Caz şocant în justiţia din România

Judecătorii au decis arestarea preventivă deşi procurorii s-au opus. Cazul mamei care a plecat din Canada pentru a-şi apăra copilul de violenţele fostului partener

Procurorii au făcut recurs la arestarea preventivă

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a unei cetăţence române, acuzată de autorităţile din Canada că şi-ar răpit fi răpit copilul minor. Pe 21 aprilie, instanţa va judeca cererea de extrădare solicitată de autorităţile canadiene. Dacă românca – pe numele ei Ana Maria Nedelcu – va fi extrădată, ea riscă 10 ani închisoare, dacă va fi găsită vinovată de instanţa canadiană. Ce este însă şocant în acest caz. Judecătorii au decis arestare preventivă, deşi procurorii au apreciat că această măsură nu se impune. Pronunţarea deciziei a fost urmată în foarte scurt timp de punerea ei în executare. De menţionat, că nu doar avocatul Anei Maria Nedelcu a înaintat recurs la măsura arestării preventive, ci chiar şi procurorii contestă, prin recurs, arestarea preventivă. Suntem în faţa unei situaţii – probabil – în premieră îm justiţia din România. Mai mult, conform unor surse, procurorul de şedinţă a precizat că există probleme şi cazul nu este „extrădabil”.

Cazul pe scurt

Ana Maria Nedelcu (43 de ani) a locuit până în 2014 în Canada, unde a trăit (nu se ştie dacă a fost vorba de căsătorie sau doar concubinaj) cu un cetăţean de origine dominicană. Ana Maria susţine că a plecat din Canada din cauza violenletării de către dominican a copilului rezultat din relaţia celor doi. Ana Maria Nedelcu l-a reclamat în Canada pe dominican pentru rele tratamente aplicate minorului, dar instanţa nu i-a dat dreptate. După ce s-au despărţit cei doi, o instanţă canadiană a decis o custodie comună – o lună la tată, o lună la mamă. Pentru a proba spusele ei, Ana Maria Nedelcu a prezentat şi o casetă, care a fost prezentată public în România. Mama Anei Maria Nedelcu a precizat pentru Realitatea TV că s-a cerut audienţă la preşedintele României, la primul ministru în acest caz.

Ce spune Constituţia

ARTICOLUL 19

(1) Cetăţeanul român nu poate fi extrădat sau expulzat din România.

(2) Prin derogare de la prevederile alineatului (1), cetăţenii români pot fi extrădaţi în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte, în condiţiile legii şi pe bază de reciprocitate.

(3) Cetăţenii străini şi apatrizii pot fi extrădaţi numai în baza unei convenţii internaţionale sau în condiţii de reciprocitate.

(4) Expulzarea sau extrădarea se hotărăşte de justiţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.