×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 26 iunie 2017, 15:18
EUR (€)
+0.0060 ↗
4.5733 RON
USD ($)
+0.0001 ↗
4.0906 RON
• • •
Cauzele degradării instituțiilor

Cum se face că în iunie 2017 România ajunge iarăși în situația jenantă în care un prim-ministru slab calificat se agață de funcție, în pofida pierderii suportului politic, și stârnește o intrigă de prost-gust? De unde acest primitivism? De ce lipsesc oamenii de stat?

Cred că ar trebui privit dincolo de suprafața evenimentelor. Situația nu este de azi și nu se reduce la cei direct implicați. Opinia mea este că, pe fondul degradării an de an a instituțiilor din România secolului actual, s-au asociat trei cauze. Este vorba despre scăderea valorii decidenților, despre prevederi legale ce nu pot opri abuzul și despre extinderea securismului.
Sunt numeroase indiciile de degradare a instituțiilor, care ies acum nemilos în relief. Iată câteva.
Este vizibilă incapacitatea celor care ajung să decidă de a elabora un program sau de a formula vreo idee proprie. La drept vorbind, partidele nu au program, dar freamătă de apetitul funcțiilor. Indiferent cu cine ai votat, trebuie recunoscut că, după programul CDR și programul USL, există, în sfârșit, un program demn de acest nume – cel al PSD-ALDE –, care încearcă o idee economică și socială nouă de a scoate țara din sărăcia în care a fost adusă. Faptul ar trebui salutat, dar doar un program este încă puțin.

Neputința și „capra vecinului“

Este, apoi, pălăvrăgeală proporțională cu neputința. De la neputința de a acoperi găurile din asfaltul marilor orașe, de a lichida mizeria locativă în care trăiesc mulți oameni, de a da coduri juridice la neputința de a face dreptate în instanțe, de a scrie istoria contemporană sau de a opri degringolada sportului! Este, pe urmă, incapacitatea de a urma un program adoptat în alegeri democratice. Aproape fățiș, forțe dirijate de sus țintesc nu la a ameliora viața cetățenilor, cât la „a omorî capra vecinului“.
Este, ca să încheiem listarea indiciilor, apelul la „a omorî, odată cu capra, și vecinul“. Nu interesează valoarea profesională și civică a persoanelor, ci biografia lor, desigur, în prealabil măsluită în voie. Ca în
nicio altă țară din jur, decizii cruciale în România actuală se iau pe bază de sofisme (argumentum ad hominem, mai ales). Nici nu se caută argumente valide, ci să se interzică ceva vecinului mai merituos. Cum observa odinioară Mihail Sebastian, ideile sunt „nu numai nervoase, dar și exclusive. Ele nu rabdă o trecere pe alt plan decât al lor“. Se recurge dezinvolt la delațiune și înjurătură, încât „avem, de aceea, o cultură de brutalități și tranzacții“.

Sfânta incompetență

Prima cauză a degradării instituțiilor este urcarea la decizii a unor persoane tot mai nepregătite. Un ziarist observa, cu statistica în mână, că notele de 5-6 decid în România actuală soarta celor cu note de la 8 în sus. Nu vreau, desigur, să fetișizăm notele, dar este un fapt acela că ierarhia valorilor este răsturnată în mai toate domeniile și în societate ca întreg, oricum se privesc lucrurile. Inși fără valoare stau țepeni în funcții pe care nu le pricep, decid soarta altora, ba și vorbesc despre criteriul meritelor, falsificând încă o dată lucrurile. Un amatorism organizat, în care vârfuri mediocre recrutează servanți potriviți, controlează societatea. Iar mass-media, cu excepțiile de rigoare, conlucrează la confuzionare, anunțând opere ce nu există, abilități iluzorii și prestigii de mucava. Se minte din răsputeri. Sub parola „europenizării“ se ascunde adesea opunerea la o democratizare curată, iar „apartenența la Uniunea Europeană“, în loc să fie imbold la lărgirea libertăților și drepturilor persoanelor, precum în alte țări, este folosită ca temei de represiune.
În condițiile celei mai mari corupții din istoria modernă a țării, pilăraia, nepotismul, parvenitismul sunt aproape în orice instituție. Nu este cetățean onest care să nu le fi sesizat. Aventurieri ai căror părinți mărturiseau că odrasla s-a dus la partidul care „i-a oferit ceva“ își fac alte rude demnitari, pentru ca acestea să îi readucă în administrație pe ușa din dos. Să mai observăm că generația ce se „socotea neepuizată“ nu a dat decât prin accident fruntași calificați, integri și responsabili. A dat, în schimb, o mulțime de inși care strâng în brațe maxima „aranjamentul bate regulamentul“, străini de rigoare și reactivi la așa ceva. Peste toate, „camelota“, lucrul de mântuială pe care îl acuza Constantin Brâncuși, a urcat la vârfurile deciziei. Pe de altă parte, neavând valoare proprie, decidenții recurg la sprijin extern – ba procurând diplome și atenții pe care faptele lor nu le justifică, pentru a-i păcăli pe cei din țară, ba vânzând la prima ocazie orice, pentru a-i satisface pe unii din afară. Efortul lor este de „a se pune bine“, nu de a stinge necazurile vieții milioanelor de oameni.

Legi inutile

A doua cauză a degradării instituțiilor rezidă în reglementări ce nu sunt în stare să oprească abuzul. Funcțiile sunt fasonate legal pentru persoane integre, care înțeleg drepturile și obligațiile. Din nefericire, tot mai puține astfel de persoane traversează barajul care s-a creat. Ca urmare, maladia confecționării de guverne în pofida votului democratic, pe care tratatele de drept constituțional o atribuie Africii, a poposit cu ani în urmă la Carpați. Și a rămas aici. Indiciile nu pot fi tăgăduite. De pildă, la noi, președinția se joacă de ani buni cu numirea prim-ministrului, ca și cum această chestiune de stat ar fi una de liber-arbitru al unei persoane, nu de democrație. În fapt, la începutul actualei legislaturi, a fost împiedicată formarea unui guvern rezultat din alegeri democratice, pentru a slăbi rivalii politici. Prim-ministrul încropit atunci în umbră se agață acum de funcție, iar mai nou stabilește miniștrii după cârdășii. Se pot da multe alte exemple. În chip perceptibil, maladia desemnărilor unipersonale subminează instituțiile din România actuală, refeudalizându-le.
Persistă întrebarea: de ce nu se învață cum se procedează în democrația propriu-zisă? La noi, scoaterea cetățenilor și partidelor din cercul deciziilor a devenit, în ultimul mai bine de un deceniu, obiectivul. Doar că, mai nou, scoaterea se face folosind justiția ca instrument. Nu contează că performanțele țării scad continuu, iar îndatorarea se mărește! Nu contează că cei care îi stigmatizează drept „penali“ pe contracandidați sunt mai penali decât „penalii“! Nu se pune întrebarea: ce fel de justiție hotărăște cine este penal? Peste toate, un influent lider european a trebuit să atenționeze într-una din serile trecute autoritățile române să nu transforme țara în poligon pentru lupte care nu o privesc.

Securismul și mafia

Ar fi profitabil să se ia aminte la reflecțiile lui Liviu Rebreanu despre ușurința exagerată cu care se adoptă proaste decizii la vârfurile țării!
A treia cauză a degradării este securismul. Așa cum arată dezvăluirile recente, acesta a înlocuit în fapt democratizarea. Noua Securitate are personal proporțional mai numeros decât orice țară europeană și întreține un vast sistem de control al societății, bazat pe confuzia valorilor, colonizare și diversiune. Guvernele formate de sus sunt, după numeroase indicii, securiste, Parlamentul pare blocat de „șantajabili“, justiția este sub acorduri cu serviciile secrete, mass-media sunt, mărturisit, infiltrate, universitățile și institutele de cercetare majore nu mai puțin. „Dubla comandă“, cum se vede bine, nu este doar vorbă. Pare că specializarea în diversiune a participării la Tratatul de la Varșovia a supraviețuit istoriei. Azi, mulți cetățeni se așteaptă consternați la reacția celor demascați prin încercarea Parlamentului de a reconstitui fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, de a dezvălui colonizarea justiției de către serviciile secrete și controlarea societății de către grupuri mafiote.
După zece ani irosiți, după alți trei de degradare, exista speranța – independent de faptul că s-a votat sau nu cu majoritatea actuală – că se poate pune capăt la tot atâția ani de erori. Această speranță este în pericol. Mulți concetățeni cred că totul este pierdut. Opinia mea este alta. A sosit momentul să se înfăptuiască un 1989 și în actualele servicii secrete. Democratizarea trebuie continuată de unde s-a oprit odată cu abuzurile șmecherești din 2004 și anii următori. Trebuie lucrat la legi – începând cu legile pentru selecția meritocratică a decidenților, pentru ieșirea din amatorismul organizat și din confuzia valorilor și pentru seriozitatea prestației. Simplu spus, revenirea la normal începe acum cu legi în interes public și justiție justă.

Andrei MargaPublicat Luni, 19 iunie 2017
3499
 | 20
 | 35
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Czestochowa
0
Acei 10 ani cu /mari probleme/ sunt greu de recuperat ,dar nu e imposibil .Depinde numai de vointa si luciditate .Tara are nevoie de oameni bine pregatiti si cu caracter .
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Cata
0
principalele cauze ale degradarii institutionale sint altele. cu tot respectul dar cele enumerate sint consecinte! cauzele tin de comportamente si tiparele de gindire ale indivizilor care ocupa functiile si datorita faptului ca vedem acelasi tip de comportament/caracter infect de peste 25 de ani principala cauza o constituie dorinta de a avea si nu de a fi. A avea se asociaza cu tradarea, crima, hotia. coruptia este doar un instrument folosit de puterea pentru a se perpetua iar institutiile respective sint complice de aceea nu se rezolva nimic in Romania. in Romania putrea e loc de joaca pentru inadecvati dpdv social si lipsiti de constiinta. acest loc de joaca e format din cine trebuie sa fie acolo, adica indivizi fara moralitate. asocierea acestora in tot felul de manopere frauduloase si institutii de forta sint rezultatul caracterului lor infect departe de rolul institutiei. "nelinistea etica" nu e ceva care sa-i atinga macar, la care sa mediteze.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Dina @ Cata
+2
Zic să punem vina, mă cata, nu pe avea și a fi, ci pe legea gravitației și legea căderii corpurilor. Dar înainte să ne mai și cătăm unde trebuie.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
@Dina @ Cata
0
Si ti-ai luat reteta, draga Dina? Vezi sa respecti orele.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+5
FELICITARI DOMNULE MINISTRU IN MARE PAREREA MEA INCOMPETENTA SI CORUPTIA SI NEPOTISMUL DISTRUGE RO !!!!!!DE CE NU SE FACE NIMIC CAND SUNTEM PE UN DRUM BUN PENTRU CA APARE PENALUL DE FA DRAGNEA UN ELEMENT FF TOXIC CA SI MOLICEANU CARE VAND DEMNITATEA TARII UNGURILOR MA OPRESC SUNT OBOSIT SI SCARBIT !!!!!!!!!O SEARA BUNA O LUAM DE LA CAPAT MAINE SI NU UITATI CORUPTIA UCIDE ANTICORUPTIA !!!!!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
c.g.
0
Pt.Taranul. Scurt asa , fata de Ciolos Dacian Julien, calamitatea tehnocrata '' guvernul meu '' , dupa alegerile generale din dec.2016 Guvernul PSD si ALDE condus de Premierul Sorin Grindeanu cu toate grimasele sale, cu toate tarele remarcate de dumneavoastra , avea un program de guvernare care mai ameliora putin, nu mult viata romanilor si nu numai asta ... ! Dar brusc dupa vizita mariei sale '' Palton Voda '' in Lumea Noua intram intr-o zavera inedita PSD contra PSD cu fatairea din dos a fostului Premier Ponta care nici el nu stie ce si cum, sa farame Guvernul ca nu performeaza spune Liviu Dragnea si C.P. Tariceanu, sa il bage in goneta pe Premierul Grindeanu ca brusc nu mai performeaza impreuna cu ministrii din Guvern s.a.m.d., de aiureaza sticlele mai mult sau mai putin mogulizate 24 din 24 de ore de zici ca suntem la ... balamucul nou ! Oare mai suntem normali cu capatanile noastre , oare am ajuns atat de buimaci de nu mai putem sa intelegem ce se intampla in tara asta ROMANIA ??? Va doresc numai de bine ! p.s. dumneavoastra puteti sa intelegeti lupta asta pentru ciolan in PSD la care trebuie sa participe toti romanii, eu nu pot sa o inteleg pentru ce bajocura si bataia asta de joc la adresa tuturor romanilor !!!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
vanare de vant
+1
Cauzele degradarii rezida in primul rand din prabusirea economiei nationale care a inclus in mod nefericit, dar necesar, degradarea scolii de oricare grad, sub oricare egida, exprimata vertiginos din '90 incoace. Consecinta imediata a fost dezinteresul si ingustarea orizontului general-cultural, care cuprinde tot mai multi cetateni, dintre care se aleg zisii lideri politici.Peste 10-15 -20 de ani politica ( activitatea de promovare, sustinere si inaintare pe cale democratica neviciata ale intereselor vitale ale societatii) va fi dusa de analfabeti functionali din ce in ce mai bogati.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
parere
+7
In tara asta s-ar face lumina daca s -ar da o lege chiar trecuta in constitutie si anume.EXCLUDEREA BANILOR DIN POLITICA....si EXCLUDEREA SERVICIILOR DIN POLITICA....sub forma fostilor care au activat in servicii.....apoi a strainilor...
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Poli 21
-15
De ce se baga acest individ in probleme le care este total necunoscator ?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Doctor @ Poli 21
+4
Polipii se pot opera. Cred că este cazul să recomandăm asta. Uneori se usucă singuri și dispar
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Janos @ Poli 21
+7
Putem presupune că articolul atinge și doare. Dar curățenia ar trebui făcută. Marga are dreptate.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Dina @ Poli 21
+4
Ce grad ai Poli? Vedem că te dai de la 21. Ai uitat pe 1/4.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Cauzele degradarii ?
-8
Domnule Marga , au fost utile serviciile secrete in 90 pentru FSN , in 92 pentru FDSN , in 93 pentru PDSR ( care a rezistat pana in 96 ) ? In 2000 , Serviciile Secrete au fost bune si utile cand PDSR si PUR au constituit Polul Democratiei Sociale din Romania ( 7 sept. 2000 ) ? In iunie 2001 , Serviciile Secrete au fost utile pentru constituirea Partidului Social Democrat si pastrarea acestuia la guvernare pana in 2004 ? In 2012 au fost utile pentru USL ? " A SOSIT MOMENTUL SA SE INFAPTUIASCA UN 1989 SI IN ACTUALELE SERVICII SECRETE " .Ce facem , punem batista pe tambal trecutului de 27 de ani si cerem reforma radicala pe " repede-nainte " menajand capii politicului si serviciilor secrete de pana acum lovind punctual in sefii si structurile actuale ? De ce doar " ACTUALE " ? Pentru mineriade sunt acuzati " FOSTII " , pentru Serviciile Secrete de ce trebuiesc acuzati " ACTUALII " ?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Friedrich @ Cauzele degradarii ?
+6
Încâlcind lucrurile nu se rezolvă nimic. Chestiunea este, cum zice Marga, de normalizare ca în orice țară câtuși de puțin normală. Iar asta este control public nu secretomanie. România cheltuie bani cu păzirea cetățenilor, în loc să construiască. Și Johannis ce a făcut ân America? A discutat cu serviciile secrete. Nimic altceva, doamne ferește! Cum să o ducem normal dacă se vrea doar păzirea ca celălalt să nu gândească altfel?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Nelu Stiuca @ Cauzele degradarii ?
+3
@Cauzele Degradarii ? Modificarile ABERANTE petrecute la nivelul societatii romanesti in ultimii 27 de ani SUNT cauzele regresului societatii romanesti. Impotriva NORMALITATII s-au dezvoltat in RO SECURISMUL SI CAPITALISMUL DE CUMETRIE (sunt de 6 ori mai multi securisti decat in 1989 si de patru ori mai multi bugetari). Tot impotriva NORMALITATII sunt si actiunile continuate pana in ziua de azi a celor trei grupari de RECHINI mondiali ce s-au afisat in dec 1989 conduse de ION ILIESCU stalinistul, PETRE ROMAN israielianul si DUMITRU MAZILU americanul. Omenii lor au fost teroristii din dec 1989, tot ei au fost si sunt cei care au capturat RO dupa 1990 distrugand economia, apararea tarii, etc inclusiv viitoru poporului roman.STRUCTURILE STATULUI SUNT MAFIOTIZATE IAR LEGILE SUNT ELABORATE DE HOTI PENTRU BANDITI SI HAIDUCI. MASURILE ODIOASE DISPUSE DUPA 1990 DE CATRE CRIMINALII CARE AU CAPTURAT RO I-AU DETERMINAT PE ROMANI SA EMIGREZE. ILIESCU, CONSTANTINESCU, BASESCU SI IOHANNIS sunt capii groaparilor ROMANIEI parbusite abisal in mod ireversibil. ALELUIA............
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Klaus Woodenhead @ Cauzele degradarii ?
+4
Serviciile au devenit deosebite după 2000, când Măgureanu și-a făcut partid, înghițit de PD-ul lui Băsescu. După asta Băsescu a avut o evoluție fulminantă în politică, iar serviciile au înflorit. După 1989 s-au ascuns ca șobolanii. Băsescu le-a redat încrederea și de asta se cer astăzi reformați. Exceptând tupeul nu s-au schimbat cu nimic față de perioada ceaușistă.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Emile
+4
În anii șaptezeci citeam că Occidentul își pune problema cine va conduce țările peste douăzeci - treizeci de ani dacă toți studenții excepționali se îndreaptă spre facultăți tehnice sau stiințe exacte, iar spre zonele din care se accede tradițional spre politică rămânând studenți mai slabi dotați. În revista Magazin Istoric din perioada acelorași ani șaptezeci scria că în perioada interbelică postofoliul Ministrului învățământului era același cu cel al Primului ministru, ministruii învățământului fiind personalități mult mai mari și mult mai respectate decât prim miniștrii.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
c.g.
+3
Sigur ca domnul Sorin Grindeanu a incercat sa se victimizeze legat de raportul domnului Valcov in treaba cu relatiile cu Rusia ... ! Probabil ca dupa dec.'89 in treburile interne ale ROMANIEI se amesteca: rusii,'' colegii americani '', '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, deoarece de circa 28 de ani incurajeaza cozile de topor autohtone, prezente cam in toate aglomerarile politice, in a presta cu multa abnegatie mega hotii si mega banditisme economice ! Faptul ca azi ROMANIA este o ruina: economica, politica, sociala, practic un NIMENI ECONOMIC, care atrage in mod obiectiv un NIMENI POLITIC este o dovada a celor afirmate de mine in comentariul asta ! Suntem azi o colonie jefuita in dispret pentru mediu de bogatiile solului si subsolului precum coloniile din Africa si America de Sud in contrast izbitor cu apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E.,Parteneriat Styrategic cu SUA ! Ciudata zavera asta Grindeanu -Dragnea dupa vizita fulger in Lumea Noua a sotului doamnei Carmen, ciudate declaratiile de doi bani de pe peluza CaseiAlbe cand omul din Dealul Cotrocenilor fu laudat de Presedintele SUA cu apararea statului de drept cand maria sa '' Palton Voda'' a calcat in bocancei CONSTITUTIA ROMANIEI, iar PARLAMENTUL ROMANIEI daca avea curajul trebuia sa il suspende din functia de PRESEDINTE al ROMANIEI ! Putem sa asistam din nou la o revenire la un guvern de calamitati tehnocrate gen Dacian Ciolos Julien, adica '' guvernul meu '' cum gungurea '' Marele Tacut '' care pana in data de 1.Dec.2018 cand aniversam 100 de ani de la itirea REGATULUI ROMANIA MARE SUB SCEPTRUL M.S.REGELE FERDINAND I, EVERESTUL NOSTRU CA TARA SI NATIE, sa fim faramati ca stat national unitar asa cum codosesc dusmanii nostrii ! Dumnezeu sa aiba in Paza Sa pe MARIA SA POPORUL ROMAN si '' pamantul asta gras si frumos '' care cu dragoste il numesc ROMANIA ! P.S.-eu c.g. il simpatizez pe baiatul asta silitor Sorin Grindeanu numai ca acum cred ca greseste ... !
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ c.g.
+4
Adoptarea poziţiilor de respingere a unor puteri în faţa cărora te scălîmbi şi scoţi limba în condiţiile în care pentru alte puteri pe care le numeşti pompos parteneri strategici ( care o fi strategia ... , nu pot pricepe ) ... , stai capră ... , ţine de vrednicia mintală a celor ce conduc destinele ţării în care ne ducem crucea ... !
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Visul lui Iohannis și un cal verde
Publicat acum 21 ore şi 42 minute
 Lista pentru premier s-ar fi redus la două nume
Publicat acum 23 ore şi 13 minute
Stejarul lui Nicolae Grigorescu
Publicat acum 22 ore şi 44 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
25 articole/ Actualizat acum 22 ore şi 41 minute
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
130 articole/ Actualizat Vineri, 23 iunie 2017
Ioan Viştea

Trebuie să recunoaştem un fapt: scandalurile cu tentă de război fratricid, răfuielile dintre facţiuni ale PSD, îndelung mediatizate, purtate cu poalele ridicate în cap şi cu tot izul de mahala fanariotă, au şi partea lor bună.

Ioan VişteaPublicat acum 21 ore şi 14 minute