×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:34
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Referendum pentru independență în Catalonia
Către un Maidan la Barcelona?

Circa un milion de oameni au manifestat pe străzile Barcelonei pe 11 septembrie, cu ocazia Zilei Naționale a Cataloniei, o zi în care este comemorată pierderea independenței Cataloniei, în 1714, urmare a luptei dintre dinastiile Habsburg și Bourbon, care îl va pe regele Filip al V-lea, ce va trece Catalonia sub coroana Castiliei. Acum, în Spania regelui bourbon Filip al VI-lea și al guvernului conservator al lui Mariano Rajoy, președintele regiunii, Carles Puigdemont, care a pregătit un referendum pentru independență pe data de 1 octombrie, a spus in fața mulțimii: ”Este un referendum legal, în acord cu legile aprobate de parlamentul suveran al Cataloniei. Nicio entitate juridică sau politică nu poate împiedica guvernul meu să-și exercite atribuțiile”. Un sondaj efectuat în luna iunie arăta că 62,4% dintre catalani ar vota pentru independența față de Madrid, la o prezență la urne de 67,5%. ”Vrem să fim liberi pentru că credem că putem trăi mai bine. Guvernul de la Madrid nu ne recunoaște deficitul. Le dăm mulți bani și nu primim nimic”, spune o femeie care a participat la manifestație.

Manifestațiile pot fi un indicator pentru mobilizare și eventualele ciocniri ce ar putea avea loc pe 1 octombrie, publicația Politico vorbiond chiar despre un posibil Maidan catalan. ”Separatiștii se vor folosi de stradă pentru a susține consultarea ilegală”, scrie cotidianul El Pais. ”60% dintre spanioli cer ca referendumul să fie oprit”, scrie El Mundo, un alt cotidian unionist.

În urmă cu zece ani, mișcarea pentru independență era încă firavă, însă dezvoltarea economică a regiunii (20,1% din PIB-ul Spaniei, 25,6% din exporturi, 23% din turiștii atrași de Spania), și discusrul tot mai radical au făcut ca independentiștii să prindă aripi. Însă, ca și în cazul mișcării pentru independență din Scotia, liderii de la Barcelona nu au o idee clară despre parcursul unui viitor stat catalan independent, nemembru UE, cu un șomaj de peste 13%, lipsit de relații economice puternice. ”Tabăra independentiștilor are un oarecare ascendent. Ei spun că am fi Danemarca Sudului, însă suntem o țară mediteraneană! Avem aceeași clientelă politică și aceeași corupție ca și Madridul”, a spus pentru Los Angeles Times un catalan care nu a participat la manifestațiile de Ziua Națională. De altfel, precedentul referendum pentru independență, în 2014, a fost umbrit de un scandal de evaziune fiscală în care a fost implicat fostul președinte catalan Jordi Pujol, cel care vreme de doua decenii a pus bazele actualei mișcări pentru idependență.

Șeful guvernului de la Madrid a reacționat ca și în cazul precedentului referendum pentru independență, din noiembrie 2014: a solicitat Curții Constituționale să analizeze legalitaea demersului independentiștilor. Decizia a fost limpede: ”Nu va fi niciun referendum pentru autodeterminare. Voi face tot ce trebuie pentru a-l împiedica”, a spus Mariano Rajoy, după ce instanța constituțională a decis să suspende decretul guvernului catalan pentru organizarea consultarii. Această decizie a dus și la o schimbare în poziția Primăriei Barcelonei, care a refuzat să mai susțină ferm referedumul, la fel ca și în 2014. ”Ne reiterăm angajamentul ca Barcelona să aibă dreptul de a vota, însă doar dacă instituția noastră și funcționarii publici nu sunt expuși riscurilor”, a spus viceprimarul Barcelonei. În cazul în care nu respectă decizia Curții de la Madrid, funcționarii catalani își pot pierde slujba și pot fi urmăriți penal.

Cel mai probabil, guvernul central de la Madrid va acționa ca și în 2014, va ignora referendumul, sau cel mult îl va considera consultativ, și nu va recunoaște rezultatele. Fostul ministru de Externe José Manuel García-Margallo condamnă această ”tăcere”. ”Această situație se explică prin tăcerea spaniolilor din Catalonia și din afara regiunii începând din 1980, de la inițierea procesului de contrucție națională. O națiune nu este pierdută ca urmare a unui atac, ci pentru că cei care o iubesc nu o apără”.

Răzvan CiubotaruPublicat Marţi, 12 septembrie 2017
1751
 | 4
 | 21
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ip
-1
URMEAZA ARDEALUL, FRATI ARDELENI VA DORIM MULT SUCCES IN OBTINEREA AUTONOMIEI ARDEALULUI PRIN REFEREND , CA ASA ESTE FRUMOS SI DEMOCRATIC ,MACAR ARDEALUL SA SCAPE DE CIUMA ROSIE MAFIOATA SI CORUPTA PCR -FSN- PSD !!! HAI CA SE POATE FRATI ARDELENI AVENIT ZIUA DREPTATII SI ADEVARULUI SI PENTRU ARDEAL !!!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
dxx
-5
Pe cand si in transilvania si banat?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ dxx
+2
Transilvania la nemți și Banatul la italieni. Să nu amestecăm coloniștii.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+7
Uaaa!!! Deci Catalonia reprezinta 25,6% din exporturi si 23% din turiștii atrași de Spania. Deja au luat si niste turisti la bataie "cratai-va acasa ne-am saturat de voi!" .... Cu exporturile nu stiu .. stiu dopar ca la crearea sa SEAT a fopts finanat de Madrid .. Pe pariu7 ca si restru industrializarii s-a facut avand Spania in spate ..; Pricum in Spania Catlonia straluceste si prin cel mai mare gr4ad de indatorare si prin faptul ca are un ratind prost ca zona de ivestitii. Cestia ce se va agrava .... (are si banci.. Si daca spaniolii vor muta banii din banci catalone in banci spaniole?!!!)
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Alcibiade. Braila.
+2
S-a umflat fasolea-n ...cataluni...?! Ati mai auzit pana acum de un fost stat independent si suveran "Catalunia"...?! Dar de Ardeal, Banat, Maramures, Transilvania, Crisana, etc. Va mananca-n c.. ca pe zambilica?! Si totul a inceput de la "marii eliberatori de popoare" care din "dragoste" au ucis si desfiintat natiuni si popoare incepand cu Palestina si drama poporului palestinian, Coreea si Vietnam, Iugoslavia, Cehoslovacia, Libanul care este vraiste, Irak Afganistan, Libia Siria, Sudan, Yemen si Tunisia, toate distruse, etc. Alo, criminalilor, suntem in 2017, sau vreti sa distrugeti lumea...?!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Pixelul Albastru
-14
Catalonia este avantajată de poziția geografică. Cu siguranță, se va rupe de Spania cum de altfel Ardealul se va rupe de România. Au grijă coloniștii germanici.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Sierra
-4
Propaganda ruseasca penibila si doar atat.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ Sierra
+12
Mai penibili decât cei care-i înjură pe ruși pentru orice s-ar întâmpla pe globul ăsta, nu există!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
maleficent
-15
Cam asta vor si transylvanenii pe la noi, iar problema independentei Transylvaniei, care a inceput sa prinda contur printre romanii de acolo, se va pune curand , tot mai acut.Va urma apoi, Moldova de Vest...Si uite-asa , ne vom trezi 4 state romanesti!
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
MYSEBI @ maleficent
+7
dar ramine Walahia cu capitala la Bucuresti ....
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
scott @ maleficent
+11
Toate aceste ipoteze sunt induse din afara. In ce ma priveste i-am determinat pe multi tantalai sa se mai uite in oglinda si sa fie mai romani.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
//////
+8
Peninsula Iberica a fost impanzita de regate micute fondate de diverse imigratii germanice dupa caderea Romei in anul 476, data considerata inceputul conventional al evului mediu timpuriu.In timpul si dupa Reconquinsta spaniola (a durat cca 600 de ani) respectivele regate fiecare cu limba lui romanica s-au unificat prin casatorii sau militar. In sec. XVIII a venit randul Cataloniei sa faca parte din regatul spaniol, dupa o istorie cuprinzand fondarea orasului actual Barcelona de catre cartaginezi, 600 de ani de imperiu roman, cca 300 de ani regat vizigot, cucerire si dominatie araba vreo 100 de ani, eliberare si dominatie franca avand o conducere independenta pro-franceza si ulterior pro-habsburgica pana in 1714, cand Spania a invins in razboiul de succesiune cu Sf. Imperiu roman de natiune germana, din care facuse parte intreaga Spanie in timpul lui Carol Cvintul.Limba romanica apropiata de occitana din sudul Frantei, comert infloritor inaintea descoperirii Lumii Noi (1492) si un mic imperiu maritim pierdut, interzicere pentru aproape 300 de ani a comertului transoceanic, revenire comerciala si economica ulterioara. Toate fostele regate iberice au cunoscut framantari similare( cu exceptia elementului cartaginez pe durata de glorie a familiei Barca - Hamilcar, Hasdrubal si ales Hannibal, in sec. III i.e.n.). O buna asezare geografica cu deschidere la mare, aproape de ocean si golf primitor au ridicat Catalonia la rang de cea mai bogata provincie spaniola.Frate, frate dar branza-i pe bani, pana la prima schimbare dupa atatea altele.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
x @ //////
+7
, asa or gandi si ardelenii, repede atenti la strigatele de sirena dinspre Vest?
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
MYSEBI @ //////
+5
Felicitari pentru reamintirea istoriei Cataluniei .....
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
gheorghe @ //////
+3
Roma a cazut la 415 sub regelr getilor intelepti, vizionari - vidzi-gaetae - nascut in Delta Dunarii, ALARIC (ric e "pus" in nume dar nu este locul potrivit, reprezinta cuvantul get "reiks", conducator din care s-a "inventat" latinescul "rex"... Nu a ramas la Roma unde toti getii considerau ca este cel mai degenerat oras de pe fata Pamantului - si-a luta plata neefectuata de ticalosii italici pentru decenii de aparare a Imperiului impotriva invadatorilor cu ochi oblici. Varul sau Valia (de la "vale") - nascut in localitatea Valey din - azi - Germania a fondat primul regat vizigot in sudul Frantei apoi urmasii lui l-au marit ajungand sa stapaneasca aproape intreaga peninsula. .... e ridicol sa discuti despre basci trecand pe la vizigotri si punand in "descriere" tot imperialisti dar dinainte de Hristos!?! Chiar as vrea sa vad cateva ume de mici regate care au impanzit peninsula... "Reconquista" a durat 600 de ani, daca socotesti ca era cate un bulibasa pe fiecare deal... da, chiar mai mult ca a luat timp deratizarea ... vizigotii au intins regatul care a fost partial ocupat de invazia musulmana (anul 711) si retragerea autoritatii/stapanirii spre nord, pe la 718, dupa ce a infiintat regatul Asturia[s] s-a ridicat PELASGUS (poate iti sugereaza ceva numele...) in fruntea armatei mixte vizigote-hispano romani si a inceput curatirea spurcaciunii islamiste care mai exista si azi din pacate pe-acolo. ... Nicidecum "buna asezare asezare" nu a ridicat provincia ci OAMENII de acolo, bascii. Cu formulari dn astea metaforice, hiperbolice... intelege fiecare ce vrea si nu mai pricepe nimeni ce este si ce nu este adevarat. Se cuvine ca rudele noastre milenare sa fie independente de amalgamul de triburi care umplu teritoriul sudic al peninsulei, supusii lui Filip al VI-lea care se pretinde si el Principe de Asturias, ca si Pelasgus ca sa aiba ceva autoritate formala asupra teritoriului basc.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
bun,
+9
cu spalatii de creiere sorosisti se poate face usor un 'maidan', dar dupa razboiul civil ce se va declansa, o vor duce mai bine secesionistii? In nemintosia lor ei cred ca da...
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Matei
+12
In nici un caz nu poate fi vorba de un « Maidan » la Barcelona. La Kiev a fost vorba de o miscare populara manipulata de occident in vederea extinderii NATO. La Barcelona cei ce manifesta doresc obtinerea independentei regiunii fata de Madrid. Un fel de « regiune autonoma maghiara » in mijlocul Romaniei. Problema este ca aproape toate tarile europene au cate un « tinut secuiesc » in interiorul lor, care se poate reactiva de Catalonia obtine ceea ce doreste. Adica independenta.Ceea ce nu este tocmai acceptabil. Altminteri tot felul de idei revizioniste pot apare, pana la relansarea Prusiei in granite ce nu mai exista de mult. Rezultatul viitorului referendum Catalon ? Respins cu cateva procente peste 50%. Democratic, nu ?...
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
gheorghe @ Matei
+1
Ai inceput bine.... pana la "Un fel de..." Bascii sint neam distinct - au limba, istorie, cultura proprie. EI nu sint "secuii" Spaniei - esti in eroare absoluta. Independenta lor este iesirea de sub stapanirea lui Filip al VI-lea. Confunzi infiintarea/aparitia statului masonic cu dreptul la autodeterminare. LA fel, confunzi imperialismul cu nationalismul si nu e vorba de revizionism. .... bai,.... da' sinteti toba de aiureli!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
La rece @ Matei
+1
Gheorghe@Matei- Bine, Gheorghe. Mai functioneaza dreptul la autodeterminare dupa tratatul de la Helsinki din 1972, dar chiar cu mult timp inaintea lui? Toata lumea s-a autodeterminat dupa primul razboi mondial, iar acum vorbim despre stabilitate si predictibilitate. Cehoslovacia s-a divizat prin buna-intelegere (nu a fost autodeterminare de sub o autoritate statala straina), iar Iugoslavia s-a sfasiat prin razboi, in lipsa de convenienta.In Ucraina se vorbeste despre autodeterminare? Nu, pentru ca acest concept de drept international a incetat sa existe in plan practic si actual, in consecinta nu mai poate invocat drept argument functional.Tara Bascilor are o alta limba decat limba literara din Spania, care este limba castilliana, respectiv cea vorbita in Castillia reginei Isabela, iar nu in Aragonul regelui Ferdinand. Celelalte provincii istorice vorbind limba literara, au propria lor limba, daca nu au uitat-o.Oricum nu exista sintagma 'limba spaniola'.Daca e vorba de nationalism, mai bine sa il lasam in plata Domnulului, stim de ce anume este capabil, inclusiv dinspre Tara Bascilor.A nu se confunda nationalismul cu patriotismul, se cam aluneca.Dupa Brexit-ul efectiv cand relatiile comerciale locale cu UK vor fi mai rezervate si veniturile mai reduse, e de urmarit daca se mai manifesta interes pentru ' autodeterminare'.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 6 ore şi 4 minute
Ziariștii acoperiți, în pericol
Publicat acum 23 ore şi 3 minute
Cobai în experimentul „Școala românească“
Publicat acum 9 ore şi 30 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 35 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 51 minute