Câți elevi au optat pentru ora de religie

Ministerul Educației și Cercetării Științifice a anunțat, luni, că peste 90 la suta dintre elevi s-au înscris la ora de religie, până luni, la prânz, fiind înregistrate în sistemul informatic 2.140.238 de cereri, pentru studiul acestei discipline.

Dintre cei 2.366.585 de elevi, din România, care fac religie la școală, 2.140.238 s-au înscris la ora de religie, ceea reprezintă 90,44 la sută. Totodată, dintre cele 144.358 de cereri depuse, pentru înscrierea la clasa pregătitoare, pe 135.049 (93,55 la sută) s-a optat și pentru studiul religiei.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă și după data de 6 martie.

În formularul de înscriere se solicită directorului unității de învățământ participarea elevului la orele de religie, cu menționarea unuia din cele 18 culte recunoscute, conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federația Comunităților Evreiești din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creștina Adventistă de Ziua a Șaptea din România și Organizația Religioasă Martorii lui Iehova.

Printr-o decizie a Curţii Constituţionale, religia nu mai este materie obligatorie.

Obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Potrivit motivării Curţii, oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.