×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 06:40
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Scrisoare (între)deschisă, dar foarte sinceră
Către Klaus Iohannis, Președintele României

Domnule președinte,

Vă scriu în multipla calitate de cetățean român și American, de editorialist la ziarul “Cotidianul” (fondat de marele patriot român Ion Rațiu), și de editor/fondator al celei mai vechi publicații de limba român în activitate la New York, “New York Magazin”.

Pentru a nu fi bănuit că aș avea interese politice (sau de altă natură) în România, vreau să precizez că sunt refugiat politic în Statele Unite din 20 februarie 1989 și că trăiesc și muncesc în această țară după obținerea azilului politic.

De asemenea, trebuie să vă mai spun că NU v-am votat în 2014, că NU l-am votat nici pe contracandidatul Dumneavoastră, domnul Victor Ponta, preferând să-mi anulez votul din motive personale. Votul meu a fost, de fapt, o formă de protest.


Domnule Președinte,

Am urmărit cu mult interes prezența Dvs. la mitingul de protest desfășurat duminică, 22 ianuarie 2017, în Piața Universității, și mi s-a părut incorectă și total nepotrivită participarea Dvs. la această acțiune alături de minoritatea care a pierdut alegerile parlamentare în decembrie 2016.

Deși am auzit multe speculații și scenarii privind protestul din 22 ianuarie, nu voi comenta acum și aici scopul sau legalitatea acțiunii, nici drepturile Dumneavoastră constituționale în calitate de președinte. România are instituții capabile să decidă dacă ați încălcat sau nu legea fundamentală a țării prin decizia nefericită de a favoriza una dintre părți, deși eu credeam că sunteți președintele tuturor românilor!

Nu voi comenta nici afirmațiile Dumneavoastră conform cărora “O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România și să slăbească statul de drept”, deși, din câte știu, există o hotărâre judecătorească definitivă care vă trimite exact în categoria celor pe care îi blamați și numai imunitatea prezidențială face ca acea decizie a judecătorilor să nu vă transforme într-un penal.


Domnule președinte,

Aflu, cu mare bucurie, că intenționați să faceți apel la un referendum în care românii să se pronunțe pentru sau împotriva unei legi privind amnistierea și grațierea unor unor pedepse. Inițiativa Dvs. pare corectă și democratică, însă îmi permit să vă sugerez câteva întrebări adiționale în formularul de vot, care ar putea liniști tumultuoasa viață politică românească și ar elimina cheltuieli suplimentare în eventualitatea unor alte scrutinuri pe teme diferite.


1. Credeți că Președintele României ar trebui demis după primii doi ani de mandat, având în vedere prestația sa în calitate de șef al statului și implicarea în manifestația din 22 ianuarie 2017 împotriva guvernului ales legitim?


2. Credeți că este necesară demiterea procurorului -șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, după uriașul scandal cu plagiatul și dezvăluirile fugarului Sebastian Ghiță privind poliția politică și mafia care controlează Justiția Română?


3. Credeți că este necesară o lege a răspunderii magistraților după lanțul de erori judiciare condamnate la CEDO, în urma Statul Român plătește despăgubiri uriașe?


4. Credeți că este necesară depolitizarea serviciilor secrete și trecerea lor sub controlul strict al Parlamentului?


5. Credeți că România merge pe un drum bun în ceea ce privește politica externă în relația cu SUA și UE?


Domnule președinte,

După cum bine știți, în 8 noiembrie 2016, domnul Donald J. Trump a devenit președintele ales al Statelor Unite, iar în 20 ianuarie 2017 a avut loc ceremonia de învestire a sa în cea mai înaltă funcție la Casa Albă, la care a participat și contra-candidata democrată, doamna Hillary Clinton.

Cu acea ocazie, noul Președinte al Statelor Unite i-a mulțumit public doamnei Clinton pentru gestul său, deși sute de mii de americani protestau în stradă, în marile orașe americane, împotriva președintelui. V-ați întrebat vreodată ce se putea întâmpla dacă admiratorii învinsei în alegeri s-ar fi confruntat cu susținătorii domnului Trump?!


Poate că această lecție va folosi în viitor și clasei politice din România. Sper să înțelegeți că votul cetățenilor unei țări, indiferent care ar fi ea și indiferent de rezultat, este unitatea de măsură care dă legitimitate NUMAI CÂȘTIGĂTORILOR!


Cu deosebită stimă și considerațiune,
Grigore L. Culian
New York, 24 ianuarie 2017 (Ziua Unirii Principatelor Române)

Publicat Marţi, 24 ianuarie 2017
198634
 | 82
 | 118
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Vasaile I.
0
De ce nu veniți să vă alăturați celor ce protestează la Cotroceni ,merită,poate vă asigură PSD și un microbuz pentru transport,poate mai găsiți câțiva care gândesc ca dv.(deși mă indoiesc) ?! - Vă dau un sfat - ca o sută (se zice pe la noi prin Maramureș) : - renunțați la cetățenia română,ați face - prin asta, un mare gest și un mare serviciu României !! De numele ăsta am auzit prin PSD ??
Publicat Sâmbătă, 11 februarie 2017
+Răspunde
Cristian S.
+1
Ai tăiat-o și ai lăsat țara pe mâna comuniștilor și acum te dai editat N-ai votat din lașitate, (interese personale) cretină scuză. Pune-i întrebări lui Trump și pe noi, lasă-ne în durerea noastră! Apropo, l-ai votat pe Trump?
Publicat Miercuri, 08 februarie 2017
+Răspunde
SIPU IRINA
+2
de ce afisati selectiv mesajele ?????? DUPA VERIFICARE ?????? MESAJUL MEU TREBUIA SA APARA IMEDIAT !!!!!
Publicat Marţi, 07 februarie 2017
+Răspunde
SIPU IRINA
+1
cu respect , va comunic ca psd a distrus economia tarii de pe vremea cand erau fsn ( asta daca erati prin tara dupa revolutie ), iar acum ,punand mana pe putere cu o majoritate generata de absenta la vot , vor sa se spele de dosare penale . VORBESC TELEVIZIUNILE MANIPULATE CA ARE IOHANIS 6....6....6 CASE !!!!!!!! STITI CA DOAR DOMENIUL DIN ALEXANDRIA A DOMNULUI DRAGNEA DEPASESTE VALOAREA TUTUROR CELOR 6 CASE IOHANIS ?????????? UNDE MAI PUI CA DRAGNEA MAI ARE SI DOI COPII IMPROPRIETARITI SI DEJA FOARTE BOGATI LA VARSTA LOR ???? CE AU MUNCIT ACESTIA PANA ACUM ? PROBLEMA SE PUNE IN FELUL URMATOR : DRAGNEA SA FACA UN ALT GUVERN , TOT DIN PARTIDUL LUI PSD . NU CONTESTA NUMENI LEGITIMITATEA PSD . DAR EL NU-I SCHIMBA PENTRU CA NU ARE ALTI CATELUSI ATAT DE ASCULTATORI CA ACESTIA !!!!!!! IAR OBEDIENTA ( ASCULTAREA NECONDITIONATA ) E VITALA ACUM PT D-UL DRAGNEA !!!!!
Publicat Marţi, 07 februarie 2017
+Răspunde
Ion @ SIPU IRINA
+1
pe vremea cand era fsn, cea mai mare parte a pnl (vezi fostul pdl) a participat la distrugerea economiei, in frunte cu Petre Roman care acum e liberal . Nu va mai dati de dreapta ca tot comunisti sunteti sau mai bine spus sunteti ceea ce spuneau bunicii nostri pe vremuri "burghezia rosie"
Publicat Marţi, 07 februarie 2017
+Răspunde
un roman
+2
...stimate conational ,credeti ca va citi scrisoarea ?
Publicat Miercuri, 01 februarie 2017
+Răspunde
Nume O romanca @ un roman
+2
...Alta intrebare
Publicat Sâmbătă, 04 februarie 2017
+Răspunde
Lucretia Pribeagu
-11
Timp de 27 de ani, Romania a fost jefuita de acesti hoti, care se trag din FSN-ul lui Iliescu. Acum in 2017 ne-a dat Dumnezeu si noua un presedinte care are curajul sa-i sperie putin.Doar sa-i sperie pt. ca sunt bogati, milioane de euro au acesti hoti, fiecare dintre ei. Mi se pare jenant din partea dvs. , care spuneti ca traiti in America din 1990 sa -mi spuneti mie dupa 30 de ani de munca , cu o pensie de 1024 de lei ca in Romania este ok. Acesti banditi care lasa zeci de copii flaminzi, in frig, dezbracati , iar ei au banii pititi prin tot felul de paradisuri fiscale, spuneti dvs. ca e anormal ca presedintele sa iasa in strada! Zau, e jenant, mai ziceti ca sunteti jurnalist!Eu stiu ca un jurnalist adevarat afla mai intai adevarul, apoi se pronunta! In Romania e rau, rau de tot pt. majoritatea, dvs. stiti ca n-am scapat de KGB-isti, de comunisti, acum sunt puii lor la putere.
Publicat Marţi, 31 ianuarie 2017
+Răspunde
Lola @ Lucretia Pribeagu
+7
Serios???? Ultimii 10 ani de dinaintea lui johannis, nu cumva tara asta a fost jefuita de PSD sub ochii incrucisati ai domnului Basescu??? Dar anii petrecuti sub Constantinescu??? Minunati de altfel, daca bine-mi amintesc...du-te doamna pribegeste si lasa-ne in pace cu prostia si cu minciunile. Orice, dar prostia dusa la extrem n-o pot suporta. Nesimtirea, nici atat! Iar dumneavoastra dati dovada ca aveti din plin si una, si alta!
Publicat Vineri, 03 februarie 2017
+Răspunde
Marin @ Lucretia Pribeagu
+2
cine i-a pus la conducere ?? era intrebarea .
Publicat Duminică, 05 februarie 2017
+Răspunde
andreea elena @ Lucretia Pribeagu
+4
singura solutie demisia lui iohanis distrugatorul de tara romania trezestete
Publicat Duminică, 05 februarie 2017
+Răspunde
NumeMonica @ Lucretia Pribeagu
+3
Stimata doamna, ce salariua ați avut inainte de pensie? câți ani aveți lucrați efectiv? Mama mea dupa aproape 40 de ani de munca având un salariu mic( deci o contribuție mică la pensie și sănătate) are o pensie acum mărită la 800 de lei. Sunt unele persoane, care marea majoritate a vieții nu muncesc nicăieri sunt casnice sau au ajutor social sau șomaj sau au muncit la țară în CAP iar acum se plâng că au 1000 de lei pensie. Oare cei care muncesc acum și au 40 - 50 de ani și peste 20 de ani de muncă cine o să le mai plătească pensiile?
Publicat Luni, 06 februarie 2017
+Răspunde
Alex
-5
Iohannis a pierdut un proces civil, nu penal. Nu e condamnat penal
Publicat Marţi, 31 ianuarie 2017
+Răspunde
Dan @ Alex
+8
faptul de ati insusi cu acte false un bun ,fiind si primar al Sibiului,cum se numeste?Cum se pedepseste fapta lui Iohanis?Nu cumva este de speta penala?
Publicat Miercuri, 01 februarie 2017
+Răspunde
Nume Cerasela @ Alex
+7
acte false proces civil ???? mai citeste !
Publicat Sâmbătă, 04 februarie 2017
+Răspunde
Sorge
+7
Primul om gratiat dupa protestele de duminica, dar nu de Johannis, ci de cel de sus. Ete vorba de Dan Adamescu
Publicat Vineri, 27 ianuarie 2017
+Răspunde
PUICU
+11
Johannis nu poate simți românește și de aici pleacă totul. El are simțul proprietății f.dezvoltat.Inclusiv a unui guvern.....a LUI.EL VREA totul.
Publicat Joi, 26 ianuarie 2017
+Răspunde
Dorina Giura
-9
As mai pune si intrebarile urmatoare, ca sa inlocuim referendum-ul cu o lucrare de control: 6. Credeti ca televiziunile penelilor ar trebui sanctionate pentru limbajul folosit si aberatiile care le spun? 7. Credeti ca daca presedintele PSD, nu cunoaste constitutia -care permite presedintelui sa participe si sa prezideze sedintele de guvern- si in cazul raspunsului afirmativ , o alta intrebare: poate sa ia exemplul lui Donald Trump si sa-i multumeasca dlui Johanis pt ca a oprit minunatele gratieri si aministii? 8. Credeti ca cei care nu au votat , sau mai grav si-au anulat votul in semn de protest, sunt capabili sa discearna in probkleme de justitie sau facem referendum degeaba, pt ca isi anuleaza raspunsurile? Ar mia fi multe de intrebat , dar pentru 50 de minute de raspuns propun sa ne oprim la cele 8 intrebari.
Publicat Miercuri, 25 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Hagi: Din păcate...
Publicat acum 22 ore şi 49 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 19 ore şi 34 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017