autor, sumele câştigate din drepturi de autor ale… adjunctului lui Patapievici, un alt propagandist portocaliu fanatic, Mircea Mihăieş, care are colaborări similare, mai puţin pe linie de TVR. Patapievici a câştigat din colaborări în 2010 suma de 95.736 lei, iar Mihăieş, 42.757 lei.

În calitate de preşedinte al ICR, Patapievici a câştigat (conform declaraţiei de avere) în 2010 suma de 64.538 lei (ministrul Culturii a câştigat în 2010 56.408 lei, iar prim-ministrul, cu doar 500 lei/an mai mult ca Patapievici), iar din drepturi de autor, din mai multe locuri, 95.736 lei. Menţionăm că ICR este o instituţie bugetară, iar la TVR emisiunea moderată de Patapievici este pe TVR Cultural şi are o audienţă microscopică.

În afară de TVR, şeful de la ICR mai are colaborări la „Evenimentul Zilei”, Editura Humanitas, Asociaţia Erudio şi Art (?)

Campionul Mihăieş

Chiar dacă Patapievici este şef la ICR, el este surclasat de adjunctul său, vicepreşedintele ICR, Mircea Mihăieş. Acesta obţine câştiguri salariale de la trei robinete bugetare: ICR, Universitatea de Vest Timişoara şi revista „Orizont”, unde este redactor-şef. Culmea, câştigurile bugetare ale lui Mircea Mihăieş au crescut în 2010 faţă de 2009 la toate cele trei „robinete”. Ceea ce îl face pe Mihăieş nu doar campionul odelor prezidenţiale, ci şi campionul bugetarilor din România. La o simplă adunare, ar reieşi 1,4 miliarde lei vechi. În calcul nu au fost luate şi sumele obţinute din drepturi de autor, chiar dacă şi aici sunt ceva bani de la instituţii finanţate de stat.

În cazul lui Mircea Mihăieş, chiar nimeni nu se întreabă cum poate el acoperi eficient trei posturi bugetare: funcţia de subsecretar de stat (la ICR), de profesor universitar (universitate de stat) şi de redactor şef de revistă?

Câştigurile lui Mircea Mihăieş:

– Institutul Cultural Româna (vicepreşedinte) – 64.597 lei/an (2010) – 53.737 lei/an (2009)

– Univ. de Vest Timişoara (univ. de stat) – 58.626 lei/an (2010) – 50.004 lei/an (2009)

– Revista „Orizont” ( finanţare guvernamentală) – 20.164 lei/an (2010) – 14.833 lei/an (2009)

– CDM Orizont Timişoara (?)– 3.378 lei

– Colaborări/Drepturi de autor – 42.757 lei/an (2010) (Revista România Literară – finanţare guvernamentală, Societatea Română de Radiodifuziune – de stat, Evenimentul Zilei – privat, Editura Polirom – privat)

Când va deveni TVR instituţie transparentă?

Şeful TVR, Alexandru Lăzescu, a declarat miercuri seara, la principalul telejurnal al zilei – unde a prezentat un aşa-zis plan de redresare a instituţiei –, că „sunt multe frustrări în televiziune. Sunt oameni care câştigă prea puţin faţă de ceea ce fac, iar alţii câştigă prea mult. Acest lucru trebuie reglat”. Numai că de la vorbe la fapte este cale lungă. Acelaşi şef al TVR care acum spune că există unii care câştigă prea mult a refuzat să dea răspunsuri concrete unor parlamentari la interpelări şi întrebări oficiale.

În două rânduri, deputatul PNL Horia Cristian – prin interpelarea nr. 6.511A din 3 mai 2011 – şi deputatul PNL Mirel Taloş – întrebarea 6.614 din 18 mai 2011 – au cerut şefului TVR, Alexandru Lăzescu, să prezinte, printre altele, care sunt câştigurile colaboratorilor externi. Răspunsul primit, în ambele cazuri, a fost stupefiant: „TVR nu este o autoritate publică în sensul legii ci doar o instituţie care îşi desfăşoară activitatea în regim concurenţial, sub controlul unei autorităţi publice”. Mai mult, celor doi deputaţi li s-a mai precizat că TVR nu intră sub incindenţa Legii pentru accesul la informaţiile publice şi că doar comisiile parlamentare de specialitate au dreptul să ceară informaţii în special prin prezentarea de rapoarte de activitate. Documente unde toate sumele sunt prezentate global.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.