×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:19
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Era supra-politicienilor
Către un Occident tehnocrat și marțial

După preluarea mandatului, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocat Adunarea Naţională şi Senatul la Versailles, un gest la care preşedinţii Franţei nu au apelat decât în momente de criză, şi a propus, printre altele, restrângerea cu o treime a numărului de mandate din cele două Camere. Mai mult, a ameninţat legislativul cu un referendum, în cazul în care nu va participa la această auto-amputare.

A făcut aceasta în faţa unui parlament ales în condiţiile celui mai mare absenteism din istoria modernă a Franţei, în urma unui scrutin câştigat de un partid, La Republique En Marche, care abia împlinise un an de la formare şi care nu a reuşit să-şi definească o linie politică limpede, atrăgând însă politicieni socialişti şi conservatori deopotrivă, speriaţi de declinul propriilor formaţiuni, totul sub spectrul – ce s-a dovedit mult mai puţin ameninţător decât l-au prezentat sondajele – al unei victorii a naţionalistei Marine Le Pen.

Neoliberalismul bonapartist

Revista germană Der Freitag numeşte această atitudine monarhică a preşedintelui Franţei drept „neoliberalism bonapartist, un amestec de tehnocraţie şi autoritarism“. Cum funcţionează tehnocraţia în era Macron, se poate observa din programul preşedintelui. Da, este vorba despre „legi mai puţine, mai bune şi mai rapide“, despre reforme menite să pună Franţa pe picioare. Însă reformele, ce vor fi concepute sub coordonarea ministrului Muncii, Muriel Penicaud, fost manager Danone, vor merge către impunerea contractelor la nivel de ramură (la fel ca în Germania), către reducerea drepturilor angajaţilor şi către promovarea unui „dialog social“ care nu are tradiţie în Franţa. Confederaţia Generală a Sindicatelor vorbeşte deja despre „o mascaradă pentru a distruge legislaţia muncii“.

Disciplină de fier în partid

Între timp, băncile şi grupurile financiare vor sta liniştite. Preşedintele Macron, fost bancher la Rothschild&Cie, a sugerat că nu va grăbi deloc proiectele pentru introducerea unei taxe pentru tranzacţiile financiare şi, în plus, se luptă să ademenească băncile cu sediul la Londra să se mute în Franţa până la concretizarea Brexitului. Că lucrurile vor merge în Franţa aşa cum doreşte „Faraonul“, după cum îl numeşte pe Macron liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, o arată majoritatea sa largă din parlament şi modul ei de funcţionare, stabilit de liderul Richard Ferrand: libertate de exprimare în partid şi tăcere totală în public. Puţin pare să mai conteze că Ferrand este vizat de o anchetă pentru închirierea de către reţeaua publică de asigurări de sănătate pe care a condus-o a unor clădiri aparţinând chiar soţiei sale.

Trump, o caricatură a sistemului american

Peste Ocean, un alt lider a ajuns la putere fără a apela niciun moment la parcursul clasic al unui politician. De la un show de televiziune şi afaceri imobiliare, Trump a sărit direct în scaunul de preşedinte al celei mai mari puteri mondiale. Este opusul lui Macron în abordarea marilor teme economice şi politice, însă, la fel ca omologul său francez, nu a intrat niciodată până la alegerile prezidenţiale în jocul politicii democratice.
Ca şi în cazul francez, Donald Trump a beneficiat de sistemul electoral. Însă e vorba de mai mult decât atât. „70% din electorat este literalmente privat de drepturi, cei mai săraci 70% din alegători, iar asta înseamnă că aleşii nu acordă atenţie atitudinilor şi preferinţelor lor. Urcând mai sus, apare o oarecare corelaţie între politician şi alegător, apare puţină influenţă. La vârf, care înseamnă probabil 1%, acolo este locul unde se face politica. Acum, Administrația Trump este un soi de caricatură a acestei situaţii. Este ca şi cum ar încerca cu tot dinadinsul să arate că ţara este condusă de Gold­man Sachs şi miliardari şi nimeni altcineva nu mai contează“, spunea Noam Chomsky într-un interviu publicat în această primăvară.

Chomsky: SUA au avut noroc cu „clovnul“ Trump

În Franţa, preşedintele apărut de niciunde se bucură de control asupra presei, în Statele Unite însă, Donald Trump este în război cu marile trusturi media. „Este periculos, dar şi Nixon a făcut acelaşi lucru“, spune Chomsky. „Dacă în SUA ar fi existat un personaj care să mobilizeze spaimele, furia, rasismul, senzaţia de pierdere a unui viitor în care credeam, această ţară ar fi fost în mare pericol. Însă am avut noroc că nu a fost niciodată un personaj onest şi carismatic. McCarthy a fost un bătăuş, Nixon a fost cocoşat de sistem, Trump cred că este mai mult un ­clovn. Deci am avut noroc, însă nu vom avea noroc mereu.“

O guvernare tot mai departe de oameni

Este şi opinia fostului deputat britanic Robert Harvey, exprimată într-un articol publicat de Project Syndicate: „Ascensiunea meteorică şi prăbuşirea noilor supra-politicieni“. Ei se prăbuşesc din cauza lipsei de experienţă politică, iar ultimii ani ne oferă suficiente exemple: Tony Blair nu a ştiut să jongleze cu principiile mai degrabă neoconservatoare decât laburiste, în special pe fondul implicării dezastruoase a Marii Britanii în războiul din Irak; David Cameron a mizat în mod greşit pe un referendum pentru ieşirea din UE, pentru a se agăţa de putere, şi a fost nevoit să demisioneze; tânărul premier italian Matteo Renzi a făcut acelaşi lucru cu un referendum constituţional. Niciunul dintre ei nu avea experienţă politică consistentă (Blair a fost doar deputat, Cameron a avut un singur mandat de deputat, iar Renzi a fost primarul Florenţei).

Acum, afaceristul Trump s-a înconjurat de generali pentru a configura o politică coerentă a SUA, după ce aliaţii au început să-şi piardă încrederea în administrația sa. La Paris, Macron a ajuns la cuţite cu generalii, umilindu-l recent pe şeful statului major al armatei, care protesta faţă de reduceri bugetare, însă s-a înconjurat de tehnocraţi şi presă, în speranţa că astfel va putea face faţă potenţialului val de proteste sociale anunţat de rata absenteismului la ultimele alegeri, de lipsa unei opoziţii şi de reformele preconizate. „Spre deosebire de un erou de desene animate, când un supra-politician ajunge la putere, cel mai probabil nu va putea salva situaţia“, scrie Harvey.

Călin MarchieviciPublicat Duminică, 13 august 2017
2670
 | 5
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Dragos
+5
La ceea ce scrie Matei, nu as adauga decat faptul ca ideea unei Frante sociale nu a disparut... micronul va avea parte de o reactie dura a societatii cat de curand, cu toate bancile ce il sponsorizeaza pe fata...lar in SUA Trump are deja o mare problema interna; o societate divizata care nu mai are repere morale...
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Matei
+7
Este stupefianta timiditatea cu care este caracterizata prezenta « Macron ». Ceea ce se deruleaza in Franta este o dictatura. Pentru acelasi lucru Ceausescu a fost crunt (si pe buna dreptate) criticat de Occident. Cat despre Trump, pozitia lui aroganta si dictatoriala a facut sa isi piarda si ultimele resurse ale partidului republican care, teoretic si partial, i-a sustinut candidatura la presidentie. Administratia prezidentiala USA se afla intr-o situatie neverosimila ; niciuna dintre formatiunile politice importante nu il sustine total pe presedintele de curand ales. Presedinte care pana in prezent face dovada de amatorism politic, nepotism si interventionism nedisimulat. Ambii presedinti, Macron si Trump, « se joaca cu focul », unul in intern si celalalt in extern. Ramane de constatat cum vor gestiona crizele ce le provoaca, fiecare.
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
MYSEBI
+9
Aparitia acestui energic si charismatic lider francez n-a " venit de nicaieri " asa cum se exprima presa mondenista si de can-can europeana abil si constant evitata de elita europeana si deci incapabila de analize pertinente valabile opiniei publice , " prostimei" adica ..... // Emmanuel MACRON este produsul Made in Globalism care in viitorul apropiat va inunda piatza politica mondiala . .....PS_ in Europa vor aparea sub pseudo-motivul incetarii Crizei Morale generalizate , in ambele Americi pentru relansare economica si in Africa pentru autodeterminare ... Numai in Asia Globalismul este in descrestere datorita ( culmea !!! ) Chinei .....
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Prostu' Satului
+9
De fapt se implanteza si acolo "experimentul romanesc", promovat de altii cu sprijinul neprecupetit ar cozilor de topor autohtone.
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
MYSEBI @ Prostu' Satului
+8
oho ... inca de peste 25 ani in Europa nu mai conteaza cine voteaza ci doar ..... cei care numara voturile . Dacian C este doar un episod , in Romania vor urma altele si altele ....
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+1
FF INTERESANT ARTICOL BINE DE BAGAT LA CAP SI DE POLITICIENII NOSTRII
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Zak
+22
Tot ce va reusi Macaron asta va fi sa se faca ridicol in fata intregii lumi. Obedienta lui gretoasa fata de dictatura globalista care se lupta sa domine omenirea, se poate finaliza si cu un sfarsit personal tragic, la fel ca Musolini. Cu milioanele si miliardele de oameni care chiar produc ceva, nu este recomandabil sa te joci, indiferent pe cine ai in spate, si chiar daca ai purta numele unora dintre hienele pitite dupa pe dupa draperii.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
nicu cohen
+8
George Orwell 1984 este evident cit se poate de real ...Daca nu protestam in Scris sa cerem Abolirea Sclavagismului , a acestui sistem Corporatist care ne-a sclavizat fraudulos odata prin Certificate de Nastere cu Cod Numeric Personal (cod de obiecte fizice moarte / "persoane fizice" adica "masti obiecte -moarte ,fara suflet ) sintem terminati ...si numai atit dar mai abandonam in sclavie copii nostrii si prin Botez (ritual de funeralii si scufundare in marea comertului maritim si transformare in sclav a nou nascutului -se boteaza ROBUL lui DUMNEZEU /DOMINE DEUM -titlul imparatului roman /papa /patriarhul /pater ) ..Sintem inecati intr-un mlastina de minciuni iar " intelectualitatea " noastra e senila si bate campii .(perciunatii isi dedica copii aceluiasi "dumnezeu " prin circumcizie , alta aiureala )
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+12
Era bufonilor oportuniști, care incă nu știu de care parte să lingă mai vârtos.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Bubulina
+23
Imi place poza! Stiti ce spune Macron? Uite, ba Donald, o vezi pe baba aia atarnata de balcon? Nu e mama, e nevasta-mea! Este ca se tine bine?
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
deja vu @ Bubulina
+14
No, se uita in zare si Macroul zice: Donalde, vezi acolo Romania? Si Trump facu ochi mici mici si nimic...
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Zak @ Bubulina
+14
Se tine bine, inca n-a picat.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 36 minute