Câți români dețin depozite la bănci

Numărul persoanelor fizice române cu depozite bancare care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, valabil în Uniunea Europeană, a ajuns la 34.887 în 30 iunie, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR), citate de News.ro.

Toate depozitele bancare până în 100.000 euro, în lei sau alte valută, sunt garantate, în conformitate cu legislaţia europeană.

Numărul persoanelor fizice române care deţineau, în 30 iunie, depozite în băncile din România era de 10,2 milioane, potrivit datelor BNR.

”La aceeaşi dată, numărul persoanelor juridice române care deţineau depozite în bănci din România era de 736.813 persoane juridice, din care 718.924 persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) şi 17.889 persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat”, se mai arată în comunicatul BNR.

Sectorul bancar din România avea, în 30 iunie, o rată rata medie de solvabilitate de 19,8%, semnificativ mai mare faţă de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, şi peste media europeană de 14%.

”Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%”, se arată în comunicat.

Cele 36 de bănci active pe piaţa românească aveau la jumătatea acestui an active nete de 398,6 miliarde lei (87,5 miliarde euro), pe fondul reducerii creditelor neperformante şi majorării raportului între profit şi active, potrivit datelor BNR.

Activele băncilor din România au crescut cu 4,5% în ultimul an, de la 380,1 miliarde lei în iunie 2016. La 30 iunie 2017, rata medie a creditelor neperformante la nivelul întregului sector bancar a coborât la 8,32%, de la 9,62% la finalul anului trecut şi 11,3% în iunie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.