Cazul Dragnea în variantă franțuzească

Francois Fillon

În noiembrie 2016, Republicanii, noua denumire a principalului partid de dreapta din Franța, l-au ales pe Francois Fillon, fostul premier al președintelui Nicolas Sarkozy (2007-2012), drept candidat la alegerile prezidențiale din aprilie.

Miza este uriașă: socialiștii aflați la guvernare au imaginea profund erodată, iar candidatul lor are șanse minime,
motiv pentru care candidatul Republicanilor este cel care are misiunea de a „salva“ țara de spectrul unei (totuși puțin probabile) președinții a naționalistei Marine Le Pen. Acesta este și motivul pentru care s-au organizat alegerile primare din luna noiembrie – partidul a vrut să nominalizeze candidatul cu cea mai mare priză la electorat.

Alegerea lui Francois Fillon, docilul premier al lui Nicolas Sarkozy, a fost o surpriză. Favoriți erau considerați fostul premier Alain Juppé, un politician foarte experimentat, și Nicolas Sarkozy. Juppé s-a clasat pe poziția a doua, iar Sarkozy a pierdut încă din primul tur al alegerilor preliminare.

Scandalul „Penelopegate“

Nu trec însă două luni și Francois Fillon, dat de sondaje drept cel mai probabil viitor președinte al Republicii Franceze, este înghițit de un scandal de proporții, fiind acuzat de deturnare și abuz de fonduri publice. În urmă cu o săptămână, revista franceză „Le Canard Enchaîné“ a publicat informația că soția candidatului prezidențial, galeza Penelope Fillon, 60 de ani, a câștigat 600.000 de euro în calitate de asistentă parlamentară a soțului său (vreme de 15 ani) și în calitate de colaboratoare la o revistă satirică. În această săptămână, „Le Canard Enchaîné“ revine și scrie că suma câștigată astfel de soția lui Francois Fillon este de peste 900.000 de euro. În plus, au apărut informații ca Fillon și-a angajat doi din cei cinci copii ca asistenți parlamentari (în perioada 2005-2007), cei doi frați câștigând astfel 84.000 de euro. În cei 15 ani, Penelope Fillon ar fi câștigat 831.000 de euro din fondurile publice destinate Adunării Naționale. De la revista amintită, patronată de doi milionari apropiați fostului premier Fillon, soția Penelope a câștigat 100.000 pentru un „proiecte editoriale“. Fostul redactor-șef al revistei „Les Deux Mondes“ spune că pentru această sumă Penelope Fillon a scris două sau trei recenzii.

Acuzații de calomnie

Ancheta se învârte însă în jurul fondurilor publice ale Adunării Naționale, de care Penelope Fillon a beneficiat vreme de 15 ani. Soțul său, candidatul prezidențial cotat cu prima șansă, a declarat că își dorește o anchetă și un proces cât mai rapide și că va veni cu dovezi cum că banii nu au fost irosiți, că soția sa a muncit în interesul Republicii, că este vorba despre o mare calomnie. Revista care a deschis scandalul susține că nu a găsit nici urmă de vreo activitate prestată de Penelope Fillon în parlamentul francez, vreme de 15 ani.

Desigur, partidul Republicanii al lui Francois Fillon s-a raliat, cel puțin declarativ, în spatele candidatului prezidențial, care de la izbucnirea scandalului scade constant în sondaje și pierde teren în fața amenințării numite Marine Le Pen. Un sondaj publicat de Les Echos arată că Fillon, favorit înainte de acest scandal, nu ar mai intra în turul final al prezidențialelor, fiind depășit de Marine Le Pen și de candidatul de centru Emmanuel Macron.

În Danemarca, ar fi fost „terminat“

Situația lui Fillon, neclară în Franța, este cât se poate de limpede pentru danezi. Intervievat de „Courrier International“, corespondentul la Paris al radioului public din Danemarca spune că, în țara lui, un candidat în situația lui Fillon ar fi fost „terminat“. „Dacă începea un asemenea scandal în Danemarca sau oriunde în Scandinavia, candidatul era terminat de mult. Actualul nostru premier (liberalul Lars Lokke Rasmussen) a fost criticat pentru că a plătit prea multe beri și prea multe taxiuri din banul public. În Danemarca este greu de explicat electoratului cum poate continua un candidat o cursă electorală în această situație.“ Ziaristul danez spune că înființarea, în 2013, a Înaltei Autorități franceze pentru Transparență (care se ocupă de studierea posibilelor conflicte de interese și a declarațiilor de vere) a dus la o evoluție. El crede că Fillon și alți deputați ar fi trebuit să renunțe, măcar începând din 2013, la „serviciile“ soției sale.

Problema lui Fillon ține în acest moment și de programul său politic: el le-a spus francezilor că, dacă îl vor alege președinte, vor veni zile grele pentru țară, zile de muncă pe brânci, de lacrimi și sudoare (de apropiere de Rusia lui Putin, spun criticii săi), pentru ca țara să se redreseze cu adevărat. Or, programul de dreapta al prezidențiabilului Fillon vine în contradicție cu modelul oferit de deputatul Fillon, care a abuzat de fondurile publice.

România, poligon de încercare pentru UE

Tot acest scandal care poate cutremura dreapta din Franța înainte de prezidențiale nu ar fi izbucnit dacă în 2013 nu ar fi apărut omoloaga Autorității Naționale pentru Integritate din România și obligativitatea depunerii declarației de avere de către elitele politice. Până atunci, doar președintele Franței avea această obligație. Introducerea declarației de avere a fost văzută în Franța, dar și în alte societăți occidentale, ca un afront şi un atentat la adresa vieţii private. În Belgia vecină, gazda instituțiilor UE și a cartierului general NATO, aleşii trebuie să depună o declaraţie de avere, însă nu poate fi consultată decât de un judecător de instrucţie, în cadrul unei anchete.

Ne putem pune două întrebări în urma acestui scandal franțuzesc. Prima: Măsurile anticorupție impuse prin MCV în România au transformat oare țara într-un poligon de încercare a unor legislații ce până mai ieri erau de neconceput în societăţile occidentale? A doua: Având în vedere asemănările dintre cazul Fillon și cel din România, oare ce model va alege liderul PSD – cel francez sau cel scandinav? Un răspuns la această din urmă întrebare ar putea fi dat de verdictul în cazul Fillon, însă este puțin probabil ca UE să permită unei țări de la periferie să lase libertate de acțiune politicenilor mai puțin docili. Un alt răspuns este sugerat de ultima deplasare externă: Liviu Dragnea va alege modelul Trump.

Alain Juppé, posibilul înlocuitor al lui Francois Fillon, conform presei franceze

Alain Juppé revine după zece ani de condamnare

Presa franceză scrie deja despre posibila retragere a lui Fillon din cursa prezidențială. Având în vedere rezultatul alegerilor primare, locul său ar fi putut fi luat de Alain Juppé. Acesta a declarat însă că refuză învestitura.
Chiar și așa, merită spus cine este cel care ar fi putut lua locul lui Fillon: Alain Juppé a fost condamnat în 2004 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și la interdicția de a fi ales în funcții publice pentru o perioadă
de zece ani, într-un dosar de angajări fictive și de abuz de fonduri publice.

Timp de 12 ani, Juppé a angajat fictiv membri ai Adunării pentru Republică (denumirea din acea vreme a dreptei franceze) la primăria Parisului, acolo unde era viceprimar, însărcinat cu finanțele; șeful său, primarul, era Jacques Chirac. Practic, oamenii plătiți din fondurile primăriei lucrau exclusiv pentru partid.

Când interdicția de eligibilitate a expirat, în 2014, Juppé s-a reîntors în politică și acum ține doar de el dacă va accepta să candideze la prezidențiale sau nu, spune jurnalistul danez citat mai sus: „În Franța, un candidat nu se poate prezenta la alegeri dacă este pus sub acuzare, dar dacă a fost deja condamnat, asta nu mai e o problemă“.

Sondajul care dă fiori reci Republicanilor

Un sondaj publicat miercuri de Les Echos arată că, în urma scandalului „Penelopegate“, Francois Fillon a pierdut în câteva zile 6% din intenția de vot.

Marine Le Pen – 27% în primul tur (câștigă 3%)
Emmanuel Macron – 23% în primul tur
Francois Fillon – 20% în primul tur (pierde 6%)
Macron o învinge pe Le Pen cu 65% la 35% în turul al doilea.
Fillon o învinge pe Le Pen cu 59% la 41% în turul al doilea.

Riposta lui Fillon: o operațiune a puterii

Francois Fillon cere partidului să-l susțină în cele 15 zile cât va dura ancheta procurorilor. „Acest scandal este o operațiune organizată profesionist, vine de la putere, de la stânga, de la cei care știu că nu pot câștiga alegerile și care au ales un alt teren de luptă decât cel democratic. Mi-am angajat soția ca asistent parlamentar ani de zile. Sunt deputat de aproape 30 de ani. Sunt și printre voi unii care au făcut la fel și care știu bine asta“, a spus Fillon în fața deputaților partidului său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.