Câți bani vor primi minerii dați afară anul acesta

Angajații disponibilizați în cursul acestui an de la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului vor beneficia de măsuri de protecție socială după ce Guvernul a alocat fondurile necesare pentru plata acestora, se arată într-o informare a Executivului.

Prin trei Hotărâri adoptate în ședința de astăzi, Cabinetul Cioloș a alocat aproximativ 16,5 milioane lei din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016 pentru plata venitului lunar de completare, de care vor beneficia 3090 de persoane disponibilizate de la cele trei companii din domeniul energiei, în baza Planurilor de disponibilizare, după cum urmează: Pentru Societatea Complexului Energetic Oltenia S.A se alocă suma de 12,364 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 2.000 de persoane ce urmează să fie disponibilizate în acest an din cadrul companiei. La Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se vor da 3,306 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 840 de persoane ce urmează să fie disponibilizate din cadrul companiei.

De asemenea, la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. se alocă suma de 831.000 de lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 250 de persoane ce urmează să fie disponibilizate, în două etape, din cadrul societății. Acest venit lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-­2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s­a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.