Cazul avionului dispărut: Malaezia va publica raportul propriei anchete

Malaezia urmează să dea publicității săptămâna viitoare un raport preliminar asupra dispariției avionului de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a anunțat premierul Najib Razak, al cărui guvern a fost aspru criticat din cauza lipsei de transparență în anchetă, transmite AFP.

„Am cerut unei echipe de experți să studieze acest raport și este probabil să fie publicat săptămâna viitoare”, a declarat prim-ministrul într-un interviu difuzat joi seară de postul american de televiziune CNN.

Guvernul de la Kuala Lumpur nu a dezvăluit nimic până în prezent din ancheta pe care o efectuează asupra dispariției zborului MH370, pe 8 martie, în continuare inexplicabilă.

Avionul avea la bord 239 de persoane, majoritatea chinezi și malaezieni, și efectua o cursă între Kuala Lumpur și Beijing.

După ce dintr-un motiv necunoscut și-a schimbat brusc traiectoria la o oră după decolare, avionul s-ar fi prăbușit în sudul Oceanului Indian, la circa 1.600 de kilometri nord-vest de Perth (coasta de vest a Australiei), potrivit datelor oferite de sateliți.

În pofida uriașelor operațiuni de căutare, cu avioane, nave și submarine, nu a fost descoperită nicio urmă.

Malaezia a devenit foarte repede ținta criticilor după dispariția aparatului, din cauza unui haotic răspuns inițial: informații contradictorii și indicii importante nedezvăluite — un radar a înregistrat trecerea avionului la scurt timp după schimbarea traiectoriei, însă nimeni nu a reacționat—, stârnind furia familiilor celor dispăruți.

În interviul acordat CNN, premierul a menționat că guvernul său nu este încă pregătit să declare decedate persoanele aflate la bordul zborului MH370.

„La un moment dat, voi fi, dar în prezent trebuie să luăm în considerare sentimentele celor apropiați, pentru că unii dintre aceștia au afirmat în public că nu sunt pregătiți să accepte (decesul rudelor) până când nu găsim o dovadă concretă” a prăbușirii avionului, a adăugat Najib Razak.

Este însă „dificil să îți imaginezi altceva” decât moartea pasagerilor, a precizat el în interviul amintit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.