×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:43
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Statistică oficială despre emigrație
Câți români au plecat de fapt din țară

Institutul Naţional de Statistică estimează că populaţia României a scăzut cu două milioane în ultimii zece ani ca urmare a emigraţiei, susține Ilie Dumitrescu, director cabinet preşedinte, Institutul Naţional de Statistică, prezent la conferinţa "Romania and OECD, present and future projections".

"În domeniul populaţie fiecare are cifra lui. Se vorbeşte în momentul de faţă că România are o emigraţie şi prin urmare o reducere a populaţiei de 3 - 3,5 - 4 - 5 milioane, pe când Institutul Naţional de Statistică pe baza recensământului şi a calculelor pe care le face are doar două milioane. Populaţia României o măsurăm prin doi indicatori şi anume: populaţia rezidentă pentru comparaţiile internaţionale şi populaţia după domiciliu sau după domiciliu permanent, ceea ce înseamnă populaţia in extenso. Noi credem că este un ecart de circa două milioane în prezent. Prin urmare 22 de milioane după dimicilul permanent, faţă de 20 de milioane populaţia rezidentă", a spus Dumitescu în cadrul conferinței "Romania and OECD, present and future projections". Potrivit acestuia, emigraţia românească este una pentru muncă şi a precizat că INS nu are date cu privire la statutul celor plecaţi, dar are în vedere soluţii pentru a putea cunoaşte statutul acestora.

Declinul demografic înregistrat în România a fost de 66.718 locuitori pe întreg anul 2016 şi deja peste 30.800 de persoane în primele trei luni ale acestui an.

România este una din țările cu cea mai înaltă rată a declinului demografic, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite. Un raport lansat recent arată că țara noastră ocupă locul al 18-lea într-un top unde află alături de state precum Siria, Moldova, Puerto Rico, Micronesia, Samoa Americană, Saint Pierre and Miquelon, Insulele Cook dar și Bulgaria, Estonia, Ucraina, Letonia, Muntenegru, Africa de Sud, Serbia, Lituania, Slovenia sau Ungaria. Aceste țări se confruntă și se vor confrunta cu scăderea natalității, cu exodul de populație către alte orizonturi. Astfel se face că anumite state din lume vor fi martorele unor explozii demografice, fapt ce declanșează îngrijorări legate de asimilarea treptată a resurselor naturale (hrană, locuințe, locuri de muncă, spațiul fizic etc). De altfel, raportul ONU arată că populația lumii va ajunge la 9,7 miliarde de oameni înainte de 20150 și la 11,5 milarde până în 2100. Scăderea bruscă a populației ridică probleme în ceea ce privește stabilitatea economică, armonia comună, identitatea global. La noi, cele mai grave probleme se vor ivi în educație, piața muncii și în sistemul de pensii. Ritmul scăderii demografice va duce în câțiva ani la desfiinţarea mai multor posturi de profesori/învăţători, iar populaţia în vârstă de muncă se va diminua şi ea. Asta înseamnă că va pune o mare presiune asupra fiscalității, contribuțiile vor fi mai puține și statul va trebui să acopere tot mai multe pensii.

Cristian CreţuPublicat Joi, 18 mai 2017
5167
 | 7
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Mia
+4
Conform datelor italienilor pe anul 2016 sunt inregistrati 1 153 000 de romani doar in Italia.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
lili @ Mia
+4
Statistica e sub control politic... cifrele trebuie sa arate cat se poate de "bine", ca sa nu se vada DEZASTRUL plecarii a peste 3 Milioane de romani! Asa cum masluieste cifrele de la cresterea PIB, ca un Fat frumos, INS la fel le "aranjeaza" si aici ca sa arate "bine"!! NU dau 2 bani pe cifrele INS, sudul subdezvoltat si Moldova saraca sunt depopulate si ramase doar cu batranii si copiii... chiar si in restul judetelor, plecarile in strainatate la munca reprezinta un fenomen, nu numai in judetele mai sarace.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+4
Păi, ia adunați, chiar dacă știți doar tabla impărțirii. In Europa sunt cel puțin 5 milioane de diasporeni români pribegi. In America sunt iară pe puțin 1,5 milioane. In restul lumii sunt iarăși cam tot 1,5 milioane. Român să fii să nu pricepi,..
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Crocodilul
+4
In Socialismul salbatic Minciuna e la loc de cinste.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
io
+1
vor fi afectate si televiziunile.... scade ratingul.... nu mai sunt destui care sa urmareasca paţaniile coruptilor care pozeaza in victime, paţanii relatate de vreo caţiva "oameni de bine" care apar zilnic pe... sticla, de aproape juma' de an.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
moser
+6
se "pune" si minoritatile..pai atunci afr trebui ca intrebatrea sa sune altfeliu..cati romani mai sunt in tara si apoi o estimare da anticiptie; cati romani vor mai fi in 20...in tara..n aveti coragiu?? ori n aveti computeriu..???
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Tot nu iese socoteala
+19
Va sa zica Ilie Dumitrescu da 2 milioane. Dar Hagi, Gica Popescu, ceilalti? Cat dau? Bai insti-tutu de Ne Statistica, voi inca mai aveti de explicat cum ati scos 18,6 milioane de votanti din 19 milioane rezidenti la referendum, in conditiile in care doar cei sub 18 ani erau 3,6 milioane si mai sunt si altii care n-au drept de vot. Vad ca acum ati mai bagat un milion la rezidenti, sa se faca 20, desi de atunci populatia a mai scazut, n-a crescut. Dar tot nu iese socoteala!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+16
NICI NU MAI CITESC MINCIUNI ALE INS SUNT AFARA PESTE 4 MILIOANE DE ROMANI RASPANDITI SI IN DANEMARCA ,FINLANDA ELVETIA NORVEGIA DE TOATE SPECIALITATILE CERCETATORI DE TOP STUDENTI CARE NU SE MAI INTORC ELEVI LA FEL ING MUNCITORI DE INALTA CALIFICARE SI IN CONDITII DEOSEBITE, MEDICI CAM 12 MI SI ASISTENTE DE TOP MAI ALES PENTRU ATI SI SALILE DE OPRATII CAM 24 DE MI !!!!!NU ASA SE MINTE POPORUL ROMAN NU MAI E PROST E FFF DESTEPT !!!!!!SI DUREREA MARE CA EXODUL CRESTE EXPONENTIAL ZILNIC ASA CA CIOCU MIC IN CURAND AJUNGEM POPULATIA BG !!!!!DE ACEEA SEMNEAZA UN CET RO INCA DEMN SI CURAJOS CARE VREA CA PENSIONAR SA PLECE CAT DE CURAND IN AFRICA 2 SAU 3 ANI SA AJUT INTR O TABARA DE REFUGIATI SA NU MAI AUD DE POLITICA SI SCANDALURI EU CARE MI IUBESC ENORM TARA SI BOGATIILE SALE DAR NU MAI POT RESPIRA AERUL POLITIC DAMBOVITEAN SI LOCAL MI E SCARBA DE MINCIUNI SI SCANDALURURI DE AIA MA UIT PE TOM SI JERY ESTE SI CALMANT SI RELAXANT CHIAR VA DAU UN SFAT SA INCERCATI TOTI SUNTEM COPII DACA VREM O PERIOADA !!!!!!!PE NAVETIST IL DOARE IN BASCA A FOST INFORMAT DE MULTE ORI DAR SE FACE CA NU AUDE PENTRU CA NU IUBESTE RO SI PE ROMANI SI FARA MIGRANTI IN TARA NOASTRA POLONIA DE CE NU ARE NICI UNUL !!!???????? ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU CA NU SE MAI POATE !!!!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Gila
+17
Eu cred ca autorului articolului este optimist: pana in anul indicat - 20150 populatia globului va ajunge la 9,7 miliarde. Eu cred mai degraba ca pana la acea data ori populatia mondiala va fi 0 (zero) sau va fi o populatie de cateva zeci de mii de oameni care vor gestiona Muzeul leaganului Umanitatii. In rest, referitor la titlul articolului, cred ca trebui sa stabilim mai clar ce numaram. Poate ar trebui sa se renunte la notiunile de cetatean roman cu domiciliul in strainatate si cu domiciliul in Romania si stabilit mai exact ce este un rezident in Romania, si alte notiuni. Numai bine.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
rob @ Gila
+1
Cetatean inseamna, de cand s-a nascut cuvantul, LOCUITOR al cetatii... Dupa 2500 de ani, desteptii lumii au inventat aiureala cu "cetatean ... cu domiciliul in strainatate"- un nonsens! Dar nu s-a inventat degeaba notiunea. Ea permite jonglarea cu asa-zisele voturi ale celor dinafara...
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Janukovici
+17
Sa-i multumim lui Base si celor ce ne-au privatara.... Deci. Din 23 de milioane,in 1989. Acum,in 2017 suntem 16 milioane. Cine a facut 4 clase, ce afla? 23-16= 7. Exact. 7 SAPTE Milioane.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
MARELE SECRET DE "STAT"
+4
Cîti romani aufost siliti sa-si faca bagajele din cauza terorii rosii sprijinite de securitatea ceausista (fara a lua in calcul pe cei dinainte de 89)? MILIOANE! Cîte anume? Asta-i secret de stat.Unul strict.Daca s-ar sti s-ar descalifica comunismul din Romania, toata ideologia (FAIMOSUL "SISTEM") si nu se cade.Declaratiile sistemului prin reprezentantii lui sunt simple minciuni
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Câte mandate de ascultare au fost emise în 12 ani
Publicat acum 11 ore şi 10 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 8 ore şi 51 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 13 ore şi 13 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 13 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore