Caz şcoală cu un primar PSD

Primarul social democrat al comunei Odoreu din judeţul Satu Mare, Dumitru Dorel Pop, alintat Mitică de apropiaţi, constituie un caz şcoală de traseism, corupţie, incompatibilitate şi arivism mai rar întâlnit în peisajul postdecembrist. După ce a deţinut patru mandate de primar, Pop candidează din nou la alegerile locale din 5 iunie a.c., sperând că o să-i mai păcălească o dată pe alegătorii din comuna pe care o păstoreşte.

Primar multitraseist

Edilul şef Dumitru Dorel Pop şi-a început cariera profesională ca ajutor de cioban după care a devenit ajutor de ospătar în comuna natală. Cariera politică a început-o în PNL, partid în numele căruia a vrut să candideze, în anul 2000, pentru funcţia de primar al comunei Odoreu, dar a fost tăiat de pe listă de conducerea liberală judeţeană. S-a înscris rapid în APR şi a reuşit să câştige funcţia de primar la alegerile locale din iunie 2000. În 2001 s-a înscris însă în PD, după ce APR a fuzionat cu PNL. După un an, în apogeul guvernării Năstase, primarul Pop a sărit în barca PSD, după declanşarea unei mari campanii de racolare politică de către fostul ministru al Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, fiind momit cu tot felul de promisiuni de către prefectul de atunci al judeţului Satu Mare, Gheorghe Ciocan, şi de către ministrul Apărării Naţionale, Ioan Mircea Paşcu, care era deputat de Satu Mare.

În PSD a primit mari funcţii şi onoruri mari, devenind vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare, preşedinte al Ligii aleşilor locali social democraţi şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Arbitraj şi Integritate Morală. În toamna anului2010 apurtat negocieri cu generalul Gabriel Oprea pentru a se înscrie în UNPR şi a obţinut transferarea de către Ministerul Apărării Naţionale a unei foste unităţi militare în administrarea comunei Odoreu şi finanţarea unor lucrări de infrastructură, dar nu a făcut pasul întrucât ar fi pierdut mandatul de primar în cazul demisiei din PSD.

Primar ultrapenal

Pe parcursul celor patru mandate, împotriva primarului Pop au fost formulate zeci de plângeri şi denunţuri penale de către cetăţeni şi consilieri locali din comuna Odoreu, precum şi de către instituţii ale statului, începând cu Prefectura Judeţului Satu Mare. Conform unui răspuns la o interpelare adresată ministrului Justiţiei, în perioada 2005 – 2016, primarul comunei Odoreu a fost cercetat în 14 dosare penale, dintre care nouă au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare (258/P/2005, 1570/P/2005, 4733/P/2008, 1491/P/2009, 2068/P/2009, 3028/P/2009, 3992/P/2009, 2283/P/2012 şi 1624/P/2013), patru au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea (171/P/2008, 633/P/2011, 266/P/2014 şi 45/P/2016) şi într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (56/P/2005). Exceptând dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare nr. 3028/P/2009 şi dosarul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea nr. 45/P/2016, primarul Pop a scăpat basma curată în mod curios şi dubios în toate celelalte dosare, beneficiind de soluţii de neîncepere a urmăririi penale sau de clasare în majoritatea cazurilor pentru că a intervenit prescripţia faptelor penale imputate. Tergiversarea şi muşamalizarea dosarelor sunt evidente având în vedere durata cercetărilor şi soluţiile emise. Potrivit unor localnici, Pop a beneficiat de protecţia politică a fostului prefect şi deputat Gheorghe Ciocan şi a fostului deputat şi ministru Ioan Mircea Paşcu, precum şi de protecţia judiciară a comisarului şef Gheorghiţă Neamţ din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare, a unui fost procuror şef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA şi a unui procuror şef din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, originar dintr-o localitate învecinată.

Totuşi, primarul de Odoreu a fost inculpat şi trimis în judecată, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, prin rechizitoriul emis în data de 21.05.2015 în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare nr. 3028/P/2009. Cauza se află pe rolul Judecătoriei Satu Mare în dosarul nr. 3646/296/2015, care a avut cinci termene de judecată. Recent, în urma unor sesizări şi interpelări, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a început urmărirea penală împotriva primarului Pop, în dosarul nr. 45/P/2016, pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, conflict de interese, fals şi uz de fals, dintre care majoritatea au fost constatate printr-un proces verbal de constatare şi un raport de audit financiar întocmite de Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi Satu Mare şi înregistrate la UATC Odoreu sub nr. 1564/09.05.2013 respectiv sub nr. 1565/ 09.05.2013. În aceste acte au fost reţinute în jur de 100 de abateri de la legalitate şi regularitate, dar Curtea de Conturi nu a sesizat unitatea de parchet competentă de la finalizarea controlului până în prezent. Edilul şef din Odoreu a contestat actele de control ale Curţii de Conturi, dar Tribunalul Satu Mare a respins cererea sa prin sentinţa nr. 1198/CA/27.03/2014, iar Curtea de Apel Oradea a respins recursul său prin decizia nr. 646/CA/2015 – R/18.02.2015, hotărârea rămânând definitivă. Pop a devenit astfel bun de plată penală şi financiară pentru infracţiunile comise şi prejudiciile cauzate, dar parchetul nu l-a tras la răspundere penală până în prezent, iar Curtea de Conturi nu a recuperat pagubele.

Primar incompatibil

Prin raportul de evaluare nr. 3175/G/II/26.01.2015, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Dumitru Dorel Pop deoarece în perioada 18.06.2008-18.04.2013 a deţinut atât calitatea de primar al comunei Odoreu, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC Papillon SRL. Pop a contestat raportul ANI, dar Curtea de Apel Oradea a respins acţiunea sa ca neîntemeiată, prin sentinţa nr. 155/19.10.2015. A declarat recurs împotriva acestei hotărâri, care a fost înregistrat în dosarul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 48/35/2015 şi se află la completul de filtru. Potrivit unor specialişti, edilul şef al Odoreului nu are nicio şansă să obţină o hotărâre favorabilă în condiţiile date, astfel că zilele sale la primărie sunt numărate, chiar dacă ar fi reales în 5 iunie.

Primar arivist şi superbogat

Primarul Pop a obţinut în cursul celor patru mandate o avere cu care puţini omologi de ai săi din ţară se pot lăuda. Astfel a dobândit o casă pe Strada Republicii, o cabană cu pescărie pe Strada Călifarului şi un conac pe Strada Înfrăţirii din Odoreu, pe care l-a extins şi l-a renovat, transformându-l într-un adevărat palat. A acaparat prin firma soţiei sale, Ioana Pop (SC Papillon SRL), şi prin firma fratelui său Petru Dinu Pop (SC Profimobil Construct SRL) toate spaţiile comerciale, în număr de şase şi în suprafaţă de 1000 metri pătrţi, de la parterul unui bloc ANL construit în centrul comunei, precum şi fosta baie comunală şi fostul centru de colectare a laptelui. Potrivit unor localnici, Pop ar fi dobândit, prin interpuşi apropiaţi (soţia Ioana Pop, fratele Petru Dinu Pop, vărul Dorel Pop şi tatăl Dumitru Pop) sau prin firme deţinute de aceştia, între 200-300 de hectare de teren pe raza comunei. Un lot de 20 de hectare situat la ieşirea înspre municipiul Satu Mare a fost parcelat şi vândut ca locuri de casă. În mod suspect, Agenţia Naţională de Integritate nu a evaluat şi averea dobândită de primarul Odoreului şi situaţiile de conflict de interese în care acesta s-a aflat.

Hoţul strigă hoţii!

Având în vedere că a fost inculpat şi trimis în judecată şi că a fost declarat incompatibil, Dumitru Dorel Pop n-ar fi avut dreptul să candideze pentru un nou mandat de primar potrivit modificărilor aduse Statutului PSD în cursul anului trecut. Cu toate acestea, conducerea judeţeană PSD i-a aprobat o nouă candidatură, iar conducerea centrală, în frunte cu preşedintele Liviu Dragnea, i-a confirmat-o. Culmea ironiei, sâmbătă, 28 mai, în cadrul unei şedinţe a conducerii judeţene a PSD la care au participat preşedintele Liviu Dragnea şi fostul lider social democrat Victor Ponta, care au efectuat o vizită electorală în municipiul Satu Mare cu prilejul Zilelor oraşului, primarul Pop i-a solicitat ritos lui Dragnea să demisioneze din fruntea PSD, invocând că a fost condamnat definitiv şi că apără corupţii din partid. Vădit afectat, Dragnea i-a replicat că a fost ales de un congres al partidului şi că nu are decât să demisioneze din PSD dacă are altă opinie. Probabil că primarul Mitică a executat o comandă, având în vedere că în ultima vreme s-a tot lăudat în sat că are prieteni la SRI şi la DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 144 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.