Cazul Coldea – Ghiță, moment de răscruce

Cine i-a numărat cu atenție gradele în acești ultimi ani generalului Florian Coldea, milioanele de euro ale lui Sebastian Ghiță din contractele cu statul și promovările pe sub masă ale Laurei Codruța Kovesi înțelege fără putință de tăgadă sub ce zodie s-a aflat România mai bine de un deceniu. Nu mai este un secret decât pentru cei care se prefac că nu pricep, din interese lesne de înțeles.

Ce va urma însă? Rezolvă decapitarea lui Florian Coldea și, eventual, a Laurei Codruța Kovesi și o cercetare a acestora problema? Tind să cred că doar parțial.

Coldea, Ghiță și Kovesi sunt exponenții unui sistem care a cangrenat bună parte din societate, iar fără o analiză a cauzelor și o pedepsire, măcar prin oprobriul românilor, dacă nu penal, a celor care i-au sprijinit totul este în zadar. Copii ale lor există în multe exemplare și pot fi propulsate la vârful Sistemului oricând. Este suficient să treci în revistă promovările făcute de Traian Băsescu în justiție și moștenite de Klaus Iohannis ca să te convingi, iar cazul unor procurori transformați peste noapte în judecători la instanța supremă este doar un exemplu.

Cum s-a ajuns însă ca România să arate ca un stat mafiot în care numărul doi din SRI și șefa anticorupției se băteau pe burtă cu un individ de teapa lui Sebastian Ghiță? De aici trebuie să înceapă răspunsurile – știute deja – dar în mod obligatoriu repuse pe tapet.

Veți fi observat desigur, cea mai mare parte a grozăviilor ultimilor ani s-au întâmplat sub regimul Băsescu și în guvernarea noului partid aflat la putere. Ați ghicit, despre PSD era vorba.

Sebastian Ghiță este lipit de PSD ca marca de scrisoare, asta în timp ce astăzi unii privesc uluiți cum partidul lui Liviu Dragnea încearcă să scoată profit politic din monstruozitatea care a ieșit la suprafață.

Coldea și Kovesi sunt creația lui Traian Băsescu, oblojiți la nevoie de același PSD. Când și-au luat mâna de pe ei și Băsescu și PSD, a intervenit prompt pompierul Klaus Iohannis.

Cu un sistem politic care a asistat și chiar a fost complice la tot ce s-a întâmplat e greu de intuit cine mai poate îndrepta lucrurile. Scuza presiunilor externe mai e valabilă doar pentru unii dintre votanții acestora.

Mulți își spun speranța tot în PSD, în crearea unei comisii de anchetă în Parlament și a unei noi legislații. Pe aceștia îi invit să-și imagineze cum arată un PSD la butoanele Sistemului! Dacă nu pot face acest exercițiu de imaginație, nu trebuie decât să mai aibă puțină răbdare ca să se convingă.

Alții privesc încrezători către Klaus Iohannis. Lăsat fără „Guvernul meu”, Iohannis se sprijină șchiop tocmai în acest sistem de forță, iar soluțiile sale sunt ușor de intuit.

Doar o presiune, constantă și legitimă, a opiniei publice mai poate îndrepta lucrurile. Și cum serialul Ghiță e în plină desfășurare e de presupus că această presiune publică va crește. Altfel, „pleacă ai noştri, vin ai noştri…”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.