Câți refugiați ar putea primi România

România ar urma să primească în următorii doi ani 1.023 de solicitanți de azil ajunși în Italia și 682 veniți în Grecia, precum și 657 de refugiați din afara UE care au nevoie de protecție internațională, dacă propunerile făcute publice miercuri de Comisia Europeană vor deveni efective în următoarea perioadă, transmite Agerpres.

Conform anexelor la propuneri făcute publice de site-ul CE, România ar urma să primească în următorii doi ani 1.023 de solicitanți de azil din Siria și Eritreea ajunși în Italia, ceea ce reprezintă 4,26%, și respectiv 682 de candidați la un statut similar proveniți din aceleași două țări și care au avut ca țară de primire Grecia (același procent).

Mecanismul de relocalizare propus de CE se va aplica în cazul a 40.000 de sirieni și eritreeni, sosiți în Grecia și Italia după 15 aprilie, fiind vorba de 24.000 de oameni ajunși în Italia și 16.000 sosiți în Grecia.

În acest caz, CE a propus activarea în premieră a articolului 78(3) din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (UE), care prevede adoptarea de măsuri provizorii atunci când unul sau mai multe state membre se confruntă cu „o situație de urgență caracterizată de un aflux brusc de cetățeni ai unor state terțe”.

Pentru a deveni efectivă, propunerea Comisiei trebuie adoptată de Consiliul UE cu majoritate calificată, după consultarea prealabilă a Parlamentului European. Marea Britanie, Irlanda și Danemarca nu vor participa la vot, întrucât dispun în baza tratatelor de aderare de dreptul de a nu participa la anumite mecanisme.

Potrivit site-ului Comisiei, statele participante vor primi 6.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil relocat de la Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF).

De asemenea, CE a propus preluarea de către statele UE a 20.000 de persoane recunoscute ca având nevoie de protecție internațională și aflate în prezent în afara Europei, care se va face de asemenea în funcție de un algoritm de repartiție. În cazul României, este vorba de o proporție de 3,29%, respectiv 657 de refugiați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.