Cazanciuc, promisiuni pentru instanțe

Clădirile instanțelor de judecată din 27 de reședințe de județ ale țării vor intra într-un program de investiții al Ministerului Justiției, proiectul urmând să fie propus Guvernului în cursul săptămânii viitoare împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat miercuri, la Hunedoara, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Proiectul ar urma să se deruleze pe o perioadă de cinci până la șapte ani, cu o finanțare anuală de 100 de milioane de lei, fondurile urmând să fie asigurate de la bugetul de stat.

„Săptămâna viitoare, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, voi propune Guvernului demararea unui program de investiții în sediile de instanță din 27 de capitale de județ, pentru a pune în valoare clădirile de instanță, pentru a construi, de ce nu, acolo unde este nevoie, instanțe noi. Dacă aruncăm o scurtă privire pe lista monumentelor istorice din România, o să găsim foarte multe sedii de instanță. O să regăsiți în centrul orașului, de cele mai multe ori, cele mai frumoase clădiri, ca o dovadă a rolului și a locului pe care justiția trebuie să-l aibă, și anume acela de a încerca să mențină un echilibru în relațiile sociale”, a spus Robert Cazanciuc, citat de Agerpres.

El a afirmat că de la preluarea mandatului a vizitat aproape 90 de instanțe din țară, precizând că intenția sa este ca sediile acestora să fie funcționale, în condițiile în care multe dintre imobile au fost construite la începutul secolului XX, atunci când cazuistica și numărul de dosare era altul. În opinia ministrului Justiției, sediile multor instanțe nu mai sunt adaptate nevoilor actuale, iar în cazul celor care funcționează în clădiri cu statut de monument istoric este nevoie de reabilitări și extinderi.

„E un program care se va derula probabil pe cinci-șapte ani cu un buget pe care ni-l dorim în jur de 100 de milioane de lei pe an. Sper să putem face cât mai multe lucruri. Am vrut să văd direct cum arată unele instanțe pentru a stabili în mod corect prioritățile, pentru că evident toată lumea vrea investiții, dar când mergi pe teren constați că e nevoie mai degrabă în alte părți decât acolo unde rezultă din hârtii, de cele mai multe ori”, a spus ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.