Cazanciuc: Dosarul Alinei Bica nu afectează activitatea DIICOT

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri că dosarul în care este acuzată Alina Bica nu afectează prestigiul şi activitatea DIICOT. Cine a încălcat legea trebuie să răspundă, a mai spus oficialul.

„Sunt răspunderi individuale. Cine a încălcat legea, cu siguranţă va trebui să răspundă pentru acest lucru. Nu este o situaţie confortabilă pentru instituţie, evident, dar cu siguranţă ceea ce a făcut DIICOT până acum a fost de cele mai multe ori validat de instanţele de judecată. Au fost acţiuni de care cu siguranţă era absolută nevoie”, a spus Robert Cazanciuc.

Prestigiul şi activitatea DIICOT nu sunt afectate nici de suspiciunile că fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica ar fi primit mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, pentru a tergiversa dosarul în care acesta este cercetat, a susţinut Cazanciuc.

„Nu cred că ce s-a întâmplat în ultima perioadă afectează DIICOT, nu afectează activitatea DIICOT. Sigur, este regretabil şi nimeni din DIICOT nu este confortabil cu această situaţie, dar activitatea în sine şi prestigiul instituţiei nu cred că, per ansamblu, sunt afectate. De altfel, sunt în continuare foarte multe acţiuni ale DIICOT. Asta dovedeşte foarte clar că este un sistem care funcţionează, care ştie foarte clar ce priorităţi are, indiferent de accidentele de parcurs uneori”, a mai spus ministrul.

Bica este acuzată de abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea unui teren pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiției și membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Pe 21 noiembrie, Bica şi-a înaintat demisia de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al Direcţiei, iar președintele Traian Băsescu a semnat câteva zile mai târziu decretul privind eliberarea sa din funcția. Bica a devenit șefă a DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei din acel moment, premierul Victor Ponta.

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.