Câți migranți au ajuns în Europa pe mare de la începutul anului

Numărul migranților ajunși în acest an în Uniunea Europeană prin traversarea Mării Mediterane este de circa 204.000, iar cel al persoanelor decedate în această tentativă a ajuns la 2.500, dintre care 880 numai în ultima săptămână, a anunțat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), citat de AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Trei sferturi dintre migranții ajunși în acest an în Europa pe mare, în mare parte sirieni și afgani, au sosit în Grecia până la finalul lunii martie.

De la acea dată, numărul sosirilor pe mare în Grecia s-a redus masiv, în urma acordului dintre Uniunea Europeană și Turcia. Criticat de ONU, dar și de organizații neguvernamentale, acordul dintre UE și Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă. În schimb, UE se angajează, în schimbul fiecărui migrant ilegal sirian retrimis, să ‘reinstaleze’ un altul din Turcia într-o țară membră, în limita a 72.000 de locuri.

Potrivit UNHCR, anul 2016 ”se dovedește a fi fatal în mod special” în Marea Mediterană, 2.510 de persoane pierzându-și viața în primele cinci luni ale acestui an, față de 1.855 în perioada similară a anului trecut.

”În prezent traficanții înghesuie oameni pe bărci improprii transportului pe mare, mulți dintre ei nici nu intenționează să facă această traversare. Ceea ce se întâmplă este că, de îndată ce pleacă de la mal, ei cer ajutor și echipele specializate vin și îi salvează”, a spus William Spindler, purtător de cuvânt al UNHCR.

”Este o cursă contracronometru pentru a ajunge la bărci înainte ca acestea să se scufunde, dar în unele cazuri se ajunge acolo prea târziu”, a adăugat Spindler.

În ultima săptămână, mai multe naufragii în Mediterana s-au soldat cu moartea a 880 de persoane ce încercau să ajungă în Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.