Cazanciuc, despre cererea de demitere a Liviei Stanciu

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că pentru revocarea din funcție a unui magistrat există niște condiții clare, prevăzute de lege, iar cererea de demitere a președintelui ÎCCJ, Livia Stanciu, nu are la bază una dintre acestea.

„Din perspectiva Ministerului Justiției, nu avem în analiză o asemenea solicitare, de altfel condițiile pentru revocarea din funcție a oricărui magistrat din România sunt foarte strict prevăzute de lege și, în această situație, nu suntem într-una din ipotezele prevăzute de lege”, a spus Cazanciuc, la sediul CSM, citat de Agerpres.

El a amintit că există un demers al președintelui CSM către Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă s-a adus atingere independenței Justiției în cazul scrisorii prin care cinci senatori cer președintelui Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președintele ÎCCJ, și Laura Codruța Kovesi, șeful DNA.

„Eu întotdeauna am făcut un apel, mai ales la oamenii politici, să nu comenteze deciziile instanțelor de judecată, tocmai pentru că există o responsabilitate în plus din partea unui om politic. Pe de altă parte, e foarte dificil să stabilești limitele unui dialog atunci când nu ai niște repere măcar la nivel de deontologie, de aceea am încercat de-a lungul timpului să avem niște repere deontologice dinspre politic către justiție pentru a vedea care sunt limitele în care poți să discuți despre anumite soluții definitive ale unor instanțe de judecată”, a afirmat ministrul Justiției.

El a adăugat, în legătură cu achitarea Marianei Rarinca, că CSM a făcut un demers către Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă au fost sau nu au fost respectate toate procedurile de la momentul constituirii dosarului și până la finalizarea lui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.